Radio. Radio ejer to hektar jord, hvor der dyrkes økologiske afgrøder til restauranten.
Foto: HOLM MAGNUS

Radio. Radio ejer to hektar jord, hvor der dyrkes økologiske afgrøder til restauranten.

Guide: Hvor kan man spise som på noma - uden at spise på noma?

Her kan du få en københavnsk noma-oplevelse, uden at bestille bord på moderskibet.

Byliv

Tilbage i februar skrev det amerikanske magasin Travel and Leisure en artikel om københavnske nomas indflydelse på den internationale gastromi-scene.

Udgangspunktet for artiklen var ganske specifikt: Hvor kan man spise som på noma - uden at spise på noma?

Altså på hvilke restauranter rundt omkring i verden kan man finde kokke, som med pincet i hånden har stået bøjet over stålbordene på restauranten på Christianshavn, og som har taget deres erfaringer og den nynordiske køkkenstil med sig til deres egne restauranter?

Og der er mange restauranter at vælge imellem: Tørst og Luksus i Brooklyn eller Mads Refslunds ACME på Manhattan i New York City, Bubbledogs i London, Pollen Street i Singapore, Oaxen Krog & Slip hos vores svenske naboer og mange flere. Man kan læse hele artiklen her ( eksternt link).

Men hvor i København kan man få denne noma-oplevelse? Ja, altså uden at bestille bord på moderskibet?

Vi har her samlet en lille håndfuld af de københavnske restauranter, hvor tidligere noma-kokke nu slår deres folder, og hvor stilen er ny-nordisk og gastronomisk udfordrende.

Christian Puglisi er vel nok en af de første tidligere noma-kokke, for hvem det er lykkedes at skabe et helt lille restaurant-imperium. Alt sammen på Nørrebro.

Det hele startede med Relæ, den grøntsagsfokuserede Michelinstjerne i Jægersborggade. Senere åbnede Manfreds & Vin på den anden side af gaden som en form for Relæ-lillebror med løsere former og billigere priser. Nå ja, og et imponerende udvalg af naturvin.

Og sidst åbnede mastodonten Bæst på Guldbergsgade, ikke videre ny-nordisk, faktisk italiensk, men stadig med fokus på gode nordiske råvarer som f.eks. Hindsholm-gris og Mineslund-okse.

På Relæ koster 7 retter 725 kroner, Manfreds tager 250 kroner for samme antal retter i dele-udgave, mens Bæst serverer ’Lille BÆST’ til 325 kroner eller ’Store BÆST’ til 495 kroner.

Endnu en tidligere noma-stjerne er Torsten Vildgaard, højre hånd for Redzepi i perioden 2005-2012.

Da Claus Meyer (der i øvrigt var med til at grundlægge noma) åbnede hele tre restauranter i The Standard i Custom House, blev Vildgaard hentet ind som køkkenchef og medejer af kronjuvelen Studio. Og efter kun fem måneder blev den nyåbnede restaurant belønnet med en Michelinstjerne.

Stilen er stadig inspireret af det ny-nordiske køkken, men som Vildgaard selv udtaler, ligger restauranten ikke under for dogmet om kun at finde råvarer og metoder i nærområdet:

»Når vi lærer noget, vi kan bruge i køkkenet af en indisk madmor, en boliviansk indianer, det klassiske franske køkken eller en stjernekok fra San Francisco, så gør vi det, og vi vedkender os det åbenlyst«.

En 5/7-retters menu på Studio koster 900/1.050 kroner. Er man rigtig sulten, kan må gå om bord i ‘Full On’-menuen til 2.695 kroner.

Tidligere køkkenchef på noma Matt Orlando åbnede tilbage i 2013 restauranten Amass i det gamle B&W-værft på Refshaleøen. Komplet med køkkenhave og grill ude foran restauranten.

Orlando leger gerne med forskellige former for præservering, så der er både fermenterede og saltede elementer på menuen. Råddenskab i den gode smags tjeneste, kunne man vel kalde det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med gastronomisk fokus på årstidernes skiften og spontanitet skifter menuen dagligt. En menu koster 595 kroner.

Svenske Victor Wågman og britiske Samuel Nutter gik efter fælles læretid på noma sammen om at åbne Restaurant Bror i Skt. Peders Stræde. Og nu har de ovenikøbet knopskudt med en mini-version, Lillebror, lige rundt om hjørnet.

Især på storebroderen – ja, den var let - er stilen eksperimenterende med ingredienser og anretninger som f.eks. havkattekind serveret i eget kranie eller tyrenosser med tartar-sauce.

Menuen hos Bror koster 395 for fire retter, mens snacks og ekstra anretninger kan tilkøbes.

Ved det gamle Radiohus overfor Forum har navnkyndige Claus Meyer, Jesper Kirketerp (tidligere noma og Geranium) og Rasmus Kliim (tidligere Geist) åbnet restauranten Radio.

Restauranten ejer to hektar jord, hvor to fastansatte gartnere dyrker op mod 80 forskellige økologiske afgrøder. Kød og fisk leveres af lokale producenter og fiskere, og disse lokale råvarer danner rammen i Radios køkken.

En menu med 3/4 retter koster 300/400 kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce