Mediebrugere. Børn er livlige brugere af film, tv, computerspil og internet, og derfor skal deres forældre lære dem, hvordan de skal bruge medierne uden at tage skade.
Foto: Peter Hove Olesen

Mediebrugere. Børn er livlige brugere af film, tv, computerspil og internet, og derfor skal deres forældre lære dem, hvordan de skal bruge medierne uden at tage skade.

Livsstil

Sådan sikrer du, at dit barn ikke ser noget skadeligt

Børnerådet hjælper dig og dine børn med at færdes sikkert i medieverdenen.

Livsstil

I de gode, gamle dage var der ikke helt lige så meget forældre skulle forholde sig til, når deres børn skulle underholdes.

I dag gør flere og mere avancerede medier det sværere for forældre at gennemskue, hvad deres børn uden risici kan se og høre, og internettet er i sig selv en ureguleret mastodont af indhold, der langt fra altid er egnet for børn.

Ifølge Børnerådet handler det i høj grad om, at forældre opdrager deres børn til at blive gode medieborgere. Derfor bør forældre altid følge med i deres børns medieforbrug og tale med dem om det, de ser og oplever. Det er nemlig først og fremmest forældrenes ansvar, at børnene ikke ser noget, der er skadeligt for dem.

Børn under 7 år


Børnerådet anbefaler, at man ikke lader tv'et køre uden opsyn, når de yngste medlemmer af familien er til stede. Indslag med skræmmende indhold kan komme uden varsel, og så skal barnet ikke være alene med oplevelsen.

DR Ramasjang er dog en kanal for børn under 7 år, og da den som udgangspunkt er støvsuget for skræmmende eller upassende indhold, burde forældre godt kunne lade børnene se Ramasjang uden at være over dem konstant.

Medierådet arbejder for at beskytte børn mod skadeligt indhold i film ved at vurdere filmene og sætte en officiel aldersgrænse på dem. De skriver i en forklaring om deres praksis, at det er vigtigt at forstå, at de alleryngste ikke ser film og tv-optagelser aktivt. Deres virkelighedsbillede er helt anderledes end ældre børns, og barnet mellem 0 og 3 oplever verden sanseligt, fordi det endnu ikke har dannet begreber om ting. Det, der kan skræmme den alleryngste aldersgruppe, er altså ikke en histories indhold, men sanseindtrykkene. For eksempel høje, pludselige og ubehagelige lyde eller hurtige og voldsomme klip i billeder.

Børn, der er for små til at forstå en film eller tv-optagelses indhold, reagerer mere på andres reaktioner - når barnet ser, at mor eller far morer sig, virker filmen eller optagelsen ikke så voldsom.

Børnerådet fraråder, at børn under skolealderen ser nyheder, da de ikke vil have gavn af det.

Når det kommer til internettet, kan de yngste brugere for eksempel benytte DR-tjenesten 'Oline'. Formålet med Oline er at give en tryg start på nettet, og når børnene spiller og leger på Olines Ø, sker det i bogstaveligste forstand i en lukket verden. Børnene kan nemlig ikke klikke sig videre ud på andre sider fra Oline, fordi browseren hverken viser adressefelt eller andre knapper.

Børn mellem 7 og 11 år


Børn i skolealderen bruger internettet mere, og de skal lære, hvordan de navigerer på nettet. Den vigtigste ting, man kan lære sit barn er at lukke en internetside, hvis den viser et ubehageligt indhold og så tale med en voksen om det, man har set.

Det er umuligt at regulere internettet, og selvom forældre kan aktivere filtre på computeren, der ikke tillader adgang til sider med voksenindhold, kan barnet for eksempel gennem youtube.com komme til at klikke sig videre til videoer, der har et indhold, der er upassende eller skadeligt for børn. Hold derfor øje med barnet, når det er på internettet.

Det er også i skolealderen, at børn helt naturligt kan få en interesse i at følge med i, hvad der foregår i verden. Med et princip om, at børn har ret til at få viden om verden, var pressede Børnerådet på for at få etableret et nyhedstilbud til børn. Det blev tilkanalen DR Ultra, der med Ultra Nyt leverer nyheder til børn i et sprog og en tone, der er tilpasset de 7-12 årige. Ultra Nyt er et godt tilbud til børn i målgruppen, men det er stadig anbefalelsesværdigt at se indholdet sammen med børnene, så de kan spørge, hvis de er i tvivl om noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Børnerådet fraråder kraftigt, at man lader de yngre børn i målgruppen se voksennyheder alene. Nogle ældre børn kan se voksennyheder alene, men det er alligevel anbefalingen, at der er en voksen til stede, da der pludselig kan komme voldsomme billeder, for eksempel fra krigszoner. I de tilfælde vil barnet have brug for at tale med en voksen om det, det ser.

Et andet råd er, at man opfordrer barnet til altid at komme til den voksne og tale om ubehagelige oplevelser med film og tv – også selvom barnet har set noget, det ikke ’må’.

Hvis man i hjemmet har adgang til film on demand, skal man være opmærksom på, at udbydere som Netflix og Viaplay ikke er forpligtet til at aldersmærke filmene på samme måde som biografer og filmdistributører, der sælger eller udlejer film. Nogle tjenester mærker alligevel filmene, men hvis forældre vil være helt sikre på indholdet af filmene, anbefaler Børnerådet, at de slår filmene op i Medierådets database, inden de afspiller dem on demand. Eller forældre kan kigge med og relativt hurtigt vurdere, om filmen er uskadelig.

LINKSe Medierådets database over anbefalinger til film

Mange børn holder også af at spille computerspil, og inden for computerspilsbranchen har man sit eget aldervurderingssystem, der hedder PEGI. 30 europæiske lande er med til at fastsætte nogle faste aldersgrænser for computerspillene. Som udgangspunkt kan man rette sig efter anbefalingerne på 3, 7, 12, 16 og 18 år, men man skal have i baghovedet, at mange lande skal blive enige, og det er set i flere tilfælde, at danske computerspileksperter har udtalt sig i mindre hårde toner om spil, der er tilladt for over 16 eller 18.

Det bedste råd, når ens barn spiller computerspil er ifølge Børnerådet, at man selv lærer spillet at kende og spørger ind til det. Spørg barnet, hvorfor et spil er sjovt at spille, og hvorfor barnet gerne vil spille det spil.

Som forældre skal man ikke nødvendigvis være bekymret eller skræmt, hvis ens barn gerne vil spille et spil, hvor det handler om at skyde og slå ihjel. Forældrene skal hellere se på, hvordan barnet ellers fungerer - om det har fritidsinteresser og leger med andre børn.

Til gengæld kan forældre med fordel tage en snak med deres barn om, hvor meget det skal spille i det daglige. Det er svært at sige, hvor meget, der er for meget, men som hovedregel skal barnet have en sund balance mellem det at spille og det at deltage i andre sociale aktiviteter. Det er forældrene, der skal administrere barnets spilletid og sætte grænserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Børn mellem 11 og 15


Selv de 15-årige børn må gerne få sat grænser af deres forældre i forhold til computerspil, selvom der kan være større tendens til modvilje i den aldersgruppe. I takt med at børnene bliver ældre får de nemlig en højere grad af medbestemmelse, og det giver grundlag for nogle gode samtaler med barnet om, hvor meget spilletid, der er rimeligt.

Den øverste grænse for de filmanbefalinger Medierådet giver er 15 år, så når barnet er fyldt 15, må det se alle film alene. De fleste 15-årige vil også sagtens kunne se og forholde sig til voksennyheder uden de store problemer. Det vigtigste er, at forældrene altid er åbne for at tale med barnet om indholdet i både film og tv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce