Annonce
Annonce
Fødevarer

Advarsel: Bornholmsk skinkesalat kan give meningitis

Bornholmerslagteren tilbagekalder et parti skinkesalat, der kan indeholde listeriabakterier.

Står der finthakket skinkesalat fra Bornholmerslagteren købt på Bornholm i køleskabet, skal det smides ud.

En prøve har vist bakterien listeria monocytogenes i skinkesalaten, og spiser man salaten, er der risiko for at få en infektion.

»Vi tager prøver hver uge, og der er uheldigvis påvist listeriabakterier i meget små mængder i salaten«, siger direktør Richard Jørgensen, Bornholmerslagteren.

Symptomerne minder om influenza med feber, hovedpine og maveproblemer. I sjældne tilfælde kan man få blodforgiftning og meningitis.

Salaten er solgt i detailbutikker på Bornholm.

Det er Bornholmerslagteren ApS, der tilbagekalder skinkesalaten, der er produceret den 24. oktober og har sidste salgsdato 14. november 2012.

Skinkesalaten kan også afleveres til leverandøren.

Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer, og kan derfor forekomme i en lang række almindelige fødevarer.

Det er især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

Sygdommen listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med for eksempel salmonellose, men til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.

Sygdom med listeria rammer oftest personer over 60 år eller patienter med svækket immunforsvar.

Risikoen er størst for alkoholikere, sukkersygepatienter, personer med kræft, Aidspatienter, ældre, gravide, fostre og nyfødte.

For at undgå at blive syg af listeria skal man generelt smide mad ud, der har overskredet "sidste anvendelsesdato". Holde temperaturen i køleskabet på højst 5 grader og huske, at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed.

Del link
Annoncer
Dit politiken