Annonce
Annonce
Annonce
Fødevarer

Professor advarer: Der kan være orm i din nytårstorsk

Torskeorm er på fremmarch. De kan give mega-mavepine.

Gem til liste

fakta

Sådan kommer ormen fra sælens mave til din

Torskeorm både begynder og slutter deres livscyklus i sælers maver:

  1. Ormene parrer sig i sælernes maver, hvor hun-ormene lægger æg.
  2. Æggene kommer ud i vandet med sælernes bæ.
  3. Æggene klækker, og ud kommer en 1/3 mm lang, gennemsigtig larve.
  4. Larven finder ind i et lille krebsdyr - for eksempel en tangloppe eller en reje. Dér kan den vokse til 1 cm.
  5. Torsk lever af krebsdyr. Spiser en torsk et inficeret krebsdyr, kryber ormen fra fiskens mave ud i dens kød.
  6. Dér ligger den, indtil fisken bliver spist af en sæl, hvorefter den nu flere centimeter lange parasit bliver kønsmoden i sælens mave. Tit springer torskeormene faktisk sin fiske-vært over. Det sker, når sælerne selv spiser de inficerede krebsdyr.

Se hele historien på videnskab.dk


Se også

Der er god grund til at stege torskefileten godt igennem. Og at koge - ikke rå-marinere - nytårstorsken eller julesilden, med mindre fisken har været dybfrossen i mindst 24 timer forinden.

For de vilde fisk i danske farvande er blevet inficeret med en parasit, torskeorm, der kan være virkelig ubehagelig at komme i tættere kontakt med.

Kravler ud gennem mavesækken
I værste fald kravler ormen fra den spiste fisk ud gennem mavesækken på mennesker og derfra videre ud i kroppen, skriver videnskab.dk.

Mange patienter ender med at hoste ormen op fra lungerne inden for en uge. Andre brækker sig, indtil ormen kommer med op.

Men de uheldige kan ende med at blive indlagt til en operation, hvor lægerne fjerner det stykke tarm eller mave, ormen sidder i, fordi torskeormen stadig er ukendt for mange læger, og de tror, de har med noget andet at gøre.

Læger kender ikke ormen
»Mange torskeorm er blevet opereret ud, fordi lægerne ikke vidste, hvad der var i vejen. Først derefter kunne de se, at det faktisk var en parasit, de skulle have fjernet«, siger Kurt Buchmann, leder af Dansk Fiskeimmunologisk Forskningscenter og professor i akvatisk patobiologi ved Københavns Universitet til videnskab.dk.

Han fortæller, at vilde fisk skal enten frysebehandles ved minus 20 grader i 24 timer eller udsættes for 60°C, før de ender på middagstallerkenen.

Torskeormen - pseudoterranova decipiens - er udbredt i de fleste farvande og nu også i Østersøen, hvor de er indvandret sammen med en voksende bestand af gråsæler, der spreder ormene til fiskene via deres afføring.

LÆS ARTIKELDanskere med udbredt katteparasit har øget risiko for kræft

Forskerne på Københavns Universitet undersøger løbende forekomsten af forskellige fiske-parasitter ved at lægge friske fiskefileter i en væske, der består af den samme saltsyre og enzymsammensætning, som mennesker har i maven.

Når væsken har nedbrudt fisken, kan Kurt Buchmann og hans forskergruppe se, om der ligger levende parasit-orm tilbage.

Problemet er særligt aktuelt af to årsager. Torskeormen spredes af sæler, som der er blevet flere af. Og det er blevet mere almindeligt at spise rå fisk for eksempel Ceviche - torsk marineret i lime- eller citronsaft.

LÆS OGSÅSushilaks behøver ikke længere fryses

Kurt Buchmanns råd til inficerede patienter og deres læger er dog mindre drastisk end en operation, som der ellers er set eksempler på. Med lidt held kan en ormekur - sandsynligvis - dræbe de små bæster.

»Der findes traditionelle ormekure, man kunne prøve, når lægen har konstateret, at der ikke kan være tale om andre sygdomme«, siger Kurt Buchmann.

Når torskeormen kommer ned i en menneskemave, liver den op på grund af varmen. Men da der er forskel på sælers og menneskers organer, kravler den forvirret rundt i kroppen, indtil den bliver hostet op eller på anden måde fjernet.

Se hele historien på videnskab.dk

PolitikenPlus
  • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

    Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
  • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

    Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
  • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

    Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
  • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

    Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
  • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

    Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb