Annonce
Annonce
Fødevarer

FN-rapport afslører kæmpe madspild verden over

På verdensplan bliver der hvert år smidt over en milliard ton mad ud.

Annonce

Se også

Hvor meget er egentlig 1,3 milliarder tons madspild? Her er et anskueligt regneeksempel:

Hvis man lagde hele verdens samlede madspild per år på 1,3 milliarder ton ud over hele Danmark, hvor tykt ville laget så blive?

Hvis vi antager, at et kilo madspil fylder 1,2 liter, (det må være noget lettere end vand) vil et ton fylde 1,2 kubikmeter.

Ganger vi med 1,3 milliarder ton, får vi 1,56 millliarder kubikmeter - altså i kasser med en meter på hver led.

Lægger vi disse kasser ud over Danmarks cirka 43 millioner kvadratmeter (43.000 kvadratkilometer), skal vi dele de 1,56 milliarder kubikmeter med 43 millioner for at finde ud af, hvor mange kasser, der skal lægges oven på hinanden.

Det giver som resultat, at hele Danmark ville blive dækket af et lag madspild på over 36 meter. Ikke mange af landets høje bygninger ville stikke op over. Rundetårn er 34,8 meter.

En tredjedel af alle verdens fødevarer bliver spildt, hvilket årligt svarer til omtrent 1,3 milliarder ton mad.

Det er en af de overordnede konklusioner i en helt ny rapport fra FNs Fødevareorganisation (FAO), som bliver præsenteret i dag på den store internationale kongres 'Save Food!' i Düsseldorf.

Klaus Jørgensen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, har tidligere primært beskæftiget sig med danske tal for madspild, men han er ikke overrasket over denne globale konklusion. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmagasin FoodCulture.dk.

LÆS ARTIKELGartnere tvinges til at pløje hele salatmarker ned

»Det er også det, som andre rapporter og udtalelser fra personer, der ved noget om det her, er kommet frem til, så på den måde virker det realistisk. Pointen er, at det er alt for højt, og at vi skal gøre noget ved det«, siger han.

Vesten smider mest ud
Rapporten konkluderer også, at madspild er klart mest omfattende i den vestlige verden, og at et af de væsentligste led i spild-kæden er forbrugerne. Vestlige forbrugere i Europa og Nordamerika er således helt oppe på et madspild på 95-115 kg. pr. indbygger, mens indbyggere i større dele af Afrika og Sydøst-Asien spilder 6-11 kg. mad pr. indbygger.

LÆS OGSÅDanskerne benægter deres madspild

»Der er stor forskel på, hvor udfordringerne er størst. I fattige lande er udfordringen størst i produktionen, inden varen når forbrugeren. Det er sådan noget som høst, at få lagret korn og afgrøder, mangel på kølefaciliteter og lignende, hvorimod udfordringen i den vestlige verden er en helt anden. Her foregår det meste spild hos hr. og fru Jensen, som ikke rigtig tænker over, når de smider mad ud. Det er en helt anden udfordring«, siger Klaus Jørgensen og påpeger, at FAOs tal ligger på niveau med de beregninger Landbrug & Fødevarer har foretaget.

Danske tal var for forsigtige
FAO er nået frem til oversigten over verdens madspild i samarbejde med det Svenske Levnedsmiddelinstitut (SIK), der har indsamlet tal og data om globalt madspild fra de senere års undersøgelser på området. Dermed er der tale om en overordnet vurdering, der næppe er helt akkurat, eftersom ikke engang et gennemregistreret land som Danmark har samlet overblik over madspildet, selv om der i den seneste tid er kommet flere bud på det.

LÆS OGSÅSalg af gammel mad skal forhindre madspild

»For eksempel er Fødevareøkonomisk Institut kommet med et notat om madspild, som forsøger at give et overblik ved hjælp af en samfundsøkonomisk beregning. Men efter Landbrug & Fødevarers vurdering er tallene for mådeholdne, fordi de kun har kigget på, hvad omkostningerne er for samfundet, mens vores beregning er forbrugerøkonomisk«, siger Klaus Jørgensen og pointerer, at der dermed er væsentlige elementer, som bliver udeladt i notatet.

»For det første er alle deres tal uden moms og afgifter. For det andet har de kun taget de store ting, som kød, mejeriprodukter, korn og frugt og grønt med, mens de har udeladt emner som fiskeprodukter, krydderier og alle sukkervarer som kager, desserter og lignende. Endelig er priserne undervurderede i forhold til, hvad forbrugerne oplever. Landbrug & Fødevarers beregninger giver det mest retvisende billede og viser overordnet, at værdien af det mad, vi spilder, ligger på 16 milliarder årligtð, siger Klaus Jørgensen til FoodCulture.dk.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce