Annonce
Annonce
Annonce
Familieliv

Homoer kan kun adoptere børn med særlige behov

Bøsser og lesbiske, som vil adoptere fra Sydafrika, er tvunget til at søge børn med særlige behov, som blandt andet dækker over hjertefejl, hiv og diabetes.

Gem til liste

Selv om begejstrede danske politikere for fire år siden sikrede homoseksuelle samme ret til at adoptere som heteroseksuelle, er der i praksis stadig langt til ligestilling i 2014.

LÆS OGSÅKapitel 1: »Skulle vi lave Madonna-tricket og tage et barn med hjem fra Malawi?

Kun Sydafrika vil reelt afgive børn til danske homoseksuelle, og her kan de kun komme i betragtning til børn med ’special needs’, der eksempelvis dækker over diagnoser som hiv, sukkersyge, sammenvoksede tæer eller læbeganespalte.

Moralsk forkert

Thomas Møller Lassen og Rasmus Holm, der som det første danske homopar for nylig har adopteret et udenlandsk barn, følte sig voldsomt diskrimineret, da de blev opmærksom på vilkåret, som de dog siden har de accepteret at underlægge sig.

»Det føles moralsk forkert og morbidt, at man er tvunget til at sidde og vælge lidelser til og fra hos sit kommende barn«, siger Thomas Møller Lassen.

LÆS OGSÅForskning: Homoseksuelles adoptivbørn har en god barndom

Hos Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede (LGBT) betegner forperson Søren Laursen vilkåret som udtryk for en »syg logik«.

»Det er jo klart en forskelsbehandling. Selve princippet i, at man som par af samme køn bliver fravalgt til så mange børn, er problematisk«, siger Søren Laursen, som bakkes op af overraskede ordførere fra alle dele af politiske spektrum.

Vigtigt at sende et signal

I Danmark står adoptionsbureauerne AC Børnehjælp og Danadopt for al formidling af adoptioner fra udlandet. De er ansvarlige for at finde og forhandle aftaler på plads med organisationer og sociale myndigheder i de lande, der afgiver børn.

Hos AC Børnehjælp siger vicedirektør Pia Brandsnes, at beslutningen om at begrænse homoseksuelles rettigheder er truffet i Sydafrika og derfor ikke er en praksis, som et dansk adoptionsbureau kan ændre på.

»Det er suverænt vores samarbejdspartnere i udlandet, der bestemmer den praksis. Det afhænger helt af, hvordan det enkelte land har indrettet sit system«.

Præcis hvor beslutningen om, at homoseksuelle kun kan adoptere børn med særlige behov, træffes, er uklart. Hos Impilo, AC Børnehjælps sydafrikanske partner, siger lederen Sue Krawitz, at »vi følger den sydafrikanske lovgivning, som forbyder diskrimination på baggrund af race, køn og seksuel orientering«.

LÆS OGSÅAldrig har så få ønsket at adoptere

Men matchningen mellem homoseksuelle adoptanter og børn med ’special needs’ kan sagtens være en udbredt praksis, uden at nogen formelt står på mål for den, fortæller Andre Sonnichsen, postdoc ved Center for Afrikastudier på KU, der har boet i Sydafrika i 20 år:

»De sociale kræfter i civilsamfundet er uendeligt meget stærkere end ordlyden af en lov«.

Forskelle udføres i Danmark

Uanset hvor og hvordan beslutningen er truffet i Sydafrika, bør man fra dansk side lægge afstand til den, mener Thomas Søbirk Petersen, lektor i praktisk filosofi ved RUC.

Han hæfter sig ved, at forskelsbehandlingen forvaltes på dansk grund.

»Det er meget vigtigt, at Danmark officielt giver udtryk for, at vi på ingen måder er enige med de sydafrikanske myndigheder i den her politik«, siger han og får politisk opbakning fra blandt andet Venstre:

LÆS OGSÅFørste danske homopar adopterer fra udlandet

»Det er hverken i orden at diskriminere på baggrund af seksualitet, nationalitet eller køn, og derfor kan vi sagtens tillade os at stille kritiske spørgsmål til andre landes praksis«, siger ligestillingsordfører Fatma Øtken.

Socialminister Manu Sareen (R) betegner det som et »grundvilkår« at acceptere afgiverlandenes praksis ved international adoption.

»Vi skal i internationale sammenhænge arbejde for, at der kommer skred i forståelsen af homoseksuelles forhold og rettigheder«, udtaler han i en skriftlig kommentar uden at uddybe, hvordan det konkret skal ske.

PolitikenPlus
 • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

  Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
 • Rem til kamera Klassisk kamerarem i kraftig læder. Remmen er forstærket med et ekstra lag læder i midten der forbedrer komforten.Længden justeres nemt efter behov. Remmen er 2,8 mm. tyk, 38 mm. bred, 61 cm. lang.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Klovnen Dette efterår udvider Lucie Kaas Gunnar Flørnings charmerende univers af træfigurer med endnu en re-lancering af en af hans klassikere fra 1950?erne: klovnen.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
 • Flickball Solidt og ekslusivt udført læringsspil til børn.

  Pluspris 599 kr. Alm. pris 1.245 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb