Nyudnævnt. Annamaria Giraldi behandler folk med seksuelle problemer og er nyudnævnt professor i sexologi.
Foto: Privatfoto

Nyudnævnt. Annamaria Giraldi behandler folk med seksuelle problemer og er nyudnævnt professor i sexologi.

Sygdom

Nyudnævnt professor: »Seksualitet skal ind på hospitalerne«

Vi glemmer ofte at tale om seksualitet, siger Annamaria Giraldi, der for nylig blev udnævnt til professor i klinisk sexologi.

Sygdom

Egentlig kom det med sex som lidt af et tilfælde for Annamaria Giraldi.

Som ung, nyuddannet læge var hun interesseret i at forske i fødsler, men overlægen, hun arbejdede for, var dengang i midten af 1990’erne begyndt at interessere sig for mænds rejsningsproblemer. Derfor endte Annamaria Giraldi med at skrive ph.d. om de muskelceller i penis, der påvirkes af potensmedicin.

Siden har hun via forskning, undervisning og patientbehandling på Sexologisk Klinik ved Psykiatrisk Center København arbejdet sig så langt ind i seksualitetens krinkelkroge, at hun per 1. august er udnævnt til professor i klinisk sexologi på Københavns Universitet. Som landets tredje professor på området, den første kvindelige.

Seksualitet på dagsordenen

»Jeg ønsker med mit professorat at få seksualitet på dagsordenen i sundhedsvæsenet, både inden for mit eget speciale, psykiatrien, men også inden for de medicinske specialer. Vi glemmer ofte at tale om seksualitet, når patienten har kræft eller hjerte-kar-lidelser. Der er en stor berøringsangst, men sygdom påvirker patientens seksualitet og dermed også livskvaliteten negativt. Jeg er meget optaget af, at seksualitet skal ind på hospitalerne«, siger overlæge Annamaria Giraldi.

Som professor får hun mere tid til at forske i, hvordan sygdom og seksualitet spiller sammen for patienterne. I dag underviser den 50-årige psykiater både medicinstuderende, læger og andet sundhedspersonale i seksualitet og seksuelle problemer, som hun i det daglige behandler, når hun har patienter.

Annamaria Giraldi har forsket i forskellige sider af seksualiteten, lige fra basale laboratorieforsøg med han- og hundyr over hormoners indflydelse på den kvindelige seksualitet til befolkningsstudier af vores forhold til sex, et studie, der dokumenterede, at mens ni ud af ti mænd kan få spontan lyst til sex, så er det kun seks ud af ti kvinder.

Alligevel – eller rettere derfor – kalder hun det for en myte, at kvinder ikke skulle have lyst til sex. Det har de. Der er blot færre, der oplever den spontane lyst sammenlignet med mænd.

Sammen med andre seksualitetsforskere ønsker hun derfor bedre at forstå, hvordan de biologiske hormonsystemer, der styrer vores seksualitet, egentlig fungerer – både for mænd, kvinder og på tværs af kønnene. Også når vi bliver syge:

»Et velfungerende sexliv giver mange mennesker et bedre liv, det er jo ikke rocket science, men vigtigt, at vi også husker den side af livet, når vi møder patienten med psykisk lidelse eller fysiske sygdomme«, siger Annamaria Giraldi.

Husk at pleje parforholdet

Den nyudnævnte professor møder ofte i klinikken danskere med manglende lyst og rejsningsbesvær. Ofte fokuseres der på parforholdet alene, men ifølge Annamaria Giraldi er det for simpelt, at seksuelle problemer primært handler om skænderier og knas i parforholdet. Hun mener, at problemerne skal ses langt bredere:

»Jeg er psykiater, og det tiltaler mig, at vi inddrager både biologi, det psykologiske og sociale, den bio-psyko-sociale model, når vi ser på seksualitet. Man gør en fejl, hvis man kun tillægger det ene område vægt, man bør fordybe sig i alle tre sider af seksualiteten«, siger hun.

Sexologen kommer også med en opsang til de danskere, der tror, at der sker langt mere interessante ting i naboens soveværelse, men ikke selv bruger tid på at pleje eget parforhold:

»Folk tror, at seksualitet bare fungerer, og bliver derfor frustrerede, når de føler, at de ikke har nok sex. Man tror, at det bare kommer, men der skal arbejdes for det, særligt når man bliver ældre, og derfor kan vores travle livsstil også præge vores seksualitet negativt«, siger hun.

I disse dage plejer Annamaria Giraldi sit eget parforhold i Tanzania, hvor hun er ved at indløse sølvbryllupsrejsen sammen med manden Bo, der er humanbiolog.

Ud over Annamaria Giraldi er Preben Hertoft på Københavns Universitet og Christian Graugaard på Aalborg Universitet professorer i sexologi.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Stemmestederne er lukket - nu kommer resultaterne

    Søjlerne viser det foreløbige landsresultat (resultatet af 2013-valget står i gråt)

Annonce