ØV. Bøffen bør være en sjælden spise, hvis man vil redde klodens skrantende klima, mener både Etisk Råd og tænketanken Concito.
Foto: RUNE PEDERSEN

ØV. Bøffen bør være en sjælden spise, hvis man vil redde klodens skrantende klima, mener både Etisk Råd og tænketanken Concito.

Fødevarer

Klimaekspert: Din bøf er en større CO2-synd end dit elforbrug

Etisk Råd gør ret i at foreslå indgreb mod oksekød, som globalt udleder 45 kilo CO2 per kilo.

Fødevarer

I klimatænketanken Concito hilser man det velkomment, hvis Etisk Råds anbefaling om afgift på bøffer og hakket okse får kyllingestegen til at udkonkurrere pasta med kødsauce på de danske middagsborde.

»Som FN's klimapanel har slået fast, så skal der ske noget nu, hvis vi vil nå at forebygge klimaforandringer. Og kød betyder virkelig meget i den enkelte danskers CO2 regnskab«, siger Videnschef hos Concito, Torben Chrintz.

Hver dansker udsender i gennemsnit 17 ton CO2 om året globalt set, og 3-4 ton af dem stammer fra fødevareproduktion, viser Concitos beregninger. Ud af dem udgør udslippet fra mælkeprodukter og kød 2-3 ton.

»Vi taler altid om energiproduktion, men klimaet handler om meget andet end energi og vindmøller. Tilsammen sviner landbrug og skovdrift lige så meget som det samlede elproduktion i hele verden. Det er altså lige så meget som produktionen fra alle de kraftværker og kulkraftværker, som vi altid taler om«, siger Torben Chrintz.

Så meget CO2 udleder forskellige kødtyper

Et flertal i Etisk Råd er ude efter især oksekød, fordi det belaster klimaet langt mere end svinekød og fjerkræ. Det skyldes, at drøvtyggere som kvæg og får udnytter foderet dårligere end svin og fugle.

GUIDE

Concitos beregninger viser, at et kilo oksekød belaster miljøet med det der svarer til 45 kilo CO2. Med i det tal er den belastning som rammer i det store udland, hvor der dyrkes foder eller hvor landbrugsjorden bruges til store kvægflokke. Et kilo svinekød og et kilo kylling sender 'kun' henholdsvis 16 og 10 kilo CO2 ud i atmosfæren.

»Etisk Råd rejser en velkommen debat, men deres forslag kan ikke stå alene. Det rejser spørgsmålet om der også skal afgifter på mælk, eller på lammekød, som udleder lige så meget som oksekød«, siger Torben Chrintz, som peger på, at man i stedet for afgifter kunne begrænse brugen af oksekød i offentlige institutioner, lave kampagner eller stille særlige krav i produktionsleddet, som ville gøre kødet dyrere.

Kødfrie dage er på vej frem

Forbrugerne har muligvis allerede taget hul på forandringerne, afgifter eller ej. I hvert fald sagde hver tredje adspurgte i en undersøgelse fra TVNS Gallup i marts, at de spiste mindre kød end for to år siden. Og 42 procent havde en eller flere kødløse dage, skrev Berlingske.

Ser man på tallene fra Danmarks statistik og Landbrug og Fødevarer har salget af oksekød ikke rokket sig meget. I 2004 lå det på 152.000 tons, mens skønnet i 2014 lød på 154.000 tons.

Danskerne spiser meget hakket oksekød i retter som pasta med kødsovs, chili con carne, burgere og hakkebøffer. Netop denne type oksekød kommer fra malkekvæg og skader derfor klimaet lidt mindre end bøffen fra kødkvæg, som udelukkende produceres med et formål for øje.

BEDRE KOBØVSER:

Spørger man dansk landbrug, risikerer Etisk Råds forslag om afgifter på oksekød at skade netop de landmænd, som har gjort mest for at udvikle metoder, der gør produktionen af oksekød mere klimavenlig.

»Vi har haft fokus på at være mere effektive, og har reduceret udledningen af drivhusgasser med op mod 20 procent«, siger områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring. Den danske produktion er faldet fra 151.000 tons i 2004 til 134.000 tons i 2014.

Niels Peter Nørring ser udledningen som et globalt problem, der også skal løses globalt.

»Når vi kan være effektive i Danmark, skal vi hellere satse på at udvide produktionen og eksportere vores viden og systemer til andre lande«, siger Niels Peter Nørring. De danske kvægavlere har blandt andet ændret foderet og håndtering af gødning, og slagterierne har sikret, at ingen dele af slagtekvæget går til spilde.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce