Annonce
Annonce
Sundhed

Professor: Vegansk kost kan skade småbørns vækst

Det er o.k., at flere lader børn vokse op uden kød, men hvis familien lever vegansk, er det vigtigt, at børnene får nok B 12 vitamin.

Børn kan godt være vegetarer

Sundhedssstyrelsens råd

Undersøgelser af vegetarkost viser, at den på nogle områder er sundere end en almindelig dansk kost, men kan mangle vitaminer og mineraler.

Det kræver skærpet opmærksomhed i barnets første to leveår, som er afgørende for deres vækst og udvikling. Sundhedsstyrelsen har derfor lavet retningslinjer, der sikrer, at alle børn får tilstrækkeligt med energi og næringsstoffer i perioden.

Når forældrene er bevidste om dette, er det muligt at sammensætte en tilstrækkelig vegetarkost til dem.

Den skal indeholde minimum 500 ml modermælk, modermælkserstatning eller andre mælkeprodukter dagligt. Desuden skal de drøfte med sundhedsplejerske eller læge, om barnet får tilstrækkelig energi, protein, jern m.m.

Behovet for kosttilskud afhænger af 'graden af vegetarisme', altså i hvilket omfang den omfatter animalske produkter som mælk, ost og æg.

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under to år får vegansk kost, altså uden animalske produkter overhovedet.

Kvinder, der lever vegansk eller meget restriktivt vegetarisk, kan ikke regne med at opfylde barnets næringsbehov via amning. De bør tale med deres læge om, hvordan de skal forholde sig.

Kilde: 'Ernæring til spædbørn og småbørn - en håndbog for sundhedspersonale'

Slut med mistænkeliggørelse af vegetar-babyer, lyder overskriften på en pressemeddelelse fra Dansk Vegetarforening (DVF) i forbindelse med en ny pjece med kostråd til gravide, ammende, spædbørn og småbørn.

»Det er glædeligt, at landets sundhedsfaglige personale nu har et professionelt materiale til rådighed, som de dels selv kan benytte, dels kan uddele til forældre og vordende forældre«, siger DVFs formand Jacob Kaae Andersen med henvisning til, at mindst 160.000 voksne danskere siger, at de lever vegetariske eller vegansk, og at tallet er stigende.

»Jeg får flere og flere henvendelser fra forældre, der søger råd om, hvordan de skal ernære deres børn vegetarisk eller vegansk. Det er skønt med det grønne fokus, men der er visse næringsstoffer, man skal være opmærksom på, særligt B12 vitamin. Derfor udarbejdede vi denne pjece«, siger pjecens forfatter Maria Felding, klinisk diætist og cand. scient i klinisk ernæring med speciale i blandt andet vegansk og vegetarisk kost

LÆS OGSÅ Vegetargryden bobler: Sojamælk, falafel og rødbedebøffer vinder frem

Ifølge Jacob Kaae Andersen fra DVF er forældre, der giver deres børn vegetarkost, ofte ekstra på dupperne, fordi de er vant til at blive mistænkeliggjort på grund af myter og enkeltsager.

»Der er jævnligt såkaldte eksperter, der udtaler sig i medierne om, at børn skal have kød. Det er udokumenteret, men myten er blevet gentaget igen og igen«, siger han.

SBABYMAD.  Dansk Vegetarforening har udarbejdet en pjece, som skal rådgive forældre, som gerne vil sikre sig den rette ernæring til børn, der spiser vegetarisk eller vegansk kost. Det kræver nemlig særlig opmærksomhed.pørger man Sundhedsstyrelsen, kan vegetarkost sagtens gå an. Men styrelsen siger nej til vegansk kost til børn under to år.

Risiko for hjerneskader

Myndighederne havde derfor gerne set, at pjecen kun drejede sig om vegetarkost, for i tråd med andre europæiske lande og ESPGHAN, De europæiske børnelægers ernæringskomite, fraråder Sundhedsstyrelsen veganerkost, altså kost uden æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, til børn under to år.

»Børn på vegansk kost kan let komme til at mangle B12-vitamin, og det kan være farligt«, siger professor Kim Fleischer Michaelsen, der rådgiver Sundhedsstyrelsen om spædbørns ernæring. Han uddyber:

»Vi er bekymrede, da vi har set børn indlagt med irreversible hjerneskader, fordi de mangler B12 på grund af veganerkost. Hjernen vokser mindre, og deres psykomotoriske udvikling kan blive reduceret«.

LÆS OGSÅUng veganer: Folk har været utrolig søde

Tilfældene er sjældne, men målet er at give alle børn optimale vækst- og udviklingsbetingelser. Desuden er der risiko for, at børnene ikke vokser tilstrækkeligt, fordi de mangler næringsstoffer.

»Pjecen anbefaler, at børn på veganerkost ammes, til de er to år, men det er sandsynligt, at en del af disse børn ikke får tilstrækkeligt med modermælk«, siger Kim Fleischer Michaelsen.

LÆS OGSÅLone Aburas: »Jeg fik dårlig samvittighed, når jeg spiste kød«

Når det gælder børn på vegetarisk kost, er han bekymret for, om de får jern nok. Hvis de ikke får modermælkserstatning, der altid er jernberiget, jernberigede grødprodukter eller tilskud af jerndråber, er der risiko for, at de får jernmangel, forklarer den lægelige ekspert i børneernæring, som bortset fra disse punkter finder den nye pjece »velskrevet og seriøs«.

Ingen mistænkeliggørelse

Barnets ernæring under graviditeten og de to første leveår er vigtig, fordi den skaber de grundlæggende byggesten for deres videre vækst og udvikling.

LÆS OGSÅKlarlund: Vi ved ikke, om vegetarkost er sundere end anden kost

Det er svært at gøre på en ren veganerkost, så i Sundhedsstyrelsens håndbog til sundhedspersonale frarådes den, og det tilrådes, at barnets vækst følges nøje, hvis familien insisterer på kostformen.

»Der ligger solid forskning bag anbefalingerne, som skal sikre, at børn i den første sårbare periode af deres liv får præcis den ernæring, de behøver for at vokse optimalt. Vi fastslår også, at vegetarisk kost kan give tilstrækkelig ernæring til børn under to år, så formuleringen om at vegetarbabyer bliver mistænkeliggjort, undrer os lidt«, siger sundhedsplejerske Annette Poulsen, Sundhedsstyrelsen.

Redaktionen anbefaler

Madmobber: »Du skal kraftedme bare æde noget kød«

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce