Nej tak. Madspildshuset kæmper mod spild af mad ved blandt andet at dele kasserede råvarer ud. Snart åbner der også et folkekøkken i lokalerne. Foto: Finn Frandsen

Nej tak. Madspildshuset kæmper mod spild af mad ved blandt andet at dele kasserede råvarer ud. Snart åbner der også et folkekøkken i lokalerne. Foto: Finn Frandsen

Byliv

Kødbyen har fået en vild fætter i Valby

Grønttorvet i Valby er efter mere end 50 år samme sted flyttet til Høje-Taastrup. Nu er der på det 320.000 kvadratmeter store område i København skudt en legeplads op for kreative sjæle.

Byliv
FOR ABONNENTER

To år. Kun to år. Så rykker bulldozerne ind og jævner de sidste bygninger, som engang udgjorde Grønttorvet i Valby, for at gøre plads til 2.500 boliger i en helt ny bydel i København.

Gemt bag byggepladser med halvt nedrevne lagerbygninger, nyopførte beboelsesejendomme med rene linjer og omkranset af veje med navne som Frugtmarkedet, Værkstedsvej og Retortvej er et lille kreativt bysamfund i mellemtiden blomstret op i de gamle lagerhaller, hvor agurker og tomater, blomster og bær gennem mere end 50 år er blevet købt og solgt.

På en kold weekenddag på grænsen til vinter ser det ikke ud af meget udefra. Lange, lave og betongrå bygninger præger det gamle industriområde. Men inde bag portene er der liv. Og på rekordtid er et mangfoldigt udvalg af kreative iværksættere flyttet ind:

Et bikermotel for rejsende med motorcykler, der også fungerer som værkstedsfællesskab om vinteren. Et nyåbnet madspildshus, der snart åbner et folkekøkken. Et produktionskøkken, D’ish, som også laver kaffe og frokost til de lokale. Et galleri. Endnu et galleri. Og endnu et. Samt en indendørs beachvolleybane med opvarmet sand. Det er nogle af de ingredienser, der tilsammen udgør det lille nyligt opståede bysamfund, der nu kaldes Det Gamle Grønttorv.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret direkte til din telefon, tablet og computer hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  POLITIKEN BIO

  Missede du CPH:DOX?

  Lige nu kan du se fem særligt udvalgte film fra CPH:DOX her på politiken.dk. Helt gratis.

  Du kan for eksempel se kunstnergruppen Superflexs 'The Mærsk Opera' om skabelsen af den omstridte københavnske opera.

  Filmene vil kun være tilgængelige i et par dage.

  Se filmene her

Annonce