Insekter. Her er der også græshopper blandt - på lørdag er det kun larver, du får serveret på Sidecar.
Foto: Katinka Hustad (arkiv)

Insekter. Her er der også græshopper blandt - på lørdag er det kun larver, du får serveret på Sidecar.

På lørdag kan du gnaske fuldfede, ristede larver - der smager »nøjagtig som flæskesvær«

»Den skal bare ind i munden. Ind over læberne, og så er modstanden overvundet«.

Byliv

»Jeg blev virkelig overrasket. Det var første gang, jeg ikke kunne holde op med at spise dem!«.

Det var faktisk lidt af et tilfælde, da Nina Askov og hendes fire medstuderende tilfældigvis smed en portion fuldfede voksmøllarver i ovnen med lidt olie og salt. Det var i hvert fald ikke planen, at de rent faktisk skulle ende med at smage godt.

Eller blive serveret på en københavnsk restaurant på Nørrebro.

Sprøde som chips og bæredygtige

Men larverne, der kom ud af ovnen smagte af svin. Af flæskesvær, for at være helt præcis. Og den bløde, melede konsistens, man normalt forbinder med larver, var helt væk og erstattet af en sprødhed, der minder lidt om chips.

»Altså det er jo ikke det mest delikate syn, sådan en hel larve. Men man vænner sig lynhurtigt til det. Så længe de smager godt, og der er en god historie med« forklarer Nina Askov, der til daglig studerer Ernæring og Sundhed fra UCSJ.

Og den gode historie, det er der i hvert fald. Larver er nemlig en yderst bæredygtig spise, de er proteinholdige, og man kan spise hele kræet. Modsat fx køer, hvor man kun kan spise 40%, forklarer Nina Askov og uddyber:

»For 10 kilo planteføde kan man enten få ét kilo oksekød - eller ni kilo larver. Og derudover skal larverne næsten ikke have noget vand, og de udleder ikke noget metan«.

Larvernes gode egenskaber er mange, men så er der stadig lige problemet med at få folk til at spise dem. Eller hvad?

»Den største forhindring er faktisk ikke at få folk til at spise dem. Det er tilgængeligheden. Lige nu kan du kun købe dem få steder i København, og de er meget dyre - 100 kroner for 150 gram voksmøllarver. Men hvis efterspørgslen nu stiger, og flere af supermarkederne begynder at forhandle dem, så falder prisen jo også« forklarer Nina Askov.

Bare ind i munden

Missionen for Nina Askov og hendes medstuderende er at få danskerne til at spise flere af de små bæredygtige kræ - og den starter altså på lørdag på Sidecar. Hvis folk vil spise dem, vel og mærke.

For selvom det ikke er »det største problem«, at få folk til at spise larverne, så har Nina Askov alligevel et god råd i ærmet til lørdagens nybegyndende-larve-spisere:

»Den skal bare ind i munden. Ind over læberne, og så er modstanden overvundet. Fordi de smager rimelig neutralt, og altså ofte rigtig godt. Man får en positiv oplevelse« forsikrer Nina Askov, som dog samtidig afslører at hendes første larve blev blendet ind i en omelet.

Den skal bare ind over læberne, også er modstanden overvundet

Nina Askov og hendes studiegruppe har eksperimenteret med flere forskellige smagsvarianter, bl.a. en røget larve, som smager »nøjagtig som bacon«. På lørdag må man dog nøjes med flæskesmags-varianten, altså den ristede larve med olie og salt. Den får man med som smagsprøve, hvis man bestiller en vilkårlig ret fra MaoBao på Sidecar i Skyttegade.

Og bliver larverne vel modtaget, håber Nina Askov og hendes fem medstuderende at kunne sælge dem fast fra Sidecar.

»Formodentlig også bacon-varianten, hvis alt går vel«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce