Annonce
Annonce
Annonce
Fødevarer

Langtidsstegt lam smager bedst

Det betaler sig at skrue ned for ovnen, hvis du skal servere lækker lammekølle, viser et smagstjek af ti køller.

Gem til liste
Vi tester

Langtidsstegt lam smager bedst

      Nøgleben

      Slagter Christian Friis og kokken Tim Jørgensen, der var tovholdere på smagstjekket, anbefaler, at man køber sin lammekølle uden nøgleben (hofteben), da det er vanskeligt at fjerne det, hvis man ikke har erfaringen. Køllen vil smage langt bedre uden.

      Det er også lettere at skære reelle skiver af en lammekølle, der ikke har nøglebenet siddende.

      En lammekølle er taknemmeligt kød at arbejde med.

      Den er let at tilberede og smager igennem af lam, selv hvis den krydres heftigt med stærke sager, som hvidløg. Lammekøllen egner sig til at komme på bordet langt oftere end til påske og ved andre højtider.

      Men vil man sætte et lam på bordet, der er mørt, saftigt og smager godt, skal man tilberede det ved svag varme.

      Det viser et smagstjek, Tjek har foretaget i samarbejde med Slagteriskolen i Roskilde, hvor vi smagte fem forskellige slags- og også ville undersøge, om der er stor forskel på at stege køllen ved 140 grader eller ved 180 grader.

      Smag, duft og mørhed vurderet
      Her var otte deltagere, der alle har tilknytning til Slagteriskolen i Roskilde eller det nationale videncenter for fødevarer og sundhed, Viffos, smagsdommere. De vidste ikke, hvilke lammekøller de smagte på undervejs, men gav karakterer til kødets smag, duft, mørhed og saftighed.

      Karakteren fem er bedst, et den dårligste. Se resultatet nederst på siden.

      Fin lammekølle scorer bedst
      Især test-lammekøllen fra Danish Crown, et marsklam, fik dommerne til at smide den højeste karakter fem efter lammet, der var stegt ved 140 grader. Marsklam kan være svært at skaffe, men Danish Crown i Kolding oplyser, at de sælger dem til såkaldte 'gourmet-slagtere' rundt om i landet.

      Også den irske lammekølle fra Irma ligger højt på listen. Marsklammet havde blot lige dét ekstra, der giver topkarakter. Se det samlede resultat af smagstjekket nedenfor.

      Dobbelt så meget saft forsvinder
      Når kødet bliver stegt langsomt, smider det dog en hel del væske.

      Der er dobbelt så meget saft, der bliver hældt fra de lam, som bliver stegt ved 140 grader end de, der steges ved 180 grader. Alligevel får stegene stegt ved 140 grader samlet set de bedste karakterer i mørhed.

      Kun ved to af lammekøllerne er der stor forskel på stegesvindet, når man steger med den lave metode eller den højere. Det er de to marsklam, der afviger fra de andre køller, der følges pænt ad. Den ene kølle smider 1090 gram efter stegning ved 180 grader, den anden 1410 gram ved 140 grader.

      Læs mere om kød og stegemetoder i Fødevarestyrelsens rapport om myter, fakta og nye metoder.

      PolitikenPlus
      • Digitalt stegetermometer Funktionelt stegetermometer i flot design i stål og BPA-fri plast og med ekstra hurtigt visning af temperatur (4-10 sek.) på LCD displayet. Kan måle temperaturer mellem -45 og +200°C.

        Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
      • Isflager Man kan næsten høre det. Hvordan de klirrer mod hinanden, isflagerne. Og mærke kulden.

        Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
      • Julepynt Unik og anderledes julepynt

        Pluspris 25 kr. Alm. pris 30 kr. Køb
      • Kunstner Arne Ungermann Dansk Plakatkunst relancerer og genudgiver de bedste danske plakater fra 1900-1965. Her finder du plakatkunstens perler - skønne motiver, der stadig har et moderne grafisk udtryk.

        Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.295 kr. Køb
      • Mandolin Mandolin fra Microplane med to skær og justerbart skær så du kan skære grøntsager i papirtynde skiver eller ensartede ?sticks?, afhængigt af hvad du skal bruge dem til.

        Pluspris 249 kr. Alm. pris 299 kr. Køb