Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Drop det dyre bagepapir

Der er ingen grund til at vælge dyrt og moderne bagepapir i silikone. Det almindelige og billige virker bedst, viser et tjek.

Gem til liste
Test af køkkenredskaber
 1. Her er den bedste ostehøvl, bagemaskine og 23 andre køkkenting fra 2009 og 2008

  Tjek.dk har testet 25 køkkenredskaber i 2009 og 2008. Vi har samlet dem alle sammen her. God jagt. Se flere detaljer

 2. Køkkenvægte kokser og vejer forkert
 3. Her er den bedste elpisker
 4. De billigste brødforme bager bedst
Vi tester

Drop det dyre bagepapir

   Sådan gjorde vi

   Politiken synes

   Levnedsmiddeltekniker ved Karoline's Køkken hos Arla i Århus, Lone Lysdal, har sammen med en køkkenassistent testet bagepapir.

   De har udsat de tre typer, rullepapir, papir i ark og en silikonemåtte, for en tur i ovnen som underlag for en bolledej lavet af færdigkøbt bland-selv bolledej.

   De har desuden bedømt brugervenligheden.

   Et tjek-tegn er givet ved laveste vurdering, mens seks tjek-tegn er givet ved den bedste.

   Helt almindeligt brunligt bagepapir.

   Også i den afdeling for køkkenting er der kommet nye tilbud på markedet til forbrugere, der gerne giver lidt ekstra penge for noget smart bagepapir til ovnen.

   Der er selvfølgelig stadigvæk det almindelige på hylderne, men nu kan du også vælge at købe det i ark eller som silikonemåtte.

   Klar konklusion
   Vi har derfor bedt levnedsmiddeltekniker ved Karolines Køkken i Århus, Lone Lysdal om at teste det almindelige bagepapir, bagepapir i ark og også en silikone-bagemåtte for at undersøge, om der er forskel i anvendlighed, funtionalitet og bageevner.

   Og hendes konklusion er utvetydig.

   »Kan man leve med, at ikke alle afrivnings-modeller er lige gode, ville jeg simpelthen bare nøjes med at købe det helt almindelige og billigste, jeg kan få«, siger testleder Lone Lysdal, der i mere end 11 år har haft sin daglige arbejdsgang i storkøkkener.

   Silikonemåtte lugter fælt af kemi
   En af de nyere trends indenfor køkkenredskaber er slip-let bageforme i silikone, men der findes også bagemåtter i silikone.

   Måtten fra Cook&Baker lugter fælt af kemi, da Lone Lysdal går i gang med at undersøge dens egenskaber. Hele ovnen lugter mere af plastik end af de boller, der bliver bagt på måtten.

   »Den er da forfærdelig begrænsende, den her. Den er alt for stor til ovnen, og kanterne ligger op ad ovnens sider, så de spærrer for en jævn varmefordeling«, siger testlederen.

   Måtten virker godt som underlag
   Hun pointerer, at det virker besynderligt at skulle klippe i det, når nu den er dekoreret med en afsluttende kant.

   »Det er selvfølgelig heller ikke meningen, at man skal proppe den i en bageform, men almindeligt bagepapir kan bruges til det hele. Så hvorfor bruge så mange penge kroner på det her«, spørger hun.

   Den eneste lyspunkt, hun kan finde, er, at bagemåtten er god som underlag, når dejen skal æltes og formes.

   »Det skriver alle de andre, at de også er, men det er noget pjat. De skøjter rundt på bordpladen. Det gør silikonemåtten ikke«, siger Lone Lysdal.

   De gamle duer til det hele
   Hun kan sagtens se fidusen i at købe ark, der på forhånd er gjort klar i stykker nede i emballagen, men hun finder dem alligevel begrænsende i et køkken.

   »Størrelsen virker som en begrænsing, når jeg vil varme noget andet end fx et stykke pizza. Når jeg skal bage boller må jeg tage to, og så slutter de alligevel ikke tæt, der hvor de to ark mødes på bagepladen. Det er ikke fikst«, mener hun.

   Man kan naturligvis både have det ene og det andet liggende parat i skuffen, men de gammeldags ruller duer til det hele, så hvorfor købe arkene, spørger Lone Lysdal, mens hun demonstrerer, hvor svært eller let det er at få flået papiret i passende bagepladestørrelser.

   PolitikenPlus
   • And Den lå i vejkanten og er fotograferet i lyset af Martin Lehmanns billygter. Smuk var den. Og helt stille.

    Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.495 kr. Køb
   • Frilandsand til jul Ænderne går frit rundt på beplantede græsarealer og har adgang til frisk vand og kan søge skygge under træerne. De fodres med majs og korn og ellers spiser de, hvad de finder af vegetation udendørs.

    Pluspris 325 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
   • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

    Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
   • Spil: Blitz Blitz er et lysende hurtigt bestsellerspil, der vindes af den, som hurtigst kan aflæse kortene og snuppe den rigtige genstand.

    Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
   • Chips Der sker altid noget, når man fokuserer på individet.

    Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb