Annonce
Annonce
Annonce
Fødevarer

Nu må en alkoholfri øl indeholde mere alkohol

Stærkere alkoholfri øl skal give bedre smag, lyder argumentet.

Gem til liste

Flere og bedre øl med mindre alkohol på påskebordene i de kommende dage. Det er håbet i fødevareministeriet, der i går hævede grænsen for, hvor meget alkohol, der må være i en øl, som er mærket ’alkoholfri’.

Grænsen hæves fra 0,1 procent til 0,5 procent.

»Vi tror, at vi kan få alkoholfri øl med større variation og bedre smag. Og vi tror, at der er flere, der vil drikke dem«, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

1,2 procent i Italien
Den gode ølsmag hænger sammen med mængden af alkohol, fordi nogle af smags- og aromastofferne binder sig til alkoholmolekylerne.

Derfor er det også vanskeligt at brygge en velsmagende øl helt uden eller med mindre end 0,1 procent alkohol. Det fortæller Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen, en interesseorganisation for blandt andet ølproducenter.

»Det er noget, vi har ønsket os længe, for definitionen i Danmark er anderledes end i de fleste lande omkring os«, siger han.

LÆS ARTIKEL Lavalkohol-øl får ros fra ernæringsekspert og øl-entusiaster

I Tyskland, Sverige og flere andre EU-lande, må der være op til 0,5 procent alkohol i de alkoholfrie øl. I Norge er grænsen 0,7 procent, og i Frankrig og Italien er den 1,2 procent.

Og ifølge Bryggeriforeningen, bliver der også solgt flere alkoholfri øl i de andre EU-lande. Mens det kun er 0,5 procent af de øl, der sælges herhjemme, som er alkoholfri, udgør de alkoholfri øl i spsanien omkring 12 procent af markedet. Spanierne tillader op til 0,1 procent alkohol i en alkoholfri øl.

Det får Niels Hald til at tro, at der også er et marked i Danmark for de marginalt stærkere ’alkoholfri’ øl.

»For at få et større marked for alkoholfrie øl, er vi nødt til at have en bedre smagskvalitet. Det kan vi få ved at ændre grænsen for, hvor meget alkohol, der må være i. Og så kan vi også få flere forskellige varianter«, siger Niels Hald.

LÆS OGSÅ Politikens ølguide: Guddommelig belgier brygges af munke og smager himmelsk

Han forventer at flytte nogle øldrikkere fra de almindelige til de alkoholfrie øl, men også at kunne tiltrække nogle helt nye forbrugere.

Samtidigt bliver det lettere at importere gode, alkoholfrie øl fra udlandet. For som reglerne er i dag, må der ikke stå en tysk ’alkoholfrei’ øl på en dansk hylde, hvis den indeholder mere end 0,1 procent alkohol. Det betyder, at udvalget herhjemme er meget lille, og meget mindre end i udlandet.

»Smagen er måske lidt for kedelige eller der er for få alternativer. Nu tror vi, at der vil blive udviklet flere forskellige alkoholfri øl, og at folk vil vælge de alkoholfri øl som et alternativ lidt oftere«, siger Dan Jørgensen.

Og selvom det lyder fjollet med alkohol i alkoholfri øl, gælder samme praksis for sukkerfri mad og drikkevarer. Et produkt mærket ’sukkerfri’ må altså også indeholde op til 0,5 procent sukker.

Forvirrer kunderne
Alligevel mener formanden for Danske Ølentusiaster, Anne Lise Knørr, at det vil vildlede forbrugerne, at kalde øl med 0,5 procent alkohol for alkoholfrie.

»Man forvirrer kunderne med noget, som ikke er rigtigt. Så kunne man kalde det alkoholsvage øl«, siger hun.

Men i foreningen Alkohol og Samfund ser direktør Johan Damgaard Jensen positivt på den nye grænse. Han tror, at den kan være med til at flytte et forbrug af stærke drikkevarer til nogle med mindre alkohol. Han er ikke bekymret for, om folk kan finde hoved og hale i procenterne.

»Folk lærer hurtigt, at de alkoholfrie øl ikke alle er alkoholfrie. Det spændende er ikke, at man kalder det alkoholfri, det spændende er, at man kan flytte forbruget. Det er et hensyn, som vejer tungere«, siger han.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb