Annonce
Annonce
Annonce
Fødevarer

Fødevarestyrelsen skal betale erstatning for overdreven advarsel

Mango chutney var ufarlig - selv med ftalater i låget. Firma får erstatning.

Gem til liste

Se også

Hold dig fra mango chutney fra Santa Maria. Der er ftalater i plastbelægningen i lågene, og du risikerer både nedsat forplantningsevne og kræft.

Sådan lød advarslen i februar 2009 fra Fødevarestyrelsen, som tre gange fandt forhøjede værdier 400 gange over grænseværdien af de skadelige ftalater i fem forskellige glas med mango chutney fra virksomheden Santa Maria.

Glassene stod på hylderne i en meget stor del af de danske dagligvarebutikker.

Vurdering manglede
Men selv om konstateringen af mængden af ftalater på indersiden af lågene var korrekt nok, burde Fødevarestyrelsen også have vurderet, om ftalaterne kunne vandre ned i mango chutneyen, inden styrelsen sendte et påbud til Santa Maria om øjeblikkeligt at trække hele partiet tilbage, lyder det i dommen.

For det kunne de ikke, og på den baggrund har retten i Glostrup nu tilkendt Santa Maria en erstatning på 180.000 kroner for de tab, tilbagetrækningen kostede firmaet, og den skal Fødevarestyrelsen betale.

LÆS ARTIKELDer kan være skadelige ftalater i skruelåget

Selv efter at Santa Maria via test på et laboratorium kunne dokumentere, at der ikke var vandret ftalater over i mango chutneyen, fastholdt Fødevarestyrelsen sin beslutning.

Styrelsen holdt fast i konstateringen af, at indholdet af ftalater i selve plastbelægningen i låget overskred grænseværdien 400 gange. Grænseværdien var indført 1. juli 2008, og Santa Maria havde indført de pågældende produkter efter den dato.

På den anden side af Sundet afgjorde den svenske fødevarestyrelse imidlertid, at der ikke var grund til straks at kræve produktet trukket væk fra hylderne.

LÆS ARTIKELFarlig mad bliver stående på butikshylderne

At indholdet af ftalater i låget ikke burde have ført til et øjeblikkeligt påbud om tilbagetrækning i Danmark heller, afgjorde Fødevareministeriets sekretariat for Fødevare- og Veterinærklager da også et år efter påbuddet om tilbagetrækning, efter at Santa Maria klagede.

Chutney fik fire uger på hylderne
Sekretariatet var ikke uenig med Fødevarestyrelsen om, at Santa Maria ikke måtte sælge produktet. Men klageinstansen fandt, at tilbagetrækningen var en for vidtgående sanktion og ændrede Fødevarestyrelsens afgørelse på den måde, at produktet kunne få lov at blive på hylderne i fire uger, inden salget skulle stoppe.

Men det kunne Santa Maria ikke rigtig bruge til så meget et år efter og anlagde derfor sag for at få erstattet sine tab.

»Tilbagetrækning af fødevarer er en særdeles indgribende og meget bekostelig affære, der har store konsekvenser for den virksomhed, der bliver mødt med et sådant påbud. Det kan gøre ubodelig skade på omdømmet og reducere den goodwill, man har«, siger partner i MAQS Law Firm, advokat Christian Vinding Thomsen, der har ført sagen for Santa Maria.

LÆS OGSÅFødevarefirmaer skjuler forbrugerklager

»Vi har med denne dom fået fastslået, at Fødevarestyrelsen ikke bare kan sætte automatpiloten til. Der skal foretages en vurdering af, om der reelt er tale om en risiko for forbrugerne, før Fødevarestyrelsen kan kræve tilbagetrækning. Derfor er der tale om en vigtig og principiel dom«, siger Christian Vinding Thomsen.

I Fødevarestyrelsen vil man ikke kommentere dommen, før der er taget beslutning om eventuelt at anke den.

Firmaet Santa Maria bruger ikke ftalater i indersiden af lågene længere.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb