HPV-vaccine. Overlæge mener, det er nødvendigt at se på bivirkninger af vaccinen.
Foto: SISSE DUPONT (arkiv)

HPV-vaccine. Overlæge mener, det er nødvendigt at se på bivirkninger af vaccinen.

Sundhed

Overlæge om HPV-advarsel: Vi er nødt til at undersøge bivirkninger

Aktive piger advares mod at få HPV-vaccine. Der tegner sig et tydeligt billede, siger overlæge.

Sundhed

»Vi er ikke ude efter at miskreditere vaccinen - men vi er nødt til at være åbne for at undersøge de mulige bivirkninger grundigt«.

Sådan siger Jesper Mehlsen, der er overlæge og forskningschef på Synkopecentret på Frederiksberg, til Politiken. Det sker oven på gårsdagens udmelding i Berlingske om, at man bør advare piger, der er meget fysisk aktive, om at blive vaccinerede mod Human Papillomavirus, HPV.

Advarslen kommer på baggrund af undersøgelser af 90 vaccinerede piger, der alle har haft symptomer som hovedpine, muskelsvækkelse, smerter, svimmelhed og besvimelser efter at være blevet vaccineret med HPV-vaccinen Gardasil.

Lad tvivlen komme pigerne til gode

Synkopecentret opdagede i deres undersøgelse af de ramte piger, at to tredjedele af pigerne havde det fællestræk, at de dyrkede meget hård træning. Faktisk var en stor del af de ramte piger eliteudøvere af deres sportsgren.

Det er den observation, der har fået Jesper Mehlsen til at komme med en advarsel. Det på trods af at der ikke er bevis for, at det er vaccinen, der er skyld i pigernes symptomer. Både den danske sundhedsstyrelse og den fælleseuropæiske lægemiddelstyrelse kan hverken be- eller afkræfte, at der er en sammenhæng mellem symptomerne og HPV-vaccination.

»Der er stadig meget, vi ikke ved. Men på baggrund af det, vi ved nu, mener jeg altså, at vi er nødt til at informere pigerne om risikoen ved vaccination. Det er bedst, at vi lader tvivlen komme dem til gode i denne situation«, siger Jesper Mehlsen.

Overbevist om, at der er tale om bivirkninger

På trods af manglende beviser for sammenhængen mellem HPV-vaccinen og pigernes symptomer mener Jesper Mehlsen, at der tegner sig et meget tydeligt billede:

»Jeg er efterhånden ret overbevist om, at der er tale om bivirkninger ved HPV-vaccinen. Det er stort set de samme symptomer, man ser hos vaccinerede patienter over hele verden«, siger Jesper Mehlsen.

Han er dog ikke ude på at afskrække folk fra at blive vaccineret.

»Mit budskab er ikke, at man ikke skal vaccineres. Det er for så vidt heller ikke, at man skal lade være med at træne. I første omgang lyder min opfordring, at man lader sig vaccinere i perioder, hvor man ikke træner så meget«, siger Jesper Mehlsen.

Fælles markør

Jesper Mehlsen og forskerne på Synkopecentret håber på sigt at finde en fælles ’markør’ for de piger, der oplever symptomer efter HPV-vaccinen.

Indtil videre er det høje træningsniveau, som de ramte piger har, den eneste klare markør. Men Jesper Mehlsen håber på at få et mere klart billede af, hvem der er i særlig risiko for at få bivirkninger af vaccinen.

»Vi skal kunne identificere den gruppe af piger, der vil få bivirkninger af vaccinationen. Vi leder nogle markører, vi kan screene for, så vi kan se, om der er nogle piger, der er i risikogruppen. Her er træningsniveau den bedste markør indtil videre«, siger Jesper Mehlsen.

»Udfaldet vil måske blive, at nogle ikke skal vaccineres«, tilføjer Jesper Mehlsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce