Annonce
Annonce
Motion

Iskoldt overblik: Danske svømmere hentede syv medajler i sibirisk isvand

26 danskere triumferede i sidste uge ved sibirisk flod til VM i issvømning.

1 af 8. VARMESØGENDE. Nadja Joy er lige kommet op efter 450 meter, som hun svømmede som hurtigste dansker. Til venstre er det Mette BL Thomsen.

2 af 8. SVØMMEKLAR. 26 danskere stillede op til VM i isvand.

3 af 8. STAFET. Mette BL Thomsen tager sin tur på 4 gange 25 meter stafetten. Foto: ole lyager

4 af 8. VARMESTUEN. Dorte Ussing og Lene Stein prøver at holde sig varme, inden deres heat. Foto: mette bl thomsen

5 af 8. TILFROSSEN. Selve VM-bassinet hugges i isen i Tura-floden. Bagved ses byen Tyumen i Sibirium. Foto: mette bl thomsen

6 af 8. NOVICE. Nadja Joy ude på kongedistancen 450 meter (en kvart sømil, cirka). Hun blev hurtigste dansker selv om hun kun har trænet issvømning 6 uger inden VM. Foto: mette bl thomsen

7 af 8. VARME. Trods kold vand var følelserne varme blandt danskerne, her er det fra venstre Dorte Ussing, Lene Stein og Mette BL Thomsen.

8 af 8. EFTERFEST. Mette BL Thomsen kom hjem med to sølv og tre bronze fra VM. Her ligger hun ovenpå svømmebassinet, der allerede er frosset til igen.

10 tips til sikker vintersvømning

  1. Bad aldrig alene.
  2. Brug badehætte, svømmebriller og vandskyende vat til ørerne. Så du lukker dig inde i en beskyttende boble.
  3. Glæd dig til at mærke suset og velvære, når du kommer op af vandet.
  4. Ret dit fokus ind på, at du bliver mere energifyldt, livsglad og styrker kroppen.
  5. Find roen, når du kommer ned i det kolde vand. Træk vejret, nyd det.
  6. Start med at dyppe kroppen og tro på, at du kan svømme – også i koldt vand.
  7. Overkom frygt ved at beslutte på forhånd, hvor langt du vil svømme, og tæl dine armtag frem og tilbage, så hjælper du din hjerne til at beskæftige sig med noget fornuftigt.
  8. Træn gerne med sikkerhedsline bundet fast om livet og til badebroen. Vær opmærksom på, om der findes en redningskrans og medbring mobiltelefon.
  9. Træn gerne med en svømmetorpedo eller en oppustelig ’havtaske’, der kan holde dig oven vande, hvis du pludselig får brug for hjælp.
  10. Vær opmærksom på understrøm og husk, at nyis kan være skarp og bør fjernes, inden du svømmer. Svøm aldrig under isen.

Kilde: icesvimmer.com

Trods isklumper i overfladen og en temperatur omkring frysepunktet var hjerterne varme og humøret højt i den danske lejr, hvor i alt 26 deltagere i sidste uge stillede op i ni forskellige discipliner ved VM.

Det foregik i Sibirien i den tilfrosne russiske flod Tura i byen Tyumen, hvor der bliver hugget et bassin til lejligheden. Og svømmerne er kun iført badedragt, badehætte og svømmebrille.

»Jo koldere vandet er, jo større venskaber stifter man. Vand er et element, alle kan forholde sig til. Man tager selfier og giver hinanden flag og badehætter. Den russiske kvinde, der vandt guld på 450 meter, blev min bedste svømmeven. Selv om vi ikke forstår hinandens sprog«, fortæller Mette BL Thomsen.

Hun har via sin webside iceswimmer.com fået hidset en større flok danskere op til at deltage i VM. Som hun mener giver livsenergi og mentalt overskud.

SE OGSÅMunch tester: Havfruesvømning er også sjovt for velvoksne mænd

Selv snuppede hun i alt fem medaljer, heraf sølv i sin aldersgruppe (55-59 år) på den længste distance 450 meter, som hun gennemførte i crawl og med iskoldt overblik, mere end et minut hurtigere end ved sin debut for to år siden.

De to andre danske medaljer gik til Jan Johansen, tidligere konkurrencesvømmer på 76 år, der vandt sølv på 25 meter bryst og guld på fri 25 meter.

»Jeg synes, det er flot, at vi tager 7 medaljer, bliver den 5. største nation, og at vi har hele fire kvinder med på den lange distance. Nu mangler vi bare mændene«, siger Mette BL Thomsen, der håber at kunne få trommet 100 danskere sammen til om to år, når det næste gang er VM i issvømning i Estland.

SE OGSÅNæsten ingen lærer at svømme som voksne

Hurtigste danske kvinde blev Nadja Joy, som svømmede de 450 meter på 8 minutter og 9 sekunder, næsten to minutter hurtigere end Mette Thomsen, men hun var i en sværere aldersgruppe med mange stærke unge svømmere.

»Nadja svømmede rigtig flot, og så tænk på, at hun kun har trænet i iskoldt vand uden våddragt i seks uger, før vi tog til SIbirien«, siger Mette Thomsen.

De øvrige kvinder på den lange distance var Sinne Lundgaard Rasmussen, der svømmede på 10 minutter og 36 sekunder og Dorte Ussing, træningskammerat med Nadja Joy, der svømmede de 450 meter på 10 minutter og 53 sekunder.

SE OGSÅPå vilde vover i våddragt

Det glædede også Mette BL Thomsen, at mange af deltagerne fik yderligere blod på tanden.

»Lene Stein og Morten Vogelius havde begge taget lægeattest med, sådan at de kunne eftertilmelde sig på 200 meter, hvis det gik godt med 100 meter. Og det lykkes for dem begge to at klare den. Og jeg hørte flere sige, at de da sagtens ville have kunnet svømme 450 meter«, fortæller Mette BL Thomsen.

»Så nu venter vi jo bare på Estland om to år, så får vi se, hvor mange, der gør alvor af det«

Læs mere om de 26 danskeres meritter i Sibirien på Mette BL Thomsens hjemmeside:

icesvimmer.com

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Per Munch eller Motion, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler

26 danskere skal til Sibirien og svømme i en udhulet isterning

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce