Vidste du, at i 1870 spiste vi cirka syv millioner østers om året? Og at vi i dag spiser omkring 50.000? Nu kan du passende tage revanche, når Oyster Trophy Week starter sammen med efterårsferien.
Foto: Pr-foto, Kasper Fogh

Vidste du, at i 1870 spiste vi cirka syv millioner østers om året? Og at vi i dag spiser omkring 50.000? Nu kan du passende tage revanche, når Oyster Trophy Week starter sammen med efterårsferien.

Byliv

Slurp løs til østersfestival i København i efterårsferien

I uge 42 kan du komme helt tæt på de danske østers, når et væld af arrangementer vil sætte fokus på de små skaldyr. Ibyen guider dig til Oyster Trophy Week-festivalen, der fredag 13. oktober skydes i gang for syvende år i træk.

Byliv

For omkring 500 år siden kunne man risikere dødsstraf for at fange og spise østers. Årsagen skyldtes, at kongen tjente så store summer på at eksportere de eftertragtede danske østers til Rusland, at skaldyrene helst ikke skulle blive nogen lukrativ forretning for andre end ham selv.

Der er heldigvis sket en del, siden kongens salgsmonopol ophørte, og i dag kan alle og enhver sluge de (slimede) skaldyr på livet løs.

»Det er en af verdens fineste og mest eksklusive fødevarer, vi har herhjemme. Men de fleste danskere kender ikke til dem. Vi eksporterer stort set alle sammen. Og der hvor de bliver eksporteret til, er det de færreste der ved, hvor de oprindeligt stammer fra«, siger direktør hos organisationen Food Organisation of Denmark, Pelle Øby Andersen, i en pressemeddelelse.

Meeeen, det skal østers-festivalen lave om på. Fra på fredag 13. oktober får den lille østers hovedrollen til en festuge i skaldyrenes tegn. Ibyen guider dig til fem af arrangementerne fra programmet her:

Oyster Social

En treenighed bestående af CPH Food Space, Maritime Nyttehaver og Rogn disker op med det allerbedste fra havets skatte og inviterer til østersfest, hvor man for en hundrede-lap kan få tre østers, kaviar, muslingesuppe og et glas bobler til at skylle det hele ned med.

Fredag 13. oktober kl. 19, CPH Food Space, Slagtehusgade 11, Kbh. V. Pris 100 kroner.

Gigantiske østers til salg på Kødbyens Fiskebar

På Kødbyens Fiskebar forpligter navnet så meget, at man har udstyret sig med østersleverandør Kristian Bo Bjerggaard fra Venø i Limfjorden. Han åbner og fortæller om danske østers, mens barchefen kreerer cocktails, der passer til to danske giga-østers, som vil udfordre selv de mest garvede østers-spisere.

Fredag 13. oktober fra kl. 15-17:30, Kødbyens Fiskebar, Flæsketorvet 100,  Kbh. V. Pris 100 kr.

Østers med...ØL

Hvorfor skal østers altid indtages med hvide og mousserende vine? Det spørgsmål vil Mikkeller udfordre, når der eksperimenteres med kombinationen af øl og østers. Hos Mikkeller mener man, at øl sagtens kan fungere i en spændende og udfordrende parring til skaldyrsrigets konge. Til begivenheden vil der således være forskellige sammensætninger af øl og østers, hvor der fokuseres på både kontraster og medspil.

Søndag 15. oktober, Mikkeller Bar, Viktoriagade 8B-C, Kbh. V.

Østers søndagscykeltur

Når efterårsvinden blæser op, bliver havet koldere - det giver giver de danske østers de optimale forhold. Cykelkokken inviterer i den anledning  på østerstur, hvor der bliver rig mulighed for at hylde og nyde danske østers samt smage dem både i tilberedt og rå form.

Søndag 22. oktober, kl. 12 fra Odd Fellow Palæet, Bredgade 28, kbh. K. Pris 350 kroner og billetter skal forudbestilles her.

Østersskolen i Torvehallerne

Skulle man få lyst til at blive klogere på østers, er der hjælp at hente i Østersskolen ved Hav fiskebod i Torvehallerne. Som elev får man selv lov til at prøve kræfter med østerskniven under vejledning af Havs fiskehandlere.

Fredag 20. oktober, Hav, Torvehallerne, Rømersgade 18, Kbh K.  hhv. kl. 17-18:30 og 18:30-20. Pris: 100 kroner.

Se flere arrangementer fra programmet på festivalens Facebook-side.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce