spild. Vi levner for 700 kroner mad i julen, viser ny analyse.
Foto: LINE ØRNES SØNDERGAARD

spild. Vi levner for 700 kroner mad i julen, viser ny analyse.

Fødevarer

Hver familie smider for 700 kroner mad ud i julen

Vores forestilling om, at der skal være rigelig mad i julen, giver kæmpe madspild.

Fødevarer

Traditioner og rigeligt med mad på bordene er vigtigere end hensyn til madspild i julen, viser en ny analyse. Landbrug & Fødevarer vurderer, at hver husstand i smider for 700 kroner mad ud i december.

And, flæskesteg, rødkål, brunede kartofler og risalamande. Vi ligner os selv, når vi skal sætte retter på bordene til jul. Og selv om danskerne går op i madspild, går flere op i, at der er mad nok.

Dan Jørgensen madspildsplan starter allerede i børnehaven, hvor børnene kokkerer. Kilde: politiken.tv/Mikkel Fosgrau, Peter Vintergaard

Det viser en ny repræsentativ undersøgelse fra Coop Consumer Insights og Stop Spild af Mad, der for første gang har spurgt danskerne, hvad de smider ud til jul. Det skriver foodculture.dk.

72 procent af danskerne mener, det er vigtigt, at der er rigeligt med mad i julen. Og det afspejler sig i resterne: Omtrent hver anden dansker har and og flæskesteg tilovers. Rødkål er til overs hos syv ud af ti, og hver sjette dansker har risalamande til overs.

»Madkulturen flytter sig kun ganske langsomt, og vi er ret fastgroede i overbevisningen om, at der skal være rigelig mad til jul«, siger Signe Frese, ansvarlighedschef i Coop.

Overskudsmad bliver serveret i juledagene

Retterne, der er tilovers, ryger i de fleste tilfælde på bordet i dagene efter. Men mange af julens gæster bryder sig ikke om restemad.

22 procent af danskerne vil undgå at spise den flæskesteg, der var på bordet juleaften, hvis de blev inviteret til et arrangement den 27. december. Hertil kommer, at 24 pct. vil spise stegen, men tænke, at det er lidt specielt at servere tre dage gammel mad.

»Det er imponerende, at mange danskere gemmer juleresterne, men vi ved også, at meget ligger i intentionerne. Dels er der aftensmad, vi pakker pænt ind, sætter i køleskabet for så fire dage senere at smide den ud, fordi det nu ikke længere er mad, men affald. Dels har vi nogle faste ideer i julen om, at maden er hjemmelavet og lækker, og her hører restemad ikke ind under«, siger Signe Frese.

Brunede kartofler bliver i højere grad spist op end hvide

Kartoflerne er et godt eksempel på, at danskerne forsøger at mindske madspildet. I mange hjem er der både brunede og hvide kartofler på bordene, men hos 64 procent er der hvide kartofler tilovers efter middagen. Det tal er kun 29 procent ved de brunede kartofler.

»Kartofler kan sagtens holde sig, men noget tyder på, at vi får sendt de brune kartofler bordet rundt endnu en gang til julemiddagen, så vi undgår at smide dem ud. De er jo også lidt en særspise ved julebordet«, siger Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad.

Mad for 1,1 mia. ender i danske juleskraldespande

Landbrug & Fødevarer vurderer, at det er forholdsvis store mængder julemad, der bliver smidt ud. Således lyder organisationens estimat, at mad til en samlet værdi af 1,1 milliarder kroner ender i danske skraldespande i løbet af december. Det svarer til 700 kroner pr. husstand.

»Det er mange penge, som kunne være gået til julegaver«, siger Marianne Gregersen, forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer til foodculture.dk.

»Endnu en mulighed kunne være at koncentrere sig om at købe gode råvarer. Altså at sætte kvaliteten for råvarer som and, flæskesteg, rødkål og så videre i højsædet. Det koster lidt ekstra, men smager til gengæld også bedre. Og vi ved fra undersøgelser, at smag er et meget vigtigt parameter for, hvad danskerne prioriterer, når de handler ind til juledagene«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce