Annonce
Annonce
Annonce
Fødevarer

Billige og dyre rejer er næsten ens

Der kan ikke konstateres nævneværdig forskel på dyre og billige rejers smag, viser test fra Videnscenter for Fødevarer og Sundhed.

Gem til liste
Vi tester

Billige og dyre rejer er næsten ens

      Sådan gjorde de

      Den såkaldte sensoriske test af rejer (bedømmelse af smagen) er udført over to dage af adjunkt, cand.brom. Jens Knudsen for Videnscenter for Fødevarer og Sundhed, Viffos. Jens Knudsen er underviser ved ernærings- og sundhedsuddannelsen ved University College Sjælland i Sorø.

      Testen omfatter otte forskellige produkter, som er blevet opbevaret og – for de frosne produkters vedkommende – optøet efter producentens anvisning.

      De 17 testpersoner er alle studerende på Ernæring- og Sundhedslinjen og er ikke trænede i at vurdere fødevarer efter smag. Dette, fordi man har ønsket at få vurderet produkterne ud fra en forbrugersynsvinkel frem for ekspertvinkel.

      Testen er randomiseret, hvilket betyder, at hver person får forskellige rejer i forskellig rækkefølge. Det sker for at undgå, at alle er farvet af den første reje, eller at alle er trætte ved reje nummer otte.

      Forud er testpersonerne blevet bedt om ikke at ryge, spise, drikke eller børste tænder den sidste time op til testen.

      Find en god mayonnaise til din rejemad. Se vores tjek af mayonnaise her.

      Få det bedste bagerbrød under rejerne. Læs vores tjek af luksus-bagerbrød her.

      Om de er store eller små, tynde eller tykke, friske eller frosne, gør åbenbart ikke den store forskel, når det kommer til vurderingen af smagen.

      Det er den eneste sikre konklusion, man kan drage af en rejetest, som Viffos har foretaget for Tjek. Og det er i sig selv ganske overraskende, mener testlederen Jens Knudsen.

      »Mange produkter bliver lanceret efter størrelse eller efter, hvordan de er landet, for eksempel ?kutterrejer?, men i vores undersøgelse kan vi ikke konstatere den store forskel på disse produkter i forhold til små rejer eller rejer i lage«, siger Jens Knudsen.

      Mange myter om rejer
      Mange forbrugere har en forudindtaget mening om rejer. For eksempel, at store rejer er bedst, eller at rejer, der ligger i lage, er dårligst. Men som rejetesten tyder på, er det blot myter.

      »Personligt er jeg ret overrasket over, at rejer i lage ifølge testpersonerne ikke adskiller sig fra de frosne rejer. Det eneste, dommerne er enige om, er, at lagerejerne er mere salte i smagen, men på de andre parametre er der ikke stor forskel«, siger Jens Knudsen.

      Svært at skille vinder fra taber
      Testresultaterne viser ikke en markant kvalitetsforskel på de forskellige produkter og kan ikke bruges til at kåre en vinder eller taber, understreger Jens Knudsen.

      Man kan dog se af resultaterne, at de mellemstore grønlandske rejer fra Mortensen Food som det eneste produkt kommer ud med vurderingen »tør og hård«.

      Er det så ikke taberen?

      »Det kan man ikke sige, for resultatet siger kun noget om den ene pakke, der tilfældigvis blev indkøbt den dag i en Fakta i Slagelse. Hvis man skulle drage en troværdig konklusion, skulle man teste et langt større antal af hvert produkt og med langt flere testdommere«, forklarer Jens Knudsen.

      Genfrosne rejer bliver tørre og hårde
      Han underviser til daglig i ernæring og sundhed og forklarer, at rejer, som når at tø op og så bliver frosset endnu en gang, bliver drænet for væske, hvilket gør dem tørre og hårde i konsistensen.

      »Rejerne fra Mortensen Food var meget isede, da jeg købte dem. Men vi kan jo ikke vide, om det er Fakta, som har behandlet rejerne forkert, eller om det er producenten selv. Derfor vil jeg ikke være med til at konkludere, at disse rejer er særligt dårlige«, siger Jens Knudsen.

      Sådan vælger du rejer

      Undgå poser, hvor poserne er isede, for det tyder på, at de har været frosset to gange, og det gør dem tørre og hårde i konsistensen.

      Pas på de poser, som ligger øverst i frysedisken, for her kan temperaturen være højere.

      PolitikenPlus
      • Kunstner Arne Ungermann Dansk Plakatkunst relancerer og genudgiver de bedste danske plakater fra 1900-1965. Her finder du plakatkunstens perler - skønne motiver, der stadig har et moderne grafisk udtryk.

        Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.295 kr. Køb
      • Mandolin Mandolin fra Microplane med to skær og justerbart skær så du kan skære grøntsager i papirtynde skiver eller ensartede ?sticks?, afhængigt af hvad du skal bruge dem til.

        Pluspris 249 kr. Alm. pris 299 kr. Køb
      • Digitalt stegetermometer Funktionelt stegetermometer i flot design i stål og BPA-fri plast og med ekstra hurtigt visning af temperatur (4-10 sek.) på LCD displayet. Kan måle temperaturer mellem -45 og +200°C.

        Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
      • Isflager Man kan næsten høre det. Hvordan de klirrer mod hinanden, isflagerne. Og mærke kulden.

        Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
      • Julepynt Unik og anderledes julepynt

        Pluspris 25 kr. Alm. pris 30 kr. Køb