Madspild. En FN-rapport konkluderer, at madspild er klart mest omfattende i den vestlige verden, og at et af de væsentligste led i spild-kæden er forbrugerne.
Foto: SARA GALBIATI (arkiv)

Madspild. En FN-rapport konkluderer, at madspild er klart mest omfattende i den vestlige verden, og at et af de væsentligste led i spild-kæden er forbrugerne.

Fødevarer

FN-rapport afslører kæmpe madspild verden over

På verdensplan bliver der hvert år smidt over en milliard ton mad ud.

Fødevarer

En tredjedel af alle verdens fødevarer bliver spildt, hvilket årligt svarer til omtrent 1,3 milliarder ton mad.

Det er en af de overordnede konklusioner i en helt ny rapport fra FNs Fødevareorganisation (FAO), som bliver præsenteret i dag på den store internationale kongres 'Save Food!' i Düsseldorf.

Klaus Jørgensen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, har tidligere primært beskæftiget sig med danske tal for madspild, men han er ikke overrasket over denne globale konklusion. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmagasin FoodCulture.dk.

LÆS ARTIKEL

»Det er også det, som andre rapporter og udtalelser fra personer, der ved noget om det her, er kommet frem til, så på den måde virker det realistisk. Pointen er, at det er alt for højt, og at vi skal gøre noget ved det«, siger han.

Vesten smider mest ud
Rapporten konkluderer også, at madspild er klart mest omfattende i den vestlige verden, og at et af de væsentligste led i spild-kæden er forbrugerne. Vestlige forbrugere i Europa og Nordamerika er således helt oppe på et madspild på 95-115 kg. pr. indbygger, mens indbyggere i større dele af Afrika og Sydøst-Asien spilder 6-11 kg. mad pr. indbygger.

»Der er stor forskel på, hvor udfordringerne er størst. I fattige lande er udfordringen størst i produktionen, inden varen når forbrugeren. Det er sådan noget som høst, at få lagret korn og afgrøder, mangel på kølefaciliteter og lignende, hvorimod udfordringen i den vestlige verden er en helt anden. Her foregår det meste spild hos hr. og fru Jensen, som ikke rigtig tænker over, når de smider mad ud. Det er en helt anden udfordring«, siger Klaus Jørgensen og påpeger, at FAOs tal ligger på niveau med de beregninger Landbrug & Fødevarer har foretaget.

Danske tal var for forsigtige

FAO er nået frem til oversigten over verdens madspild i samarbejde med det Svenske Levnedsmiddelinstitut (SIK), der har indsamlet tal og data om globalt madspild fra de senere års undersøgelser på området. Dermed er der tale om en overordnet vurdering, der næppe er helt akkurat, eftersom ikke engang et gennemregistreret land som Danmark har samlet overblik over madspildet, selv om der i den seneste tid er kommet flere bud på det.

LÆS OGSÅ

»For eksempel er Fødevareøkonomisk Institut kommet med et notat om madspild, som forsøger at give et overblik ved hjælp af en samfundsøkonomisk beregning. Men efter Landbrug & Fødevarers vurdering er tallene for mådeholdne, fordi de kun har kigget på, hvad omkostningerne er for samfundet, mens vores beregning er forbrugerøkonomisk«, siger Klaus Jørgensen og pointerer, at der dermed er væsentlige elementer, som bliver udeladt i notatet.

»For det første er alle deres tal uden moms og afgifter. For det andet har de kun taget de store ting, som kød, mejeriprodukter, korn og frugt og grønt med, mens de har udeladt emner som fiskeprodukter, krydderier og alle sukkervarer som kager, desserter og lignende. Endelig er priserne undervurderede i forhold til, hvad forbrugerne oplever. Landbrug & Fødevarers beregninger giver det mest retvisende billede og viser overordnet, at værdien af det mad, vi spilder, ligger på 16 milliarder årligtð, siger Klaus Jørgensen til FoodCulture.dk.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

For abonnenter

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce