ANKLAGET. Sædbanken Nordisk Cryobank har ifølge Sundhedsstyrelsen ikke ageret korrekt, da den fik mistanke om alvorlige bivirkninger ved sæden fra en donor.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

ANKLAGET. Sædbanken Nordisk Cryobank har ifølge Sundhedsstyrelsen ikke ageret korrekt, da den fik mistanke om alvorlige bivirkninger ved sæden fra en donor.

Sygdom

Sundhedsstyrelsen melder omstridt sædbank til politiet

Sædbanken Nordisk Cryobank er involveret i en ny sag om sygdomsramt sæddonor.

Sygdom

Den omstridte sædbank Nordisk Cryobank er blevet meldt til politiet af Sundhedsstyrelsen, oplyser DR Nyheder.

Det sker ifølge DR angiveligt, fordi banken ikke har ageret korrekt, da den fik mistanke om alvorlige bivirkninger ved sæden fra en donor.

For godt en måned siden var banken involveret i en lignende sag, hvor man ikke havde reageret, da man fik viden om, at en ung donor led af en alvorlig arvelig sygdom, som har vist sig at være gået videre til mindst ni donorbørn.

LÆS OGSÅ

»Styrelsen har på baggrund af efterfølgende indberetninger fra Nordic Cryobank besluttet at anmelde virksomheden til politiet og indstille virksomheden til bøde«, lyder det i en kortfattet besked fra Sundhedsstyrelsen til DR.

Nordisk Cryobank afviser i en kommentar, at den nævnte donor er syg. Han »har aldrig lidt af den omtalte sygdom«. skriver Ph.D. Peter Bower fra Nordisk Cryobank i en mail til politiken.dk.

Fik første advarsel i 2009
Der er ingen oplysninger om den nye sag, men den første sag drejer sig om en mand, som donerede sæd fra 2004 til 2009.

Mindst ni af de i alt 43 børn, der er kommet til verden ved hjælp af sæden, bærer i dag sygdommen NF1, der kan give knuder i kroppen, skæve knogler og i værste tilfælde ondartede svulster.

Allerede i 2009 fik Cryobank den første advarsel om, at et barn af donoren var født med NF1.

Sædbanken informerede Sundhedsstyrelsen om, at manden var sat i karantæne, sådan som loven foreskriver. Men Cryobank fortsatte trods løftet med at benytte sæden.

Nordisk Cryobank fastholder imidlertid, at banken ophørte med at sælge sæden.

»Dette er ikke korrekt«, skriver Cryobank i en reaktion på beskyldningen.

»Vi ophørte med salg af donorsæd omgående, da vi fik mistanke til at donoren udgjorde en risiko, og alle klinikker blev informeret om risikoen to uger inden vi underrettede Sundhedsstyrelsen«, skriver Peter Bower fra Nordisk Cryobank i en kommentar.

Minister: Dybt uheldigt

Sundhedsstyrelsen indskærpede ved den lejlighed over for Cryobank, at de har pligt til straks at sætte donorer i karantæne, hvis der opstår mistanke om arvelige sygdomme.

Sundhedsminister Astrid Krag kalder den seneste udvikling »dybt uheldig«:

LÆS OGSÅ

»Den pågældende virksomhed, hvis den bliver fundet skyldig, vil jo have et stort problem i forhold til at drive sin virksomhed troværdigt, og der må man jo bare sige, at der må ikke kunne sættes spørgsmålstegn ved, om man følger reglerne«, siger hun til DR.

Det er ikke lykkedes DR at få en kommentar fra Nordisk Cryobanks direktør, Peter Bower.

Derimod skriver Peter Bowers advokat til DR, at han ikke mener, at Nordisk Cryobank har gjort noget ulovligt, og at man har tænkt sig at klage til flere instanser.

JUSTERING: Denne artikel var i sin første version uden reaktioner fra Nordisk Cryobank. Sædbankens kommentarer er siden blevet tilføjet.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce