Bispebjerg Hospital. Hospitalskomplekset, hvor flere af bygningerne er fredet, spreder sig over et større areal på Bispebjerg bakke. Patienter skal lettere kunne finde rundt, og derfor får vejene nu nye navne.
Foto: Dragør Luftfoto

Bispebjerg Hospital. Hospitalskomplekset, hvor flere af bygningerne er fredet, spreder sig over et større areal på Bispebjerg bakke. Patienter skal lettere kunne finde rundt, og derfor får vejene nu nye navne.

Sundhed

Navneforvirring på Bispebjerg Hospital er afgjort: Nu kun tre nye navne med 'E'

Ét ud af to Esther-navne til nye veje på Bispebjerg Hospital er afløst af en Nielsine. Men tre ud af fire nye vejnavne har fortsat et kvindenavn med 'E'.

Sundhed

Egentlig skulle to ud af fire nye vejnavne på og omkring Bispebjerg Hospital have heddet Esther Ammundsens Vej og Esther Møllers Vej.

Men nu har politikerne i Københavns Kommune besluttet, at det vil være noget rod. Derfor har de netop truffet afgørelse om de nye vejnavne og udskiftet det ene 'Esther'-navn med et af de nye vejnavne, der ellers skulle have prydet et skilt omkring Rigshospitalet.

Om det skyldes Politikens dækning af navneforbistringen, som hospitalsledelsen luftede i avisen - »det giver simpelthen ikke mening at kalde fire veje for kvindenavne, der starter med E«, som hospitalsdirektør Janne Elsborg sagde - eller hospitalets høringssvar, vides ikke.

Men politikere på Københavns Rådhus besluttede mandag, og det blev offentliggjort i går sidst på dagen, at vejnavnet Nielsine Nielsens Vej, der var tiltænkt en vej på Rigshospitalet, nu bliver et af de fire nye vejnavne på Bispebjerg Hospital. I stedet sender politikerne Esther Møllers Vej til Rigshospitalet i stedet.

På den måde undgår patienter og pårørende at skulle kunne skelne mellem to vejnavne på Bispebjerg Hospital, der begge starter med med 'Esther'.

Selvom vi nu kun har tre E-navne og Nielsine, er der stadig risiko for forveksling

Det efterlader dog fortsat Bispebjerg Hospital med tre ud af fire nye vejnavne med et 'E'.

»Jeg er meget glad og lettet over, at teknik- og miljøudvalget har lyttet til vores indsigelser. Vi kunne godt have ønsket os en løsning, der ikke indeholdt tre E-navne, men vi er glade for i det mindste ikke at have to veje med navnet Esther«, oplyser hospitalsdirektør Janne Elsborg fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i en pressemeddelelse onsdag.

Ledelsen er ikke helt tilfreds

Helt tilfredse med det politiske kompromisforslag er hospitalsledelsen dog ikke:

»Selvom vi nu kun har tre E-navne og Nielsine, er der stadig risiko for forveksling. Og hvis man taster den forkerte Esther i gps’en, bliver man jo nu sendt til Rigshospitalet i stedet for til Bispebjerg Hospital«, siger direktøren.

Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) har tidligere afvist kritikken:

»Jeg har meget svært ved at forstå, hvorfor man ikke kan skelne fire navne fra hinanden, bare fordi det er kvindenavne med samme forbogstav. Vi har jo også mange veje, der starter med C for Christian eller F for Frederik«, sagde han.

Kritikken er dog ikke kun kommet fra hospitalsdirektør Janne Elsborg, men også fra regionsrådsmedlem Lars Gaardhøj (A), der roser teknik- og miljudvalget for at have lyttet:

»Men problemet er stadig ikke helt løst. Det er muligt, at andre områder af byen fungerer fint med flere gange Poul, Christian eller Frederik, men et hospital er ikke som resten af byen. Her kommer patienter og pårørende i oprevet sindstilstand med meget andet end vejnavne i tankerne, så jeg kan godt være bekymret for, at mange stadig vil have svært ved at finde vejen gennem tre E-navne«, oplyser Lars Gaardhøj, der er formand for den politiske følgegruppe for Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, i pressemeddelelsen.

Forsker i såkaldt wayfinding Tanja Thøgersen, Designskolen/Cowi er enig:

»Forskning viser, at der skal meget lidt til for at forveksle vejnavne, så de foreslåede navne vil efter min mening være problematiske at bruge på et hospital, hvor sårbare grupper som syge, stressede, ordblinde og demente prøver at finde vej«, siger hun.

Udover nye vejnavne får hospitalet også nye husnumre, der ikke er helt på plads endnu.

Formålet med ændringerne er, at alle offentlige indgange skal kunne tastes i en GPS.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce