Annonce
Annonce
Annonce
Fødevarer

Se hvor langt kødet fra fem færdigretter har rejst

Kina, Rusland og Polen er leverer blandt andre ingredienser til danske færdigretter.

Gem til liste

Kødvarer og færdigretter fra frysedisken har ingredienser fra hele verden.

Men det er sjældent angivet i varedeklarartionerne, så forbrugerne har ringe mulighed for at vide, hvor maden stammer fra.

LÆS ARTIKELKød rejser verden rundt

Tjek har udvalgt fem tilfældige færdigretter og undersøgt, hvor ingredienserne stammer fra:

Daloon Classic

Ingredienser fra: Danmark, Polen, Kina og flere EU-lande.
Fremgår ikke af pakken.


Den mest lokale ingrediens i Daloons forårsruller classic er hvidkål fra Fyn, nærmere bestemt fra Anders Bech i Søndersø. Oksekødet er købt hos det danske firma Skare, som har hentet det fra det polske slagteri Mipol. Mel og olie er leveret af henholdsvis Valsemøllen og DLG og stammer fra et af EU’s medlemslande, mens krydderierne kommer fra de lande, hvor de nu gror bedst.

Endelig er sojaen fra Kina. Daloon skriver ikke på pakkerne, hvor råvarerne kommer fra.

»Hvis vi skulle mærke, hver gang råvarerne skifter, ville det blive voldsomt fordyrende. Vi er nødt til at købe dem der, hvor de er bedst og billigst«, siger kommerciel direktør hos Daloon Bjarne Dahl.

Findus Biksemad

Ingredienser fra: Danmark-Belgien, Frankrig-Holland-Tyskland, Polen, Brasilien.
Fremgår ikke af pakken.

Svenske Findus leverer færdigretter over hele verden, og det var deres lasagne, der fik hestekøds-skandalen til at rulle. Lørdagsliv har købt Findus’ biksemad. De stegte kartofler er leveret af et dansk eller belgisk firma, men kan også have groet i Frankrig, Holland eller Tyskland. Løgene er polske. Kødet er helt fra Brasilien. Findus bruger firmaets hjemmeside til at oplyse om råvarernes oprindelse.

»Ved kød og grøntsager, har vi valgt at fortælle om deres oprindelse på vores hjemmeside«, siger infomedarbejder Hanna Kramer fra Findus.

I torsdags valgte Findus at trække biksemaden fra handlen, da der er fundet hestekødsrester i pakker produceret før september 2012. I de pakker stammer kødet fra Belgien.

Viktor's Nuggets

Ingredienser fra: Litauen, Rusland.
Fremgår ikke af pakken.

Victors Chicken Nuggets stammer fra kyllinger, der voksede op i Litauen, og mel, kyllingeskind og rasp stammer også derfra. Rapsolien er hentet i Rusland. Det hele er endt i køledisken i Netto.

Claus Ravnsbo, der er direktør i A-frost, der står bag færdigretten, forklarer, at de ikke mærker oprindelsesland på pakken, fordi det ikke vil være praktisk muligt.

»Vores leverandører handler internationalt, og i sagens natur har de mange forskellige underleverandører af diverse ingredienser«.

Det hurtige Køkken Boller i Karry

Ingredienser fra: Danmark-Tyskland-Holland, Asien.
Fremgår ikke af pakken.


Boller i karry er en traditionel dansk ret, men i Dansk Supermarkeds færdigretversion, står der, at kødet er »af EU-oprindelse«. Prøvekøbet viser sig at indeholde kød fra enten Danmark, Holland eller Tyskland. Det lykkedes ikke Dansk Supermarked at finde frem til de lande, hvor de øvrige ingredienser kommer fra på de tre dage, som Lørdagsliv gav dem, men der er ingredienser fra Asien i.

Dansk Supermarked gør opmærksom på, at der er fuld sporbarhed på produktet, hvilket betyder, at hvis de havde haft længere tid, ville de godt kunne have fundet frem til oprindelseslandene.

Steff Houlberg Bøf Bearnaise

Ingredienser fra: Danmark, Tyskland, Holland, England, Irland.
Fremgår ikke af pakken.

Kødet i Steff Houlbergs pakke med bøf bearnaise stammer fra et slagteri i enten Danmark, Tyskland, Holland, England eller Irland. Til store portioner færdigretter er det almindeligt at hente kød fra flere slagterier. Normalt kan kødet med kort varsel spores tilbage til det enkelte slagteri, men Tulips kvalitetsafdeling har så travlt med at spore andre varer, at det ikke kan nås.

Ærter og kartofler er danske i denne pakke, men ikke altid. Margarine og essens til sovsen kommer også fra danske producenter.

»Det er ikke, fordi vi har noget at skamme os over, at vi ikke skriver oprindelsesland. Vi mener, det er mere værd for forbrugerne, at vi står inde for varerne, uanset hvor de kommer fra«, siger kommunikationschef.


Klik her hvis du vil se grafikken i fuld format.

PolitikenPlus
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb
 • Chart | Art Fair Messen blev allerede i sit første år en stor succes med over 11.000 besøgende i den sidste weekend i august 2013.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Bulldog Det var en varm sommerdag i 2006. På benzintanken midt i København holdt en amerikanerbil.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Twin Peaks Bluray Boks David Lynch' legendariske serie er endelig ude i en ultimativ Bluray boks med hele serien, filmen Fire Walk With Me og en masse hidtil uset ekstra materiale.

  Pluspris 440 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Håndklæder Håndklæder i bambus kvalitet, 3 stk. i en pakke. Helt lette og fine håndklæder, som også kan brugers som tæpper, dug eller plaid.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 250 kr. Køb