Skål. Det er ikke nødvendigt at finde den store pengepung frem for at få en god aften på Liquid.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Skål. Det er ikke nødvendigt at finde den store pengepung frem for at få en god aften på Liquid.

Byliv

Guide: Sådan lever du billigt i København

Det kan godt betale sig at bruge tre minutter på denne artikel. Din bankmand vil takke dig for det.

Byliv

Det er ikke billigt at bo og leve i København.

Særligt ikke, hvis du ynder at plukke af byens buket af restauranter, barer og caféer og alskens kulturtilbud.

Men det er der, selvfølgelig, råd for - og til. For selvom de gode tilbud har det med at gemme sig, så er de derude.

Ibyen har samlet en række bud på gratis eller billige oplevelser i en by, hvor en cafelatte sagtens kan løbe op i 50 kroner.

Ud at spise

Foto: ADRIAN JOACHIM

For det første er der folkekøkkenerne, hvor du sjældent skal grave dybt i lommerne for at blive mæt.

Et af dem er KraftWerket i Valby, der holder folkekøkken hver tirsdag. Kan du klare at komme første tirsdag i hver måned er der også dessert med i prisen. Et måltid koster den nette sum af 20 kroner. Du kan også medbringe en beholder og få maden med hjem. Køkkenet er vegansk, så har du dit kødfjæs på, er det nok ikke Valby, der skal servere din mad.

Passer tirsdag dig dårligt, er der fællesspisning i Absalon hver eneste dag. Her koster et måltid 50 kroner, og maden serveres klokken 18.

Har du lidt flere penge på lommen, er Ibyen-prisvinderen fra 2014, Madglad på Vesterbro, en mulighed. I cafeteriaet i Eskildsgade kan et aftenmåltid erhverves for 70 kroner for takeaway og 75 kroner, hvis du slår dig ned i den lille café. En frokost koster 40 kroner. Menuen varierer fra uge til uge, og du kan klikke dig ind her og se, hvad Madglad har i kog netop nu.

Det er også nemt at overse den lille, kinesiske restaurant Noodle House, der ligger på Abel Cathrines Gade, en sidegade til Istedgade. Den gør ikke meget væsen af sig, på nogen som helst måder, bortset lige fra kvaliteten af den mad, de serverer. »Byens bedste kineser« vurderede anmelder Sandra Brovall Noodle House til at være, da hun besøgte stedet.

Du kan for eksempel spise dig mæt i dumplings og forårsruller (38-65 kroner) eller kaste dig over spisestedets store menukort med blandt andet nudelsupper, stegte nudler og hot wok.

Sluk tørsten

Foto: KOFOD LASSE

Det er også muligt at få tørsten slukket til en overkommelig pris, hvad enten du har lyst til kolde eller varme drikke.

På de to Kaffix-caféer i byen, den ene på Frederiksborggade og den nyeste udvidelse på Østerbrogade, serveres der kaffe, kage og sandwiches. Og flaskeøl samt danskvand. Og alt koster 12 kroner.

Er det den mere berusende slags væske, du er på jagt efter, kan det også klares til fornuftige priser. Blandt andet på Liquid.

»Vi har det altid max skægt på Liquid«, skrev Politikens Frederik Kulager, da avisens skribenter i december anbefalede deres favoritsteder i byen. Og det er også både nemt, og billigt, at få en berusende oplevelse på den lille bar på Jagtvej, hvor du kan være heldig at kunne læske dig i to Long Island Ice Teas for en hund.

Ellers vil du altid have Pisserende-klassikeren Floss. Her kan du fra søndag til torsdag hælde billige øl i svælget. To almindelige øl for 20 kroner eller to guldøl for 35 kroner, så du behøver ikke have megen mønt på lomme for at slukke øltørsten, når den er størst.

Tag maden med hjem

Det er ikke åbnet endnu, men 22. februar slår Wefood dørene op til landets første butik med overskudsmad, der normalt ville være blevet destrueret. Bag Wefood, der kommer til at ligge på Amagerbrogade 151, står Folkekirkens Nødhjælp, og varer vil blive solgt 20-50 procent billigere end i almindelige supermarkeder. Så der er mulighed for at spare lidt håndører og samtidig tage del i kampen mod madspild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En anden butik med et nyt koncept er også på vej i København. Forestil dig bland-selv-slik bare med almindelige dagligdagsvarer, og så har du LØS, der sælger økologiske varer i løssalg og uden emballage. Formålet er blandt andet at undgå madspild samt mindske mængden af affald.

Her er der altså også tale om en butik, du kan høste god karma ved at shoppe i. Og priserne? Den økologiske olivenolie, håndsæben og de obligatoriske morgenhavregryn kan fås til almindelige økopriser eller måske endda billigere, da butikken køber stort ind. LØS åbner på Vesterbrogade i starten af juni.

Der er efterhånden også en del apps, der hjælper dig med at handle billigt ind eller frister med et godt tilbud, og hvor du samtidig kan være med til at mindske madspildet.

Your Local er stadig under udvikling, men der er allerede gode tilbud at hente inden for kategorier som Mad og Drikke, Personlig Pleje og Oplever. De deltagende forretninger, bagerier, caféer og barer samt teatre, frisører og mange andre sender dagligt besked ud, hvis de har bagt for mange croissanter, bestilt 50 kasser skyr i stedet for 5 eller lige har en teaterforestilling de gerne ved lokke dig ind og se.

Samme koncept, blot udelukkende med restauranter, kører appen Too Good To Go. Indtast din adresse, og appen giver dig oplysninger om restauranter i nærheden, der har gode lukketidstilbud til dig. Der er omkring 75 restauranter fordelt over hele landet med på holdet alllerede, men der kommer hele tiden nye til. Du kan læse mere om Too Good To Go på deres hjemmeside.

Oplev din by

Foto: MYDSKE PETER

En god og gratis måde at opleve din by på ny er ved at sætte høretelefonerne på ørerne og kombinere lyden med en gåtur og en udforskning af hovedstadens bydele. Du kan for eksempel finde 'Bryggede historier' og gå på opdagelse i Carlsbergbyen, eller du kan rejse rundt i det Vesterbro, du aldrig støder på med lydvandringen 'Vesterbro bag facaden'. Det er også muligt at lære området omkring Blågårdsgade at kende med ' Hjem til Blågården'.

Flere af de københavnske kirker har også meldt sig på banen med forskellige tilbud, udover altergangen på ugens sidste dag.

I Natkirken i Vor Frue Kirke kan du onsdag aften smække bagen i kirkebænken og se film i kirkens loft, der tjener som filmklubbens lærred. Filmene starter klokken 18. På grund af licensbetingelserne kan Natkirkens Filmklub ikke oplyse, hvilke film de viser - overraskelser er også godt - men du kan se datoerne for de kommende filmaftener på Natkirkens hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Du har måske allerede set din by fra tårnets top, som Kim Larsen synger om Vor Frelser Kirkes Tårn, der snor sig 400 trappetrin op i højderne. Men du kan komme endnu højere op. Nemlig i Christiansborgs tårn, Tårnet, der er 106 meter højt, og dermed det højeste i København. Udsigtsposten er beliggende i 44 meters højde, og herfra kan du få en ganske gratis udsigt ud over hovedstadens tage.

Tårnet åbnede i 2014, og turen kan kombineres med et besøg i tårnets restaurant, hvor du kan nyde en kop kaffe og en kage eller spise din frokost eller aftensmad. Tårnet har åbent tirsdag-søndag fra klokken 11-21.

God fornøjelse!

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce