Annonce
Annonce
Annonce
Fødevarer

Se hvor langt kødet fra fem færdigretter har rejst

Kina, Rusland og Polen er leverer blandt andre ingredienser til danske færdigretter.

Gem til liste

Kødvarer og færdigretter fra frysedisken har ingredienser fra hele verden.

Men det er sjældent angivet i varedeklarartionerne, så forbrugerne har ringe mulighed for at vide, hvor maden stammer fra.

LÆS ARTIKELKød rejser verden rundt

Tjek har udvalgt fem tilfældige færdigretter og undersøgt, hvor ingredienserne stammer fra:

Daloon Classic

Ingredienser fra: Danmark, Polen, Kina og flere EU-lande.
Fremgår ikke af pakken.


Den mest lokale ingrediens i Daloons forårsruller classic er hvidkål fra Fyn, nærmere bestemt fra Anders Bech i Søndersø. Oksekødet er købt hos det danske firma Skare, som har hentet det fra det polske slagteri Mipol. Mel og olie er leveret af henholdsvis Valsemøllen og DLG og stammer fra et af EU’s medlemslande, mens krydderierne kommer fra de lande, hvor de nu gror bedst.

Endelig er sojaen fra Kina. Daloon skriver ikke på pakkerne, hvor råvarerne kommer fra.

»Hvis vi skulle mærke, hver gang råvarerne skifter, ville det blive voldsomt fordyrende. Vi er nødt til at købe dem der, hvor de er bedst og billigst«, siger kommerciel direktør hos Daloon Bjarne Dahl.

Findus Biksemad

Ingredienser fra: Danmark-Belgien, Frankrig-Holland-Tyskland, Polen, Brasilien.
Fremgår ikke af pakken.

Svenske Findus leverer færdigretter over hele verden, og det var deres lasagne, der fik hestekøds-skandalen til at rulle. Lørdagsliv har købt Findus’ biksemad. De stegte kartofler er leveret af et dansk eller belgisk firma, men kan også have groet i Frankrig, Holland eller Tyskland. Løgene er polske. Kødet er helt fra Brasilien. Findus bruger firmaets hjemmeside til at oplyse om råvarernes oprindelse.

»Ved kød og grøntsager, har vi valgt at fortælle om deres oprindelse på vores hjemmeside«, siger infomedarbejder Hanna Kramer fra Findus.

I torsdags valgte Findus at trække biksemaden fra handlen, da der er fundet hestekødsrester i pakker produceret før september 2012. I de pakker stammer kødet fra Belgien.

Viktor's Nuggets

Ingredienser fra: Litauen, Rusland.
Fremgår ikke af pakken.

Victors Chicken Nuggets stammer fra kyllinger, der voksede op i Litauen, og mel, kyllingeskind og rasp stammer også derfra. Rapsolien er hentet i Rusland. Det hele er endt i køledisken i Netto.

Claus Ravnsbo, der er direktør i A-frost, der står bag færdigretten, forklarer, at de ikke mærker oprindelsesland på pakken, fordi det ikke vil være praktisk muligt.

»Vores leverandører handler internationalt, og i sagens natur har de mange forskellige underleverandører af diverse ingredienser«.

Det hurtige Køkken Boller i Karry

Ingredienser fra: Danmark-Tyskland-Holland, Asien.
Fremgår ikke af pakken.


Boller i karry er en traditionel dansk ret, men i Dansk Supermarkeds færdigretversion, står der, at kødet er »af EU-oprindelse«. Prøvekøbet viser sig at indeholde kød fra enten Danmark, Holland eller Tyskland. Det lykkedes ikke Dansk Supermarked at finde frem til de lande, hvor de øvrige ingredienser kommer fra på de tre dage, som Lørdagsliv gav dem, men der er ingredienser fra Asien i.

Dansk Supermarked gør opmærksom på, at der er fuld sporbarhed på produktet, hvilket betyder, at hvis de havde haft længere tid, ville de godt kunne have fundet frem til oprindelseslandene.

Steff Houlberg Bøf Bearnaise

Ingredienser fra: Danmark, Tyskland, Holland, England, Irland.
Fremgår ikke af pakken.

Kødet i Steff Houlbergs pakke med bøf bearnaise stammer fra et slagteri i enten Danmark, Tyskland, Holland, England eller Irland. Til store portioner færdigretter er det almindeligt at hente kød fra flere slagterier. Normalt kan kødet med kort varsel spores tilbage til det enkelte slagteri, men Tulips kvalitetsafdeling har så travlt med at spore andre varer, at det ikke kan nås.

Ærter og kartofler er danske i denne pakke, men ikke altid. Margarine og essens til sovsen kommer også fra danske producenter.

»Det er ikke, fordi vi har noget at skamme os over, at vi ikke skriver oprindelsesland. Vi mener, det er mere værd for forbrugerne, at vi står inde for varerne, uanset hvor de kommer fra«, siger kommunikationschef.


Klik her hvis du vil se grafikken i fuld format.

PolitikenPlus
 • Digitalt stegetermometer Funktionelt stegetermometer i flot design i stål og BPA-fri plast og med ekstra hurtigt visning af temperatur (4-10 sek.) på LCD displayet. Kan måle temperaturer mellem -45 og +200°C.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
 • Isflager Man kan næsten høre det. Hvordan de klirrer mod hinanden, isflagerne. Og mærke kulden.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Julepynt Unik og anderledes julepynt

  Pluspris 25 kr. Alm. pris 30 kr. Køb
 • Kunstner Arne Ungermann Dansk Plakatkunst relancerer og genudgiver de bedste danske plakater fra 1900-1965. Her finder du plakatkunstens perler - skønne motiver, der stadig har et moderne grafisk udtryk.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.295 kr. Køb
 • Mandolin Mandolin fra Microplane med to skær og justerbart skær så du kan skære grøntsager i papirtynde skiver eller ensartede ?sticks?, afhængigt af hvad du skal bruge dem til.

  Pluspris 249 kr. Alm. pris 299 kr. Køb