Annonce
Annonce
Brevkasse

Klarlund: Kan man få kramper i benene af at spise lakrids?

Lakrids er faktisk ikke så ligetil....

Spørg Bente Klarlund Pedersen

Brevkasse om, hvordan vi holder raske mennesker raske.

Bente Klarlund Pedersen er overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.

Spørg om sundhed: bente.klarlund@pol.dk

BENTE KLARLUND PEDERSEN

Brevkasse om, hvordan vi holder raske mennesker raske.

Bente Klarlund Pedersen er overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.

Spørg om sundhed:

bente.klarlund@pol.dk

Annie Therkelsen:

Når jeg har spist lakrids, får jeg krampe i benene. Krampen varer ofte i cirka 20 minutter – meget smertefuldt!

Hvordan kan det være?


Bente Klarlund:

Der er sikkert nogle, der vil mene, at hvis man får kramper i benene af at spise lakrids, må man bare lade lakridserne være. Men vi er nogle stykker, der har det rigtigt dårligt med at undvære lakrids.

Den sorte lakrids udvindes af lakridsplantens rod. Den karakteristiske lakridslugt og søde smag skyldes stoffet glycyrrhizin. Stoffet glycyrrhizin kan anvendes som hostemiddel, da det øger sekretionen fra bronkierne, så sekretet lettere kan hostes op. Men derudover finder lakridsrod især anvendelse som lakridsekstrakt, der bruges i slikindustrien.

Glycyrrhizin kan have effekter, der minder om hormonet aldosteron, som virker på nyrerne, så vandet holdes tilbage i kroppen. Glycyrrhizin kan hos nogle mennesker forårsage væskeophobning og forhøjet blodtryk. Hvis blodtrykket bliver meget højt, kan man udvikle kramper.

LÆS ARTIKEL Læser til Klarlund: Lakrids giver mig væskeansamlinger og højt blodtryk

En artikel i tidsskriftet Pediatric Neurology fra 2015 fortæller om en 10-årig dreng fra den italienske by Bologna. Han blev fire gange på kort tid ramt af krampeanfald. Lægerne fik en idé om årsagen til kramperne, da de konstaterede, at drengen havde sorte tænder.

Det viste sig, at drengen spiste abnormt meget lakrids. Han havde hovedpine og højt blodtryk. Lægerne konkluderede, at det var stoffet glycyrrhizin, der havde fremkaldt kramperne.

Drengen normaliserede sit lakridsforbrug, og de ubehagelige symptomer forsvandt.

Der er flere rapporter i litteraturen om voksne, der har fået meget højt blodtryk og epilepsilignende kramper i forbindelse med indtagelse af store mængder lakrids.

Jeg har imidlertid ikke fundet rapporter om, at lakrids kan give kramper i benene, men det ville være et forsøg værd at prøve lakrids uden glycyrrhizin, som man kan købe i helsebutikker.


Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler

Brevkasse: Hvorfor ringer slikuret hver aften?

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce