Bekymring. Bittesmå stykker plastik fra maling, tovværk, tandpasta og creme ender i de danske farvande og fisk. Forskere er bekymrede.
Foto: LANGKILDE MORTEN

Bekymring. Bittesmå stykker plastik fra maling, tovværk, tandpasta og creme ender i de danske farvande og fisk. Forskere er bekymrede.

Fødevarer

Hver tredje danske sild indeholder plastik

Små stykker plastik fra tandpasta, creme og landbrug ender i danske farvande.

Fødevarer

Da DTU Aqua undersøgte danske sild og hvilling i det nordlige Storebælt, fandt de plastikstykker på op til en halv centimeter i næsten hver tredje af fiskene.

Andre forskere har tidligere fundet lignende resultater i sandorme, muslinger, torsk og markrel i Norsøen og Østersøen. Og i en undersøgelse af hummere i Skotland, fandt man plastikstykker i 83 procent af dyrene og sammenfiltrede plastiktråde i deres maver.

Også i maven på flere havfugle finder man plastik, og det bekymrer forskerne, fortæller Ingeniøren i dag.

»Vi ser plast alle vegne og ved, at det har forfærdelige konsekvenser for store dyr som skyldpadder og albatrosser. Derfor frygter vi, at det samme er tilfældet for de mindre organismer«, siger Jens T. Christensen, der er seniorforsker ved Aarhus Universitet, til Ingeniøren.

Seneste viste undersøgelser op til 4.000 bittesmå stykker plastik per kilo havbund.

Din creme og tandpasta ender i fisk og fugle

Både Skagerak, Kattegat og Østersøen er ramt, men værst står det til i Nordsøen, hvor nogle særlige størmforhold får plastikaffaldet til at hobe sig op, fortæller seniorforsker Jacob Strand fra Aarhus Universitet til Ingeniøren.

Hvert år ryger 20.000 ton affald ud i Nordsøen. Heraf er omkring 75 procent plastik.

Det er mest små stykker tovværk og malingsflager, men også tandpasta, creme og tøjvask udleder plastikaffald, der ender i havets økosystemer.

Faktisk kan en tube creme indeholde op mod 400.000 stykker mikroplastik, og en tøjvask kan udlede op til 1.800 nylonfibre.

Trussel mod havmiljø og helbred

Mængderne af mikroplastik i Nordsøen stiger for hvert år, og World Econommic Forum har udpeget plastikforurening i havene som en trussel imod fødekæden og menneskers helbred.

EU's nye havstrategidirektiv ser plastik som en indikator på miljøtilstanden, og på DTU Aqua har man taget plastik med i overvågningsprogrammer af havene og er i gang med at udvikle metoder til at indsamle plastikaffaldet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce