BørneRiget bliver en særskilt afdeling for børn, unge og gravide under Rigshospitalet og får sin egen bygning, der skal stå færdig i 2023.
Foto: PR-foto / Rigshospitalet

BørneRiget bliver en særskilt afdeling for børn, unge og gravide under Rigshospitalet og får sin egen bygning, der skal stå færdig i 2023.

Sundhed

Overlæge: Vi vil alle helst have raske og levende børn

Bedre behandling af fostre inde i livmoderen kan føre til færre aborter, siger professer om donation på 60 millioner.

Sundhed
FOR ABONNENTER

Hvert år havner forældre i den situation, at de skal vurdere, om deres kommende barns medfødte sygdom er så alvorlig, at de skal vælge at få en abort. Det hænder, at lægerne ikke kan give dem præcise oplysninger om, hvilket liv der venter, og det gør beslutningen endnu sværere at træffe.

Professor i føtal medicin på Rigshospitalet og Københavns Universitet, Ann Tabor, kender dilemmaerne. Hun håber, at en ny donation på 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til tre femårige professorater på Rigshospitalet kan ruste forældrene bedre.

»Vi er ved at udvikle en teknik til at bedømme, hvor godt fostret har det inde i livmoderen. I dag bruger vi primært ultralyd, men vi arbejder en del med MR-skanning til at bedømme, hvordan fostrets hjerne fungerer, og hvordan blodet iltes. Den metode vil vi gerne udvide«, siger overlæge og dr. med. Ann Tabor:

»Det vil give et bedre grundlag til at rådgive forældre, der står i en vanskelig situation med en misdannelse og skal forholde sig til den. Vi diagnosticerer 20 uger inde i graviditeten, hvor der stadig er mulighed for abort. Jo mere præcis information vi kan give forældre om, hvordan fosteret har det, jo bedre grundlag har forældrene for at træffe beslutning om abort eller ej«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce