Et nyt, revolutionerende lægemiddel mod gensygdommen cystisk fibrose (CF) kan inden for et år blive godkendt til brug i Danmark. (Arkivfoto)
Foto: THOMAS BORBERG

Et nyt, revolutionerende lægemiddel mod gensygdommen cystisk fibrose (CF) kan inden for et år blive godkendt til brug i Danmark. (Arkivfoto)

Sundhed

Patientforening: Grotesk at kalde banebrydende medicin for en bombe

En ny dyr medicin til behandling af cystisk fibrose kan koste regionerne dyrt.

Sundhed

Et helt nyt liv.

En revolutionerende medicin mod den sjældne sygdom cystisk fibrose (CF) giver patienter nyt håb om at leve længere.

Men behandlingen er dyr og vil ifølge en sundhedsøkonom være en bombe under det i forvejen pressede sundhedsvæsen. Det skriver Dagbladet Information.

I Cystisk Fibrose Foreningen mener de dog ikke, at menneskeliv kan gøres op i penge.

»Det er grotesk at kalde banebrydende medicin for en bombe«, siger Helle Ousted, direktør i Cystisk Fibrose Foreningen.

»Med et sundhedsvæsen i verdensklasse bør vi også kunne give patienter med cystisk fibrose den bedste behandling. Det er klart, at hvis man regner prisen ud per patient, vil den være dyrere for en lille patientgruppe end en stor. Men derfor mener jeg ikke, at vi så kan tillade os ikke at behandle sygdomme, fordi de er sjældne«, siger hun.

Folk med cystisk fibrose har en genfejl i de slimproducerende kirtler, der skaber grobund for, at bakterier kan sætte sig kronisk og langsomt nedbryde lungerne. Hidtil har lægerne på landets to cystisk fibrose-centre kun kunnet behandle symptomerne på sygdommen, men med det nye lægemiddel Orkambi, kan lægerne behandle selve årsagen til sygdommen.

»Det er en nøgle, der kan gå ind og åbne for porten. Behandlingen giver en markant reducering af de akutte forværringer, der kommer med sygdommen, og derved give patienterne et længere liv«, siger Helle Ousted.

FAKTA

Cystisk Fibrose Foreningen vurderer, at 75 procent af patienter med cystisk fibrose vil kunne få gavn af lægemidlet, der forventes at koste to millioner kroner om året per patient.

Og med den pris vil det betyde, at der skal skæres andre steder, og det kan komme til at gå ud over andre patienter, siger vicedirektør ved Hvidovre Hospital, Torben Mogensen. Han vurderer, at hvis man vælger at behandle cystisk fibrose-patienter med den nye medicin, vil det betyde, at man skal sige farvel til 1.400 sygeplejersker eller 700 læger.

»Vi føler lidt, vi sidder i en fælde på grund af ny, dyr medicin. Det kan godt være, det gavner nogle patienter, men hvis vi sparer ret meget mere på personalet, kommer det til at gå ud over nogle andre,« siger Torben Mogensen til TV2.

Ingen prioritering i medicinudgifter

Under valgkampen tøvede partierne ikke med at dele penge ud til sundhedsområdet. Alt imens forsøgte regioner og sundhedsøkonomer at råbe politikerne op med budskabet om, at pengene ikke kommer til at række, hvis ikke de må spare på medicinen.

PATIENT

Men både Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) erklærede, at der ikke skal prioriteres i de stigende medicinudgifter.

Og det står Venstre fortsat fast ved.

»I udgangspunktet er det ikke prisen på medicin, der skal være afgørende for, om en patient får en given behandling eller ej. Hvis lægen vurderer, at behandlingen er den rigtige for en patient, så skal vedkommende have tilbuddet«, siger sundhedsordfører Jane Heitmann til Ritzau.

Hun erkender, at ny medicin er med til at lægge pres på regionernes økonomi, men siger samtidig, at regeringen er parat til at medvirke til at løse problemet.

»Vi skal snart i gang med forhandlinger om regionernes økonomi, og da vil de stigende medicinudgifter naturligvis være et af flere emner, vi skal diskutere i den forbindelse«, siger Jane Heitmann.

Lægemidlet er netop blevet godkendt i USA og ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) forventes lægemidlet ifølge Information også at blive godkendt i Europa inden for tre til seks måneder. Herefter vil det højst sandsynligt blive godkendt i Danmark af Koordineringsrådet for Ibrugtagning af Sygehusmedicin (Kris) i Danske Regioner, fordi der i dag ikke findes den slags behandling til patienter med cystisk fibrose.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce