kødsaft. Om dine oksebøffer er tilsat vand kræver en grundig granskning af deklarationen. Det er nemlig ikke et krav at skrive det tydeligt, hvis kødet samtidig er tilsat krydderier.
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

kødsaft. Om dine oksebøffer er tilsat vand kræver en grundig granskning af deklarationen. Det er nemlig ikke et krav at skrive det tydeligt, hvis kødet samtidig er tilsat krydderier.

Dine bøffer er pumpet med vand, uden du kan se det

Svinekød og oksebøffer fyldes nu med op til 10 procent vand.

Fødevarer

Det har længe været kendt - og omdiskuteret - at industrien hælder vand i visse kødtyper for at for at få kødet til at fylde og veje mere.

Primært i kyllingefileter, der herefter får betegnelsen »tilsat X procent lage«.

Men omfanget af vand-tilsætningen er tilsyneladende større end som så.

Det fortæller BT, der har fundet både flankesteak, kamsteg, skinkeculotte og bøffer tilsat op til 10 procent vand i Nettos og Føtex' kølediske.

Smutter uden om reglerne
I 2009 og 2010 var der stor debat om kyllingekød, som var blevet tilført vand, og et krav om tydelig mærkning blev derfor indført ved lov.

Reglerne gælder for alle typer kød, men store slagterier som Danish Crown og Tican undlader den tydelige mærkning, når de giver deres okse- og svinekød samme behandling, som vi kender det fra kyllingefileterne.

Vandlagen i okse- og svinekødet er nemlig tilsat såkaldt 'krydderi-ekstrakt'. Og når vandet, der sprøjtes ind i kødet med små nåle, ikke er neutral, skal det ikke deklareres tydeligt på pakken.

Over for BT indrømmer Danish Crowns kommunikationsdirektør, Anne Villemoes, at 'krydderlagen' i slagteriets kød ikke er et egentligt krydderi.

»Krydderiekstrakten er ikke et bestemt krydderi som karry eller paprika, men fungerer i en symbiose med kødsmagen, så den forstærkes«, siger hun til avisen.

Forbrugerrådet mener ikke, at den nuværende lovgivning tager højde for, at slagterierne kan være så kreative, at de tilsætter 'krydderiekstrakt' uden smag i lagen.

Fødevarepolitisk medarbejder Camilla Udsen siger, at det burde være sådan, at alt kød, der har fået sprøjtet vand-lage ind i sig, skal mærkes. Uanset om vandlagen indeholder krydderier eller ej.

»Ser man på oksebøfferne, så er man ude i, at man tilsætter en smagsforstærker og kalder det et krydderlage, og så har det den effekt, at det får produktet trukket uden om reglerne om tydelig mærkning«, siger hun til BT.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Første valgrunde

Annonce