Annonce
Annonce
Fødevarer

Sund mad koster 15 kr. om dagen

Sundhedseksperter roser tal fra Danske Bank, der afkræfter myten om, at det altid er dyrt at leve sundt. En professor efterlyser, at politikerne griber mere ind.

Se også

Det er ikke dyrt at leve sundt.

Man kan overholde Fødevarestyrelsens anbefalinger til kosten for under 20 kroner om dagen. Det viser beregninger, som Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, har lavet for Politiken.

LÆS OGSÅ»Det er dyrt at være et sundt menneske i Danmark«

Ved at jonglere med tallene påviser han, at man kan lave en række menuer med billige ingredienser. Ofte ikke særlig spændende mad, men de virker.

Mayonnaise til æggemaden

»Jeg hører nogle gange, at det er meget dyrt at spise sundt. Jeg havde en fornemmelse af, at det ikke helt kunne passe. Så jeg tog det som lidt af en udfordring«, siger Las Olsen, der efter kort tid med hovedet nede i Fødevarestyrelsens anbefalinger, lister over næringsindhold og en prisliste fra nemlig.com lavede tre forslag.

Et af dem kom helt ned på 14,54 kroner for at dække ernæringsbehovet for en voksen mand – med et par store skåle havregryn og en middag med stegt sild, ris, rosenkål og gulerødder. Med lidt mere tid erklærer Las Olsen sig klar til at finde mange andre forslag, der rammer et stykke under en tyver, og med pæn variation. I et af hans andre forslag er der plads til mayonnaise til æggemaden.

Flere ernæringseksperter siger god for menuen, om end den har små skønhedsfejl – for eksempel mangler der jern. Men ideen fejler intet. Og med lidt flere penge kan man lave flere andre middage, der er mere spændende og mere varierede.

LÆS OGSÅLavprisvarer er blevet billigere

»Det er lidt af en myte, at det skal være dyrt at leve sundt – det er noget, man kan skyde ind foran sig for at forsvare, hvorfor man ikke gør det« siger Sisse Fagt, der er seniorrådgiver ved DTU Food.

Diætist: »Det er ikke raketvidenskab«

Diætist Anne Louise Knudsen, der står bag firmaet Diætpiloten, er enig. Hun siger, at folk misforstår, hvad sund mad betyder, og blander det sammen med økologi. Hun foreslår, at man for eksempel laver en ugeplan søndag aften.

»Hvis man gider at bruge tid, så kan man sagtens få det til at løbe rundt. Det er ikke raketvidenskab – det handler om at beslutte sig for, hvad man er villig til at ofre af tid og energi«, siger hun.

Knud Juel, der er professor og forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, er overrasket over, at man kan komme ned under 15 kroner, og han er glad for, at der arbejdes på at punktere myten om den dyre sunde mad.

LÆS OGSÅDan Jørgensen har ikke misforstået sin rolle som politiker

»Der er ingen tvivl om, at prisen har en rolle, men hvis man virkelig vil opnå noget, skal politikerne turde gøre mere. Desværre er vi i Danmark åbenbart meget følsomme over for det, vi opfatter som løftede pegefingre«, siger han.

Lovindgreb giver overskud for samfundet

Finn Diderichsen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, er endnu mere direkte.

Han påpeger, at det entydigt er en god forretning, når politikerne tager et ansvar og lovgiver på området. Ikke blot med fedtafgift eller lavere moms på sund mad, for man kan allerede leve sundt for små penge, som tallene viser. Lovgivning kunne også være at diktere, at det skal være sværere at finde slik og billige colaer i butikkerne og lettere at finde den sunde mad.

LÆS OGSÅBestyrtede borgerlige om Dan J.: Skandaløst, langt ude, afpresning, statsopdragelse

»Der er folk, der mener, det er for paternalistisk. Men hvis vi lægger en kras samfundsøkonomisk vinkel på det, så ved vi, at afgifter og lovindgreb virker, og de giver et bragende overskud for samfundet«, siger han og tilføjer, at hvis man klager over, at det er et indgreb mod friheden, så er det en misforståelse.

»Forudsætningen for frihed er, at man er rask. Den frihed, vi taber ved lovgivning, vinder vi ved bedre sundhed. I virkeligheden er der ingen modsætning«.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce