For første gang siden 60'erne kan du i dag få fingrene i et stykke blåfinnet tun fra Nordsøen. Kilde: Sushi Lovers

Byliv

Sensations-tun fra Nordsøen er landet i Torvehallerne

For første gang siden 60'erne kan du i dag få fingrene i et stykke blåfinnet tun fra Nordsøen.

Byliv

Der var stor opstandelse på fisketorvet i Nordhavnen i morges.

Jeg måtte bare eje den, for det er jo helt vildt

For første gang siden 1960'erne har en fisker i Nordsøen nemlig fået blåfinnet tun i nettet, og i morges blev sådan en krabat sat til salg på fisketorvet. Tommy Raabo Lund ejer fiskebutikken Hav i Torvehallerne, og sammen med to andre fiskehandlere, Dagens Fisk og Sushilovers, købte han den 177 kilo tunge tun for 32.000 kroner.

Nu ligger tunfisken parteret og klar i kølemontren, og ifølge Tommy Raabo Lund er den alle pengene værd.

»Vi har købt den, fordi vi regner med at kunne sælge den videre, men det er lige før, jeg havde købt den under alle omstændigheder. Jeg måtte bare eje den, for det er jo helt vildt«, siger han.

Fiskens svar på kobekød

Tunfisken er fanget af en norsk makrelfisker, som i løbet af ugen fik sit livs fangst i nettet.

En fisketur efter makrel i Nordsøen kastede nemlig en bifangst på mere end 100 blåfinnede tun af sig - en fisk, som normalt slet ikke findes i de farvande, og som er fredet. Af den grund blev størstedelen af de mange tunfisk sat ud igen, men fiskeren og fiskerimyndighederne vurderede, at 20 af fiskene alligevel ikke ville kunne overleve. Dem fik fiskeren lov at sælge.

To af dem kom til Danmark, og halvdelen af den ene ligger nu parteret og klar i Tommy Raabo Lunds udstillingsvindue. Det samme gør fiskens hoved, som i sig selv vejer mere end 20 kilo. Tommy Raabo Lund fortæller, at der ikke er et stort marked for det fine tunkød herhjemme, men han håber, at han alligevel får solgt de mange kilo nordsøtun.

»Vi har ikke så mange købere her, som hvis man havde solgt fisken i Japan, så vi sælger den til næsten samme pris som normal tun. Økonomisk regner vi ikke med mere end at gå i nul, men det er jo sjovt at være med, når der kommer sådan et unika til Danmark«, siger han.

Det dyreste kød på fisken er det såkaldte otoro-kød fra bugen, som Tommy Raabo Lund kalder for »fiskens svar på Kobe-kød«.

Det er federe end fiskens øvrige kød og er især meget efterspurgt i Japan, hvor det primært bruges til sushi. I Hav skal man af med 80 kroner for 100 gram af Nordsø-tunens bugkød, mens de mere magre tunbøffer koster 45 kroner pr. 100 gram.

Tunalter i Nordhavnen

Blåfinnet tun er verdens største tunart, og mens der blev fisket mange af dem i dansk farvand i 50'erne, forsvandt fisken af uvisse årsager ret pludseligt i starten af 60'erne. Nu ser det imidlertid ud til, at tunene er på vej tilbage på grund af stigende havtemperaturer, renere havvand og flere makreller, som de lever af.

Vi kom nærmest ind til sådan et tun-alter

Indtil videre er det dog stadig et særsyn med blåfinnet tun i Nordsøen, og derfor gik det også helt særligt for sig, da fisken blev solgt på fisketorvet i morges. Fiskegrossist Claus Johnsen, som solgte den store tun, havde sågar været i skoven klokken halv fire for at hente egegrene til at lægge som pynt, fortæller Tommy Raabo Lund.

»Og så havde han arrangeret en masse fisk foran, så vi kom nærmest ind til sådan et tun-alter«, siger han.

Tommy Raabo Lunds kolleger i Sushilovers havde også taget en japansk sushikok, som til hverdag underviser på japanske sushi-kokkeskoler, med for at sikre sig, at fisken blev skåret ordentligt ud. Tommy Raabo Lund parterede selv sin halvdel, mens hele fisketorvet kiggede på. Til formålet havde han medbragt en særlig japansk sushikniv, som mest af alt lignede en krydsning mellem en machete og et samuraisværd. For, som han siger:

»Til en stor fisk hører en stor kniv«.

Nu er han og resten af fiskehandlen i Torvehallerne spændt på, om det lykkes at få solgt de mange kilo Nordsø-tun. Tommy Raabo Lund skal i hvert fald selv have en bid af det fine otoro-kød med hjem. Og hvordan tilbereder fiskehandleren selv sådan et stykke sensationstun?

»Brændt af på en pande i fire sekunder på hver side, anrettet på en tallerken med olivenolie og god soja og så med ristede sesamfrø, koriander og intet andet. Det smager fantastisk«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce