Annonce
Annonce
Fødevarer

Coop fjerner mikroovns-popcorn fra hylderne

Populær snack bortvises, fordi der er sundhedsskadelige stoffer i emballagen.

Se også

Fra i dag er det slut med mikroovns-popcorn i Coops 1.200 butikker. Dagligvarekoncernen vil ikke længere sælge de salte majssnacks, fordi emballagen indeholder fluorerede stoffer, der ifølge forskere er hormonforstyrrende og bl.a. kan øge risikoen for kræft, abort og medføre et svækket immunforsvar.

Senest har forskere fra Syddansk Universitet påvist en øget risiko for spontan abort blandt kvinder med højt indhold af de hormonforstyrrende stoffer i blodet.

LÆS ARTIKELHormonforstyrrende stoffer øger risikoen for abort

»Siden sidste sommer har vi lagt pres på vores leverandører for at få dem til at finde alternativer til fluor-stoffer i emballagen til mikroovns-popcorn. Det er ikke lykkedes, og derfor har vi besluttet helt at stoppe salget af mikroovns-popcorn, indtil vi kan tilbyde vores kunder sikre alternativer«, siger afdelingschef for kemi og nonfood i Coop, Malene Teller Blume.

Ophober sig i mennesker

Fluorerede stoffer er kunstigt fremstillede kemiske forbindelser, der skyer vand, fedt og smuds. Det har gjort stofferne populære til bl.a. fødevareemballage af pap og papir. Men stofferne er svært nedbrydelige og ophober sig i både mennesker og i miljøet, og nogle af stofferne har sundhedsskadelige effekter.

LÆS OGSÅMinister vil forbyde fluor-stoffer i mademballage

Coop indførte i 2014 et forbud mod fluorerede stoffer i al fødevareemballage, som kæden selv producerer.

»Det er lykkedes at finde alternativer til fluorerede stoffer til bl.a. madpapir, muffin-forme og bagepapir, men mikroovnspopcorn har vist sig at være en særlig udfordring. Her blev de uønskede stoffer erstattet med stoffer, der også viste sig at være problematiske«, fortæller Malene Teller Blume.

Popcorn for millioner

Coop har hidtil årligt solgt mikroovns-popcorn for et tocifret millionbeløb. Kunder med hang til varme popcorn går dog ikke forgæves i Coop-kæderne Irma, Kvickly, Fakta og Brugsen. Butikkerne sælger fortsat popcorn, som kan poppes i gryde, og vil også snart sælge færdig-poppede popcorn, som kan varmes i en mikroovn.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce