Fuldt hus. Møller Køkken og Kaffe fik imponeret Politikens anmelder, da hun var forbi morgenmadscafeen på Nørrebro.
Foto: Peter Hove Olesen

Fuldt hus. Møller Køkken og Kaffe fik imponeret Politikens anmelder, da hun var forbi morgenmadscafeen på Nørrebro.

Cafékontrol: Spådom: Ny café på Nørrebro vil give international genlyd

Åbningen af Møller Kaffe & Køkken på Nørrebrogade er en historisk begivenhed.

Byliv

Der har aldrig ligget en virkelig god café på Nørrebrogade. I hvert fald ikke i denne kontrollants levetid. Shawarmabarer og burgerjoints, ja. Butikker med importeret tingeltangel, der glitrer og bræger, ja. Genbrugsbutikker og discountsupermarkeder, ja. Men kombinationen af ambitiøse serveringer og ordentlig kaffe har man måttet til andre bydele for at finde.

Derfor er det en historisk begivenhed, at Møller Kaffe og Køkken er åbnet. Og undertegnede tør godt vove pelsen og spå, at stedet bliver et fænomen, som vil blive omtalt på foodieblogs og i madmagasiner også uden for Danmarks grænser. For her har vi fået en café, der specialiserer sig i morgenmad af en standard, der ligger tæt op ad byens bedre nynordiske spisesteder som Lillebror, Radio og Höst. En café, hvor hver råvare synes nøje udvalgt, og hvor et spejlæg serveres med dryp af grøn urteolie og friskplukket strandportulak fra Snekkersten og øllebrød garneres med dobbelt fløde og havtorn.

LÆS OGSÅLillebror er bistroblær i den billige ende

Hver lille ret er præsenteret for sig på menuen, så man selv krydser af, om man vil have både rugbrød og surdejsbrød, bacon eller pølser, fast ost eller blød ost. Og hver ret serveres som det naturligste for sig på smuk keramik. Sikke et tiltrængt modspil til gængse brunchtallerkners generiske vakuumpakkede minipølser, gummibrie og smagsløse melonbåde. Cafégæster har i årtier måttet døje med frugt indsovset i ketchup og baconfedt, laks og røræg dyppet i ahornsirup fra pandekager og smørbrikker balancerende på salatblade. Møller gør enkelheden til en dyd.

Kokken samler selv urterne

Ret skal være ret: Flere nyere cafeer har gjort op med de dybest set uappetitlige kombinationstallerkner med langtidsholdbare madvarer serveret med dyppelse og i forskellige temperaturer og serverer nu havregrød, yoghurt og ostemadder hver for sig. Men ingen er så konsekvente som Møller, der tilbyder en bred palet af morgenduelige retter og med respekt for hver af dem.

Vi prøvede en stribe – den billigste er stikkelsbærmarmelade til 16 kroner, og den dyreste er asparges med urtemayo til 42 – og blev ikke ramt af et eneste fejlskud. Det blødkogte æg, der lidt krukket præsenteres som ’ægget’ serveres i et høforet bæger og er både tilpas lunt og perfekt kogt med flydende, cremet blomme og netop stivnet hvide. Ved siden af får man en lille skål med karse. Rød grape serveres i tynde skiver drysset med lidt fintskåret mynte og enanelse rørsukker for ikke at chokere de netop vågnede smagsløg med frugtens bitterhed. Tre slagterpølser af grovhakket fars med masser af saft og kraft serveres med hjemmelavet, tyk krydret ketchup med en syre-sødme-balance, som Heinz og Beauvais må misunde.

Venligt konditori severer solid morgenmad forklædt som brunch

Møller er bevidst om sit udvalg og fravalg. Den står på Hancock Sport Cola i stedet for Coca, Klintekongens Klassik i stedet for Tuborgs, og smørret er af den luftige håndpiskede slags i stedet for i en lille brik med folielåg.

Bag cafeen står kokken Andreas Møller, som er udlært af Erwin Lauterbach på Saison og har slået sine folder på gode restauranter som Kanalen, Nimb Brasserie og Meyers Almanak. Han har en forkærlighed for lokale øko-råvarer og for at sanke urter, så man på menuen finder friske varer fra naturen, uden at der går Noma-dogmatik i den.

Kritikere vil hævde, at Møller bidrager til en gentrificering af Nørrebro i stil med den, Vesterbro har undergået. Det har de ret i. Men vi kommer ikke uden om, at stedet isoleret betragtet fortjener seks hjerter for sine delikate morgenmadsretter.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce