Annonce
Annonce
Annonce
Guides

Guides Spis brød til når du drikker

Drik ikke på fastende hjerte - og lidt ad gangen, råder sundhedseksperten

Gem til liste

Politikens ekspert

Politikens sundhedsekspert, Bente Klarlund Pedersen, er som klummeskribent og bestyrer af motions- og sundhedsbrevkassen i Lørdagsliv.

Bente Klarlund Pedersen er overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af Danmarks Grundsforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme, der forsker i, hvordan fysisk aktivitet gavner sundheden.

Hun er forfatter til en lang række videnskabelige artikler og adskillige bøger og skriver nu fast i Lørdagsliv. Selv om Bente Klarlund Pedersen er læge, er det ikke en traditionel lægebrevkasse med medicinske svar.

Udgangspunktet er, hvordan holder vi raske mennesker raske.

Spørg løs om alt inden for forebyggelse – kost, motion, alkohol, rygning på bente.klarlund@pol.dk.

eller send et brev til:

Spørg om sundhed
Politiken Lørdagsliv,
Rådhuspladsen 37,
1785 København V
Mærke: ’Sundhed’

Det er bedre for sundheden, hvis man fordeler den ugentlige indtagelse af alkoholiske drikke over flere dage, end hvis man drikker den samme mængde på én gang. Det er f.eks. bedre at drikke to glas vin om dagen end at drikke 14 genstande fredag aften.

Det er et af de råd, som alkoholforskerne er nået frem til de senere år. Det er farligt for sundheden, hvis man ’binge’-drikker, dvs. drikker meget på én gang.

LÆS OGSÅForældre forsyner 11-årige med alkohol

Men et andet råd, der ikke har været nævnt så ofte i alkoholdebatten, er, at man skal spise brød til. Hvis man ønsker at indtage alkoholiske drikkevarer, er det i et sundhedsmæssigt perspektiv en fordel, hvis man drikker til måltiderne og ikke på fastende hjerte.

Mad holder promillen nede
Koncentrationen af alkohol i blodet kaldes som bekendt også alkoholpromillen. Alt tyder på, at det er de høje alkoholpromiller i blodet, der er sundhedsskadelige, mens lave koncentrationer kan have en positiv effekt på hjerte-kar-sygdomme.

Alkoholpromillen har betydning for vores dømmekraft, herunder hvornår man er for påvirket til, at det er forsvarligt at køre bil. Formentlig er en stor del af de sundhedsskadelige effekter ved alkohol knyttet til de høje weekend- og festpromiller. Med andre ord er det ud fra en bred sundhedsvinkel væsentligt at se på, hvilke faktorer der påvirker alkoholpromillen.

LÆS OGSÅBillige alkoholtestere snyder

Når man indtager alkohol, optages det i kroppen fra mavesækken eller tyndtarmen. Man kan i et vist omfang påvirke den hastighed, hvormed alkohol optages fra tarmen. Når alkoholen er optaget, fordeler den sig i den samlede væskefase. Væskefasens størrelse afhænger af, hvor meget man vejer, og hvor mange muskler man har.

Når alkoholen har passeret mave-tarm-systemet, er det leverens kapacitet, der afgør, hvor hurtigt man omsætter alkohol. Et måltid indtaget op til flere timer efter indtagelse af alkohol vil øge forbrændingen af alkohol i kroppen med op til 50 procent ved at øge blodstrømmen gennem leveren. Et solidt måltid bidrager til, at promillen holdes nede.

Forskellen findes i fasten
Hvis man indtager alkohol på fastende hjerte, optages alkoholen i kroppen næsten lige så hurtigt, som hvis man sprøjtede den direkte ind i en blodåre. Allerede fem minutter efter at man har taget den første tår, kan man måle alkohol i blodet.

En time efter at man har drukket en eller flere genstande, vil alkoholpromillen i blodet være på sit højeste. Men hvis man spiser mad, samtidig med at man indtager alkohol, forsinkes optagelsen af alkohol i blodet.

LÆS OGSÅBrevkasse: Skal jeg droppe min dram og forlænge livet

Læge Erik Skovenborg er en af Danmarks alkoholeksperter. Han skrev til mig: »Der er alt for lidt fokus på forskellen i alkoholpromille ved at drikke på fastende hjerte eller til maden. Jeg vejer f.eks. 75 kg. Hvis jeg drikker to glas vin på fastende hjerte får jeg en promille på 0,55. Hvis jeg derimod drikker to glas vin sammen med et måltid er min promille 0,15«.

Promillen bliver altså meget højere, når man drikker på fastende hjerte.

LÆS OGSÅ Klarlund: Sådan øger alkohol risikoen for brystkræft

Mange unge drikker helt vildt i weekenden. De drikker for at komme i stemning. De drikker altså med henblik på en høj promille. Det er en udfordring for forældrene og samfundet at forebygge, at de unge bliver så berusede, at de kommer til skade. Det ville have stor betydning, hvis de unges debut med alkohol kunne udsættes, og hvis de unge kunne påvirkes til at undgå ’binge’-drikning eller i det mindste spise brød til!

Et solidt måltid bidrager til, at promillen holdes nede

Modtag aktuelle guides og nyheder om penge, sundhed og meget mere med Tjek.dks nyhedsbrev.

PolitikenPlus
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb