Emballage. Teknologisk Institut er i gang med et projekt om at producere bedre fødevare-emballage for at mindske madspild. Tegning: Mette Dreyer

Emballage. Teknologisk Institut er i gang med et projekt om at producere bedre fødevare-emballage for at mindske madspild. Tegning: Mette Dreyer

Fødevarer

Ny emballage skal mindske madspild

Der skal opfindes flere og bedre genluk-løsninger.

Fødevarer

Du kender det sikkert godt. Sandwichen eller bøffen har krævet en håndfuld salat, og nu står du med en halvfyldt plastbeholder med resterne af de blandede blade og ved, at de allerede i morgen er slatne og uappetitlige og må ende deres dage i skraldespanden.

Det er surt at smide mad ud. Ikke bare er det økonomisk hul i hovedet, det føles også som unødigt frås.

LÆS ARTIKEL

De sidste par års intensive fokus på madspild har først og fremmest haft en effekt på forbrugerniveau. Men nu er også fødevareindustrien begyndt at interessere sig for, hvordan spildet kan mindskes.

Sammen med bl.a. Coop, Tulip og gartneriet AP Grønt har Teknologisk Institut netop søsat et projekt, der skal munde ud i udvikling af ny emballage, der passer bedre til danskernes familiemønstre og købsvaner.

Sampak-løsninger og genluk

Helt konkret er målet at opfinde emballageløsninger til pølser, salat og snackgulerødder. Til gavn for singlen og alle os, der bare ikke har fantasi nok til at få brugt hele pakken.

LÆS OGSÅ

»Vi ved fra undersøgelser, at forbrugerne efterspørger andre størrelser på pakker og er villige til at betale for dem. I vores projekt vil vi derfor udvikle dels sampak-løsninger, hvor forbrugerne får bedre mulighed for at tage eksempelvis 4 gulerødder med på farten i stedet for en hel pose, og genluk-løsninger, så man bedre kan nå at spise salaten, inden den bliver for gammel«, siger Maria Kisbæk, konsulent ved emballage og transport på Teknologisk Institut, til Foodculture.dk.

Og der er efter alt at dømme god grund til at tænke alternativt. En undersøgelse fra Coop viser, at 39 procent af forbrugerne kun når at bruge halvdelen eller mindre af salatpakken, før den er blevet dårlig og må smides ud. For hele 89 procent sker det indimellem.

»Mad koster, og mad er dyrt. Både at fremstille, købe og lave. Derfor vil fremtiden nok byde på langt flere teknologiske løsninger, som billigt kan reducere madspild, og det her med at genlukke salatpakker er én af dem. Det vil koste ganske få kroner pr. pakke at forbruge pålægget uden at åbne det hele. De leverandører, der kan det, har en stor fremtid foran sig«, siger analysechef i Coop Lars Aarup til Foodculture.dk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce