Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Drop det dyre bagepapir

Der er ingen grund til at vælge dyrt og moderne bagepapir i silikone. Det almindelige og billige virker bedst, viser et tjek.

Politiken synes
Politiken synes
Gem til liste
Test af køkkenredskaber
 1. Her er den bedste ostehøvl, bagemaskine og 23 andre køkkenting fra 2009 og 2008

  Tjek.dk har testet 25 køkkenredskaber i 2009 og 2008. Vi har samlet dem alle sammen her. God jagt. Se flere detaljer

 2. Køkkenvægte kokser og vejer forkert
 3. Her er den bedste elpisker
 4. De billigste brødforme bager bedst
Vi tester

Drop det dyre bagepapir

   Sådan gjorde vi

   Levnedsmiddeltekniker ved Karoline's Køkken hos Arla i Århus, Lone Lysdal, har sammen med en køkkenassistent testet bagepapir.

   De har udsat de tre typer, rullepapir, papir i ark og en silikonemåtte, for en tur i ovnen som underlag for en bolledej lavet af færdigkøbt bland-selv bolledej.

   De har desuden bedømt brugervenligheden.

   Et tjek-tegn er givet ved laveste vurdering, mens seks tjek-tegn er givet ved den bedste.

   Helt almindeligt brunligt bagepapir.

   Også i den afdeling for køkkenting er der kommet nye tilbud på markedet til forbrugere, der gerne giver lidt ekstra penge for noget smart bagepapir til ovnen.

   Der er selvfølgelig stadigvæk det almindelige på hylderne, men nu kan du også vælge at købe det i ark eller som silikonemåtte.

   Klar konklusion
   Vi har derfor bedt levnedsmiddeltekniker ved Karolines Køkken i Århus, Lone Lysdal om at teste det almindelige bagepapir, bagepapir i ark og også en silikone-bagemåtte for at undersøge, om der er forskel i anvendlighed, funtionalitet og bageevner.

   Og hendes konklusion er utvetydig.

   »Kan man leve med, at ikke alle afrivnings-modeller er lige gode, ville jeg simpelthen bare nøjes med at købe det helt almindelige og billigste, jeg kan få«, siger testleder Lone Lysdal, der i mere end 11 år har haft sin daglige arbejdsgang i storkøkkener.

   Silikonemåtte lugter fælt af kemi
   En af de nyere trends indenfor køkkenredskaber er slip-let bageforme i silikone, men der findes også bagemåtter i silikone.

   Måtten fra Cook&Baker lugter fælt af kemi, da Lone Lysdal går i gang med at undersøge dens egenskaber. Hele ovnen lugter mere af plastik end af de boller, der bliver bagt på måtten.

   »Den er da forfærdelig begrænsende, den her. Den er alt for stor til ovnen, og kanterne ligger op ad ovnens sider, så de spærrer for en jævn varmefordeling«, siger testlederen.

   Måtten virker godt som underlag
   Hun pointerer, at det virker besynderligt at skulle klippe i det, når nu den er dekoreret med en afsluttende kant.

   »Det er selvfølgelig heller ikke meningen, at man skal proppe den i en bageform, men almindeligt bagepapir kan bruges til det hele. Så hvorfor bruge så mange penge kroner på det her«, spørger hun.

   Den eneste lyspunkt, hun kan finde, er, at bagemåtten er god som underlag, når dejen skal æltes og formes.

   »Det skriver alle de andre, at de også er, men det er noget pjat. De skøjter rundt på bordpladen. Det gør silikonemåtten ikke«, siger Lone Lysdal.

   De gamle duer til det hele
   Hun kan sagtens se fidusen i at købe ark, der på forhånd er gjort klar i stykker nede i emballagen, men hun finder dem alligevel begrænsende i et køkken.

   »Størrelsen virker som en begrænsing, når jeg vil varme noget andet end fx et stykke pizza. Når jeg skal bage boller må jeg tage to, og så slutter de alligevel ikke tæt, der hvor de to ark mødes på bagepladen. Det er ikke fikst«, mener hun.

   Man kan naturligvis både have det ene og det andet liggende parat i skuffen, men de gammeldags ruller duer til det hele, så hvorfor købe arkene, spørger Lone Lysdal, mens hun demonstrerer, hvor svært eller let det er at få flået papiret i passende bagepladestørrelser.

   PolitikenPlus
   • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

    Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
   • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

    Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
   • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

    Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
   • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

    Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
   • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

    Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb