Juleøl. Hvilke øl er de bedste at servere til gæsterne i julen? Politiken har testet øllene for dig.
Foto: Rune Pedersen

Juleøl. Hvilke øl er de bedste at servere til gæsterne i julen? Politiken har testet øllene for dig.

Jul

Årets juleøl smager af krydderier og kirsebær

Sæsonens høst af højtidsbryg byder både på velkrydrede smagsoverraskelser og skuffende flade fornemmelser, konstaterer dommerne i Politikens test af 16 juleøl.

Jul

Knaldrødt kirsebærbryg og mørkt belgisk øl med velvoksen alkoholprocent topper i Politikens juleøltest i år. Hele 6 øl havner på en delt førsteplads, og ingen falder fuldstændig igennem, da dommerne fra Danske Ølentusiaster smager og bedømmer 16 mere eller mindre julede ølvarianter.

»Variationen er bred, og håndværket bliver bedre og bedre. Der bliver leget med smagen, så juleøl ikke længere bare smager af brunkage«, konstaterer ølentusiast Anne-Mette Meyer Pedersen.

De 6 vinderøl står oplistet efter literpris, og dermed fremstår Grimbergen Brassin de Noël som testens samlede vinder. Her får man ifølge dommerne valuta i form af en rigtig god allround-øl med sødme, let bitterhed og fylde, der kan begå sig både til julefrokosten og den varme julemad.

LÆS ARTIKEL

Men, understreger ølentusiast Anders Evald, man får ikke de mere komplekse og interessante smagsoplevelser, der venter i nogle af de andre flasker i toppen af testen. Eksempelvis Fur Christmas Ale 2015, som han kalder »næsten en humlet hedvin«, som bør nydes afkølet af store cognacglas.

Modigt modspil

Sidste år var en granøl fra Herslev Bryghus blandt vinderne i Politikens juleølsmagning, og også bryghusets julede Stjernebryg har behaget dommerne i tidligere smagninger. Årets nyhed fra Herslev op mod denne jul er en variant af deres Mark-hø-øl, der er gæret vildt på hø fra bryghusets egne marker og lokale kirsebær.

»Den er eminent«, mener ølentusiast Bo Fønss. »Man skal nok være modig for at sætte den på julebordet, men den vil være god som et syrligt modspil til anden«, anbefaler dommerne. Som den eneste øl i testen hedder Mark Kirsebær ikke noget med jul, men på bryghusets hjemmeside anbefales den bl.a. til risalamanden.

»Jeg kan drikke den året rundt – med eller uden noget at spise til«, bemærker Anne-Mette Meyer Pedersen.

LÆS SIDSTE ÅRS TEST AF JULEØL

Amager Bryghus fik hug og en bundplacering i Politikens juleølsmagning sidste år. I år tager bryghuset revanche: Deres Julebryg 2015, som er af typen ESB (ekstra special bitter) begejstrer dommerne: »En glimrende øl. Den sætter jeg gerne på bordet juleaften«, siger Bo Fønss. »Smagen har styrke til at spille op mod maden, alkohol til at opløse fedtet, bitterhed til at rense ud og sødme til at modstå syren«, uddyber Anders Evald.

Amager-øllens smag nærmer sig Anne-Mette Meyer Pedersens grænse for acceptabel bitterhed, men hun anerkender, at den er godt brygget.

Krydret eller kedelig

Kihoskh på Sønder Boulevard på Vesterbro i København er et sted, hvor ølentusiaster gerne botaniserer på hylderne med nørdede indslag fra ind- og udland. Kihoskh har også sin egen juleøl, som mikrobryggeriet Mikkeller står bag. I den får julen smag af bl.a. appelsinskal, korianderfrø og muskatnød.

Anders Evald smager indledningsvis på øl med øjnene og næsen. For ham er Kihoskh-julen kærlighed ved første blik og snus: »Den kan jeg godt lide«, forudser han, og det holder stik, da øllet kommer i munden.

Skt. Nikolaus fra Thisted Bryghus og Kølster Julebryg 2015 er begge meget kraftigt krydret. »Men Thisteds er lavet rigtigt og er klasser bedre end Kølsters«, mener Bo Fønss.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Carlsbergs Semper Ardens har tidligere fejret triumfer i adskillige juleølsmagninger, men årets Christmas Ale-aftapning skuffer: Den er stærk og for sød og kedelig, fordi den ikke er markant på nogen måde, mener dommerne.

»Den mangler aroma og bitterhed. Engang var denne belgiske juleøl-stil meget udbredt, men det kammer over i sødt og smager og lugter af maling«, mener Bo Fønss.

Anne-Mette Meyer Pedersen begræder Semper Ardens-mærkets nedtur: »Det var en foregangsindsats, da Carlsberg satsede på at lave kvalitetsøl, men nu har de skruet ned for både pris og kvalitet og har i mine øjne slået Semper Ardens-brandet ihjel«, mener hun.

Kendis-bryg

En par kendisser har haft indflydelse på et par af juleøllene i Politikens test. Tv-kokken Claus Holm står bag Wheat Christmas fra Midtfyns Bryghus, som ifølge etiketten er »en pivfræk juleøl«, mens designer og idémager Jim Lyngvild samarbejder med Bryggeriet Vestfyen om Bryggeriet Frejdahl, hvis Fimbul Jól 2015 lover at »ramme højtiden som en vildfaren snebold«.

Dommerne bemærker friskheden og appelsintonerne i den holmske hvedejuleøl, men nogen form for frækhed opfanger de aldrig. Det nordisk inspirerede Frejdahl-bryg overbeviser heller ikke og får en bundplacering, bl.a. fordi den mangler nogle krumspring i smagen og føles flad i munden.

Og nu vi er i bunden: For et par måneder siden sejrede Bryghuset Braunstein i Politikens test af økologiske pilsnere. Ganske vist ikke med en decideret pilsner, men »en eminent øl«, som dommerne udtrykte det. Det er ikke lige den betegnelse, som samme dommertrio hæfter på bryghusets øko-julebryg:

»Den er tyktflydende, mærkelig og flad i munden – som om den ikke er gæret færdig«, bemærker de. »Julen er også en tid, hvor bryggerne kan prøve nogle sjove ting, som de ikke gør til hverdag. Men de er så ikke altid på hjemmebane, og det kan man godt smage«, konstaterer Bo Fønss.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og hvilken øl kunne dommerne så tænke sig at nyde, når julemiddagen er spist, dansen trådt og juletræet plyndret? Anne-Mette Meyer Pedersen peger på kirsebærdrikken fra Herslev, mens Bo Fønns er stemt for juleøllen fra Kihoskh. »Jeg skal bare have slukket tørsten, så jeg snupper en kold pilsner – uden juleri«, slutter Anders Evald.

Research: Line Drejer Jensen og Rikke Baunegaard

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Helle Sindal og Jul, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce