Annonce
Annonce
Fødevarer

Nu må en alkoholfri øl indeholde mere alkohol

Stærkere alkoholfri øl skal give bedre smag, lyder argumentet.

Gem til liste

Flere og bedre øl med mindre alkohol på påskebordene i de kommende dage. Det er håbet i fødevareministeriet, der i går hævede grænsen for, hvor meget alkohol, der må være i en øl, som er mærket ’alkoholfri’.

Grænsen hæves fra 0,1 procent til 0,5 procent.

»Vi tror, at vi kan få alkoholfri øl med større variation og bedre smag. Og vi tror, at der er flere, der vil drikke dem«, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

1,2 procent i Italien
Den gode ølsmag hænger sammen med mængden af alkohol, fordi nogle af smags- og aromastofferne binder sig til alkoholmolekylerne.

Derfor er det også vanskeligt at brygge en velsmagende øl helt uden eller med mindre end 0,1 procent alkohol. Det fortæller Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen, en interesseorganisation for blandt andet ølproducenter.

»Det er noget, vi har ønsket os længe, for definitionen i Danmark er anderledes end i de fleste lande omkring os«, siger han.

LÆS ARTIKEL Lavalkohol-øl får ros fra ernæringsekspert og øl-entusiaster

I Tyskland, Sverige og flere andre EU-lande, må der være op til 0,5 procent alkohol i de alkoholfrie øl. I Norge er grænsen 0,7 procent, og i Frankrig og Italien er den 1,2 procent.

Og ifølge Bryggeriforeningen, bliver der også solgt flere alkoholfri øl i de andre EU-lande. Mens det kun er 0,5 procent af de øl, der sælges herhjemme, som er alkoholfri, udgør de alkoholfri øl i spsanien omkring 12 procent af markedet. Spanierne tillader op til 0,1 procent alkohol i en alkoholfri øl.

Det får Niels Hald til at tro, at der også er et marked i Danmark for de marginalt stærkere ’alkoholfri’ øl.

»For at få et større marked for alkoholfrie øl, er vi nødt til at have en bedre smagskvalitet. Det kan vi få ved at ændre grænsen for, hvor meget alkohol, der må være i. Og så kan vi også få flere forskellige varianter«, siger Niels Hald.

LÆS OGSÅ Politikens ølguide: Guddommelig belgier brygges af munke og smager himmelsk

Han forventer at flytte nogle øldrikkere fra de almindelige til de alkoholfrie øl, men også at kunne tiltrække nogle helt nye forbrugere.

Samtidigt bliver det lettere at importere gode, alkoholfrie øl fra udlandet. For som reglerne er i dag, må der ikke stå en tysk ’alkoholfrei’ øl på en dansk hylde, hvis den indeholder mere end 0,1 procent alkohol. Det betyder, at udvalget herhjemme er meget lille, og meget mindre end i udlandet.

»Smagen er måske lidt for kedelige eller der er for få alternativer. Nu tror vi, at der vil blive udviklet flere forskellige alkoholfri øl, og at folk vil vælge de alkoholfri øl som et alternativ lidt oftere«, siger Dan Jørgensen.

Og selvom det lyder fjollet med alkohol i alkoholfri øl, gælder samme praksis for sukkerfri mad og drikkevarer. Et produkt mærket ’sukkerfri’ må altså også indeholde op til 0,5 procent sukker.

Forvirrer kunderne
Alligevel mener formanden for Danske Ølentusiaster, Anne Lise Knørr, at det vil vildlede forbrugerne, at kalde øl med 0,5 procent alkohol for alkoholfrie.

»Man forvirrer kunderne med noget, som ikke er rigtigt. Så kunne man kalde det alkoholsvage øl«, siger hun.

Men i foreningen Alkohol og Samfund ser direktør Johan Damgaard Jensen positivt på den nye grænse. Han tror, at den kan være med til at flytte et forbrug af stærke drikkevarer til nogle med mindre alkohol. Han er ikke bekymret for, om folk kan finde hoved og hale i procenterne.

»Folk lærer hurtigt, at de alkoholfrie øl ikke alle er alkoholfrie. Det spændende er ikke, at man kalder det alkoholfri, det spændende er, at man kan flytte forbruget. Det er et hensyn, som vejer tungere«, siger han.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb