Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Chaien er for tynd, for sød, for bitter ...

Chai-te er blevet populært, men der er kun få opløftende oplevelser i Tjek.dks blindsmagning af 10 meget forskellige chai-varianter fra butikshylderne.

Gem til liste
Vi tester

Chai-te

      Sådan gjorde vi

      Lørdagsliv anskaffede 10 produkter, som alle sælges under betegnelsen ?chai?.

      Drikkene blev tilberedt efter anvisningerne på emballagen og serveret i varm og anonymiseret udgave for seks dommere:

      Anne Marie Fogh Larsen, husholdningslærer på Madakademiet. Arrangerer bl.a. tesmagninger på højskolen.

      Mia Nicoli Ahluwalia, medindehaver Indian Taj, som er Københavns ældste indiske restaurant, og takeaway-forretningen Guru to-go. Begge steder har chai på menukortet.

      Michael René, fødevareingeniør og kandidat i fødevarevidenskab og teknologi, lektor på Professionshøjskolen Metropol i København.

      Tre chai-entusiastiske højskolelever fra Madakademiet: Kristina Ulset, Norma Chanette Karlsen og Sophie Laugesen.

      Dommerne blev hver især bl.a. bedt om at vurdere drikkenes udseende, duft, smag, eventuel bismag og fornemmelse i munden. De skulle også tildele hver chai en samlet karakter mellem 1 og 6, hvor 6 er bedst.

      Karaktererne her på siderne er oprundede gennemsnit af dommernes bedømmelser.

      Duften af krydderier er næsten omkuldslående intens i lokalet, hvor Tjek.dks smagning af chai foregår. Kanel, ingefær og kardemomme dominerer, men der er også sød vanilje og lakrids i luften.

      De seks dommere får serveret 10 anonymiserede varme varianter af drikken, der har rødder i Indien og Pakistan, men på det seneste har bredt sig til butikshylder og cafémenukort overalt i Danmark.

      Salget af chai i Kvickly, Brugsen-kæderne, Fakta og Irma var i januar i år tre gange større end i januar året før, viser en opgørelse fra FDB Analyse. Og hos Fredsted Te melder man om et decideret boom i salget af chaidrikke.

      LÆS OGSÅStor test: Det kan godt betale sig at købe dyr pålægschokolade

      Trenden er begyndt på cafeerne og har siden bredt sig til til bredt udvalg af chaiprodukter, som kan købes i supermarkederne og tilberedes hjemme.

      Smagsoplevelserne er dog på ingen måde så overbevisende som duftene i Tjek.dks test:

      »Jeg elsker chai, men ikke dem her«, siger højskoleelev Kristina Ulset, som er godt vant med sin mors hjemmelavede chai.

      »Drikkene her er chokerende langt fra ægte chai«, fastslår restauratør Mia Nicoli Ahluwalia fra Guru To Go og Indian Taj, der er den ældste indiske restaurant i København. Begge steder serverer hjemmelavet chai brygget på vand, mælk, sort te og et nip friskkværnede krydderier.

      LÆS OGSÅBillig discountkarry får topkarakter af testdommere

      »Man er jo lost som forbruger«, konkluderer husholdningslærer Anne Marie Fogh Larsen fra Madakademiet efter at have smagt alt fra hvinende søde pulverdrikke til vandet te med svage glimt af krydderismag.

      Anne Marie Fogh Larsen er ivrig tenyder og arrangerer bl.a. tesmagninger for kursisterne på Madakademiet.

      Et par af hendes chaiglade kursister stillede hende store smagsoplevelser i udsigt til Tjek.dks chaitest, men sådan gik det langtfra:

      »Jeg er virkelig skuffet. Hvis jeg selv havde købt en af pakkerne her og brygget mig en kop, ville jeg jo tro, at det er sådan, chai skal smage. Og så havde jeg næppe forsøgt mig med det igen«, siger hun.

      LÆS OGSÅFæle pitabrød får »hårene til at rejse sig i nakken« på testdommere

      Fødevareingeniør og lektor på Professionshøjskolen Metropol Michael René prøver at tage den positive brille på:

      »Ernæringsmæssigt er det godt med krydderier i teen. De indeholder bl.a. antioxidanter. Man kan også fremhæve, at forbrugerne har mange forskellige drikke at vælge imellem«, siger han med adresse til glassene på bordet, som rummer alt fra mælkeblege væsker med små krydderistykker i til dunkelbrune bryg med mere eller mindre smag.

      Generelt er han dog skuffet over smagen – eller rettere: manglen på smag. Et eksempel er Indian Chai-tebrevene fra Twinings. Emballagen er ganske vist prydet af en ingefær, der er større end det afbildede monument Taj Mahal, men krydderismagen i chaien er hverken stor eller monumental.

      Frit slag med krydderierne
      Dommerne er samlet set mest begejstrede for Yogi Tea Black Chai. De fremhæver bl.a. drikkens gode krydrede smag og kan identificere de enkelte krydderier.

      Testens vaniljesøde pulvervarianter af chai begejstrer kun højskoleelev Norma Chanette Karlsen. De øvrige dommere føler sig nærmest kvalt i sukker, og Mia Nicoli Ahluwalia minder om, at man selv skal søde sin chai, hvis der overhovedet er behov for det.

      Næringsdeklarationerne på et par af pulverdrikkene opremser en del sukkerlignende ingredienser plus en række tilsætningsstoffer.

      LÆS OGSÅStor test: Lavprisbobler trumfer kostbart brus

      »Det er dyrt sukker«, siger Anne Marie Fogh Larsen om Fredsteds Chai Latte, hvor pulver til 10 kopper koster 34,95 kroner.

      Hun er varm fortaler for små specialbutikker med te og har gode erfaringer med A.C. Perchs Thehandel i København. Så meget desto større er hendes skuffelse over, at Perchs luksuschai mest af alt smager af mælk.

      Efter testen prøver hun at støde chaiblandingen i en morter og skrue lidt op for doseringen, men en helt overbevisende chaioplevelse får hun ikke.

      LÆS OGSÅ Vejen til en lækker makrel går uden om de billige vakuumpakkede

      Perchs Thehandel* har siden oplyst Tjek.dk om, at den testede chai var udstyret med opskrift, som ikke passede til den medsendte måleske. Der skal således bruges dobbelt så meget chaiblanding som i den tynde testdrik.

      Mia Nicoli Ahluwalia fortæller, at de til chaien hos Guru To Go og Indian Taj kun bruger ganske lidt krydderi - en blanding af kanel, kardemomme og stjerneanis.

      »Til gengæld er krydderierne helt friske og friskkværnede«, siger hun og tilføjer, at chai er altid kogt på vand og mælk, men der er frit slag, hvad krydderierne angår. I Indien har mange familier gerne deres egen hjemmelavede favoritblanding, fortæller hun.

      Mest positive er dommerne, da emballagerne kommer på bordet efter testen: Mange af pakkerne er meget smukke, synes de.

      Et par af drikkene får dog også lidt ros på falderebet:

      »Gem endelig sjatterne. Nogle af chaierne smager faktisk bedre, når de er kolde«, slutter Anne Marie Fogh Larsen.

      Research: Camilla Mejlvang

      * LørdagsLiv har efter udførsel af smagstesten erfaret at Perchs Tehandel ved en fejl har oplyst forkert blandingsforhold. Dette kan have haft inflydelse på karaktergivningen.

      PolitikenPlus
      • Digitalt stegetermometer Funktionelt stegetermometer i flot design i stål og BPA-fri plast og med ekstra hurtigt visning af temperatur (4-10 sek.) på LCD displayet. Kan måle temperaturer mellem -45 og +200°C.

        Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
      • Isflager Man kan næsten høre det. Hvordan de klirrer mod hinanden, isflagerne. Og mærke kulden.

        Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
      • Julepynt Unik og anderledes julepynt

        Pluspris 25 kr. Alm. pris 30 kr. Køb
      • Kunstner Arne Ungermann Dansk Plakatkunst relancerer og genudgiver de bedste danske plakater fra 1900-1965. Her finder du plakatkunstens perler - skønne motiver, der stadig har et moderne grafisk udtryk.

        Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.295 kr. Køb
      • Mandolin Mandolin fra Microplane med to skær og justerbart skær så du kan skære grøntsager i papirtynde skiver eller ensartede ?sticks?, afhængigt af hvad du skal bruge dem til.

        Pluspris 249 kr. Alm. pris 299 kr. Køb