Foto: Rune Pedersen

Usundt: Flere bliver overvægtige af at spise ost til morgenmad

Danskere spiser 67 procent mere ost end anbefalet, viser ny analyse.

Fødevarer

Femogtyve gram ost om dagen og helst af den magre type. Sådan lyder det nye officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, men det er tydeligvis ikke noget, flertallet lytter til.

LÆS ARTIKEL

Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser nemlig, at hver voksen person i Danmark i gennemsnit guffer 42 gram ost om dagen. Det svarer til 15,3 kilo på et år, og det er cirka 67 procent mere end de 9,1 kilo, som 25 daglige gram (1-2 skiver) bliver til på et år.

Men hvad betyder det for folkesundheden? En hel del ifølge en ny undersøgelse fra Coops Mad-O-Meter, som er baseret på analyse af over 1 million måltider og dermed bygger på et meget stort statistisk grundlag.

»Vi har undersøgt sammenhængen mellem folks bmi og deres forbrug af ost til morgenmad på en gennemsnitlig dag, og resultatet er ganske entydigt«, siger Coops analysechef, Lars Aarup.

De mennesker, der sætter tænder i ost til morgenmåltidet en almindelig dag, udgør følgende procentandele af henholdsvis tynde, normalvægtige, overvægtige, svært overvægtige og fede:

  • Tynde (bmi under 18,5): 21 pct.
  • Normalvægtige (bmi 18,5-25): 29 pct.
  • Overvægtige (bmi 25-30): 35 pct..
  • Svært overvægtige (bmi 30-40): 37,5 pct.
  • Fede (bmi over 40 ): 38 pct.

»Det siger mig, at ost er en af de ting, der gør forskel på tykke og tynde i Danmark. At det er osten alene, er selvfølgelig ikke sikkert. Det kan også være, fordi man spiser den på rundstykker med tandsmør. Men kigger man isoleret på ost, forekommer fødevaren oftere blandt de overvægtige end de normalvægtige«.

Pizzaens indtog

Befolkningens ostevaner varierer givetvis, men én faktor spiller ifølge analysechefen en afgørende rolle: »Pizza har overhalet frikadellen som danskernes nationalmåltid. Vores undersøgelse viser, at hvert tyvende måltid herhjemme er en pizza, og der går rigtig meget høvlet ost til det«.

LÆS OGSÅ Med et salg på 6.005 ton sidste år udgjorde kategorien ’revet ost’ 10,8 procent af det samlede ostesalg i dagligvarehandlen og er dermed næststørst efter ’almindelig’ skæreost, der står for cirka halvdelen. Fra 2009 til 2013 steg salget af revet ost ifølge analyseinstituttet Nielsen med 21 procent. Rådet om at holde sig til mager ost bliver der ikke lyttet meget til. Fedtfattige oste udgør kun 14 procent af salget, som er faldet med 27 procent de seneste tre år.



»Vi ser flere eksempler på, at befolkningens indtag af fødevarer ligger et stykke fra eller ligefrem fjerner sig fra de officielle anbefalinger. Når vi giver kostråd, er det bl.a. sådanne oplysninger, der ligger til grund. Derfor er det også præciseret i de nye kostråd, at det er de magre mejeriprodukter, der anbefales«, siger kontorchef Else Molander fra Fødevarestyrelsen og påpeger risikoen for følgesygdomme, hvis nydere af fede oste ikke sparer på fedtet på andre områder eller holder vægten i ave med motion.

»Heldigvis ser vi også positive tendenser. Flere spiser f.eks. mere fuldkorn, frugt og grønt«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce