Annonce
Annonce
Annonce
Fødevarer

Greenpeace: Du kan ikke stole på miljømærke for fisk

Produkter fra problematisk fiskeri med bundtrawl er forsynet med miljømærket MSC.

Gem til liste

MSC-fisk

MSC er fiskeriets svar på træindustriens FSC-mærke. Det er en uafhængig mærkningsordning, som blev etableret af Unilever og WWF Verdensnaturfonden i 1997. Dansk fiskeri begyndte med MSC i 2009.

MSC kræver, at der ikke er tale om overfiskeri eller ødelæggelse af havets økosystem. Der har været kritik af, at der derimod ikke er krav om skånsomme fiskeredskaber eller om lavt brændstofforbrug.

Det viser jo desværre, at MSC-mærket giver en falsk tryghed

- Hanne Lyng Winter, marinbiolog i Greenpeace.

Det miljømærke, der skulle sikre, at forbrugerne kan trække fisk og skaldyr op af køledisken med god samvittighed, er i flere tilfælde misvisende.

Mærket MSC (Marine Stewardship Council) garanterer, at fisk og muslinger er fanget under hensyntagen til blandt andet havmiljøet.

Men flere af de MSC-certificerede fisk i de danske butikker bliver fanget med bundtrawl, og det er ikke skånsomt over for miljøet ifølge et nyt notat fra Danmarks Tekniske Universitet.

»Giver falsk tryghed«
»Fiskeri med bundslæbende redskaber anses for at være en af de væsentligste, menneskeskabte påvirkninger af havbunden og den tilknyttede flora og fauna«, skriver hovedforfatteren til notatet ’Miljøskånsomhed og økologisk bæredygtighed i dansk fiskeri’, professor Henrik Gislason fra DTU Aqua.

Notatet skal bruges til regeringens indsats for fremme af det skånsomme kystfiskeri – altså det med små fiskekuttere uden bundtrawl – og det er første gang, at de forskellige fiskerier rangordnes på den grønne måde.

LÆS OGSÅ Danskerne er ligeglade med, om fisken på middagsbordet er truet

»Det viser jo desværre, at MSC-mærket giver en falsk tryghed«, siger Hanne Lyng Winter, marinbiolog i Greenpeace.

Der er uenighed om, i hvilket omfang bundtrawlfiskeri beskadiger bundfaunaen. Men tidligere danmarksmester i undervandsfotografering Dan Kaasby har beskrevet, at han måtte opgive at filme muslingeskrab på bunden af Limfjorden på grund af en muddersky fra trawlet, og at der bagefter »kun var nøgen fjordbund med knuste skaldyr og søstjerner tilbage«.

Og eksperter som professor i marinbiologi Kaj Sand-Jensen har fastslået, at trawlets skadevirkninger på naturen ikke bare er forbigående, men vedvarende.

Det samme har Miljøcenter Aalborg, der efter en undersøgelse af muslingeskrabet i Limfjorden blandt andet konkluderede, at »samlet set forringes fødegrundlaget for fisk som skrubbe og ål og fugle som hvinand og edderfugl«.

EU-sag mod dansk fiskeri
Man kan ikke præcist se, hvilke af de MSC-mærkede fisk i supermarkederne der stammer fra bundtrawl, fordi samme art ofte fiskes med både trawl, garn og snurrevod. Men det mest problematiske eksempel er netop skrabet efter blåmuslinger fra blandt andet Limfjorden.

Det fiskeri er MSC-certificeret, selv om EU har bebudet en retssag mod Danmark, fordi bundtrawlene er alt for hårde ved de internationalt beskyttede naturområder i farvandet.

»Og helt grotesk bliver det nu, hvor danske fiskere også vil have MSC-certificeret jomfruhummerfiskeriet i Kattegat«, mener Hanne Lyng Winter, Greenpeace.

Hummerfiskeriet er ikke blot skadeligt på grund af bundtrawlet, det fører tillige til store bifangster og meget stort udsmid af torsk, ifølge blandt andet en rapport fra Sveriges Lantbruksuniversitet. Kattegats torskebestand har det i forvejen så skidt, at det internationale havundersøgelsesråd ICES siden 2002 har anbefalet nul fangster og en minimering af bifangsten.

LÆS OGSÅ
Smagsdommere er både henrykte og forfærdede over dåsemakrel

Også WWF Verdensnaturfonden mener, at en eventuel certificering af jomfruhummer fra Kattegat vil være at gå alt for langt.

»Der er store problemer med det hummerfiskeri, det er langtfra bæredygtigt«, påpeger Christoph Mathiesen, fiskeriekspert hos WWF.

DTU-rapporten skriver, at »bundtrawlfiskeriet efter jomfruhummer og blandet konsum umiddelbart synes at påvirke havmiljøet kraftigst, både på grund af tæt bundkontakt og medfølgende påvirkning af bundfauna, men også fordi bifangsten og discarden (udsmidningen) af fisk og skaldyr er høj«.

Også udenlandske forskere har sat stort spørgsmålstegn ved de danske fiskeres intense brug af bundtrawl, blandt andet det amerikanske Yale Center for Environmental Law and Policy.

»Trawling er noget af det værste, fordi man slæber nettet hen ad bunden og påvirker alt muligt andet end lige de fisk, man fanger. Det er billigere og lettere at fange mange fisk på den måde, men man ødelægger hele økosystemet på bunden, når man får planter, små organismer og småfisk med op«, sagde Yale-analytiker Christine Kim i 2010 til Politiken.

Nyt grej til Limfjorden
Lederen af MSC’s Østersøkontor Minna Epps siger, at hun »velkommer al kritik, som er konstruktiv og kan føre til forbedringer«.

»Certificeringen gennemføres på grundig vis af et hold uafhængige videnskabelige eksperter over en periode på typisk halvandet-to år, hvor interessenter udefra som DTU, WWF og Greenpeace er velkomne til at kommentere«, siger hun.

»Hertil kommer, at certificeringen ofte indeholder betingelser om for eksempel at reducere trawltiden eller forbedre fiskemetoderne«, tilføjer Minna Epps.

Hun fremhæver, at netop muslingefiskerne i Limfjorden har indkøbt nyt grej, der er mere skånsomt over for bunden, og at det ikke længere er tilladt at fiske på de mest sårbare områder. Minna Epps påpeger også, at en umiddelbar negativ påvirkning af havbunden ikke er ensbetydende med, at der også vil være negative langtidseffekter.

LÆS OGSÅNu kan du vælge en bæredygtig fisk

MSC-chefen ser ikke noget problem i at gå i gang med at vurdere, om jomfruhummerfiskeriet i Kattegat kan certificeres. Hun peger på, at en MSC-vurdering af fiskeriet blandt andet vil se nøje på udsmid, og hun håber, at WWF og Greenpeace vil bidrage med kommentarer, når man skal i gang med certificeringsprocessen.

Coop med Kvickly, Brugsen, Irma og Fakta er den udbyder, der har flest MSC-fisk. Her forstår ansvarlighedschef Thomas Roland godt kritikken, men mener samtidig, at den er »kontraproduktiv«. Han peger på, at MSC-certificeret fiskeri af muslinger og andre arter trods alt er mere bæredygtigt end det ikke-certificerede.

»Det er, som om det gode bliver det bedstes fjende her. Vores helt store udfordring i øjeblikket er overhovedet at få forbrugerne gjort opmærksom på, at man bør tænke miljø og bæredygtighed, når man køber fisk«, siger Thomas Roland.

Få kender til miljømærke
Han henviser til en nylig undersøgelse i Coops butikker, hvor fire ud af fem forbrugere erkendte, at de slet ikke tænker grønt ved fiskedisken. Færre end hver tredje kender MSC-mærket.

Professor Henrik Gislason fra DTU er enig i, at MSC-mærket trods alt »er den mest troværdige mærkningsordning på markedet, og at det er et stort fremskridt, at tre fjerdedele af det danske fiskeri nu er MSC-certificeret«.

Hanne Lyng Winter fra Greenpeace er uenig og forstår ikke, hvorfor man overhovedet MSC-mærker fisk fra bundtrawl, når der findes miljøvenlige alternativer.

»Dermed bliver MSC faktisk det skånsomme og mere bæredygtige fiskeris værste fjende«, påpeger hun.

PolitikenPlus
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb