Battle. Hvad skal være Københavns nye store foodtrend?
Foto: Ferment/Danijel Bogdanic

Battle. Hvad skal være Københavns nye store foodtrend?

Byliv

Afstemning: Hvad bliver Københavns nye store foodtrend?

Ibyen kommer med to (tre) velargumenterede bud, og du - kære læser - bestemmer.

Byliv

Gennem de sidste mange år har utallige foodtrends indtaget og overtaget København.

Og det er sjovt at tænke på, om vi en dag vil opfatte ramen, som vi nu opfatter Mongolian BBQ.

For ja, der var faktisk en tid, hvor Mongolian BBQ var hipt. Det var lige omkring slut-80’erne, i en periode hvor også fonduen havde sin storhedstid (men okay, fondue er faktisk blevet lidt in igen).

80'erne og 90'erne: Shawarma og sushi

Foto: FRANDSEN FINN

Det var også i 80’erne, at København fik sin første shawarmabar, Shawarma Grill House, der slog dørene op i 1980 på Strøget. Og blot seks år efter åbnede Københavns første sushi-restaurant, Takio Ueda på Vimmelskaftet. Men københavnerne var altså ikke helt nede med rå fisk endnu, så i 1994 måtte Takio Ueda dreje nøglen om.

Faktisk lige omkring det tidspunkt hvor sushi endelig blev populært i Danmark. Det var nemlig i midt 90’erne at Sticks & Sushi lagde grundstenen til deres fiske-imperium, og lige siden har inside-out California-makien rullet henover København som en damptromle, nu serveret på rullebånd med chilimayonnaise på enhver suspekt københavnsk sidegade.

Hvad der ellers skete i 90’erne på den københavnske madfront er ikke rigtig værd at skrive om. Fondue var vist stadig populært, ligeså med kinamad og forårsruller (Daloon FTW). Og så var vi fedtforskrækkede, så pasta var bomben og blev dømt superfood (okay, det ord eksisterede nok ikke dengang).

00'erne og 10'erne: Helse-hypen og pulled pork

Foto: FRANDSEN FINN

I 00’erne kom gourmetburgeren. Halifax slog dørene op i 2007, og det blev startskuddet til burgerkrigen, hvor burgere nu efterhånden kommer i alle slags udformninger – de helt små, de helt store, dem uden bolle, dem med svampe og dem med linsebøf.

Burgerkrigen raser stadig for fuld hammer, men i 2010’erne kom for alvor det helt store helse ryk-ind. 42 Raw (råkost-mad der under tilberedningen ikke må overstige 42 grader) åbnede i 2009, mens stenalder/palæo-hypen blev skudt i gang omkring 2012 (tak, Thomas Rode).

Så havde vi 2013 med pulled pork, men der gik kun godt et halvt år før den rev(n)ede gris gjorde sit indtog på de jyske tankstationer, og så var den trend ligesom død.

Senest er det ramen-hypen, der har spredt sig som en steppebrand og fået københavnerne til at spise brandvarm japansk nudelsuppe med pinde (!). Eller ske til dem, der - ligesom denne skribent - fortsat spiser sin sushi med en gaffel.

Og hvad er så det nye? Ibyen kommer med to bud (+ en joker): Taiwanesiske baos og hawaiianske poke bowls.

2017: De bløde og søde bao buns

De taiwanesiske baos er hurtigt ved at blive en darling i det københavnske madmiljø, og der er flere grunde til, at de kan blive - og allerede er - voldsomt populære.

For det første er navnet et kæmpe plus – 'bao'. Det er virkelig sødt og ligger godt i munden. Og dét skal man ikke undervurdere, for ingen gider jo promovere sig selv med en ny hypet foodtrend, som man ikke engang kan udtale (hvorfor mon okonomiyaki aldrig blev en ting herhjemme?).

Derudover betyder navnet, at restauranter kan kalde sig selv ting som 'maobao', 'baobao' og 'yumbun'. Og det er jo simpelthen for nuttet til at ignorere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De små baos sødhed konverterer dog ikke heelt til billeder, for baos er bløde dampede boller på rismel med forskelligt fyld. Bollerne er lidt blege og minder mest om de der melkugler, man engang puttede i sin suppe. Et pitabrød i niende måned. Ikke helt så instagram-venligt.

Til gengæld har fyldet potentiale til at trække op. Typisk består det af konfiteret svinebryst, kylling eller tofu med kimchi (fermenteret kål med koreansk chilipasta) og kewpie mayo (en sød japansk mayonnaise). Her må især den fermenterede kål siges at score højt på hipster-skalaen. Og så er de små risbollers claim to fame godt hjulpet på vej af den koreansk-amerikanske stjernekok David Chang, der via sit Momofuku-restaurantimperie har spredt bao-trenden rundt over hele kloden.

I København kan du pt. smage bao buns på bl.a. Maobao, Ferment, Papa Ramen,Lélé.og nyåbnede Kiin Kiin Bao Bao.

Eller den sunde og smukke poke bowl

På den anden fløj har vi de hawaiianske poke bowls (og dem skal du så udtale 'pohkeh'). De har den store fordel, at de serveres i en skål. En såkaldt bowl.

Og effekten af mad i en pæn skål skal ingen undervurdere – som 00’er smoothien, der for ganske nyligt er blevet nyfortolket og hypet som en 'smoothie bowl'. Altså smoothie i en skål, selvfølgelig ofte i bæredygtig, håndlavet keramik. Typisk toppet med nødder, bær, chiafrø og banan og anrettet pænt – det er det vigtigste.

Hvis du ikke tror mig, så tjek hashtagget #smoothiebowl på Instagram, der pt. har over 600.000 tags (og ja, Ibyen kommer naturligvis inden længe med en guide til byens mest Instagram'able smoothiebowls. Stay tuned).

Skålen er vigtig, men vi må også fortælle lidt om selve indholdet. Poke bowls er en risret med rå fisk. Eller sagt på en anden måde: dekonstrueret sushi.

Poke bowls består grundlæggende af ris og råmarineret fisk, mens de toppes med alt fra tang til sesamfrø, forårsløg og chili. Den hawaiianske spise scorer altså virkelig højt på helsefaktoren (og inden længe kan man med garanti få den med blomkålsris som substitut for de farlige hvide ris).

Mange internationale madblogs har dømt poke bowls til at være 'det nye smarte', måske især fordi poke bowls ofte er anrettet rigtig pænt og altså derfor er virkelig Instagram'able. Og det er jo virkelig vigtigt, forstås, hvis man vil være en food trend.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det mest negative ved poke bowls er dog navnet. For ja, det lyder lidt ligesom Pokéballs. Og da Pokémon Go i sommer i den grad sejrede sig selv ihjel (okay, nogle spiller det stadig, men på Ibyen er det altså d.ø.d.t.), må det siges at være en uheldig konnotation, hvis man vil gøre sig populær blandt københavnske foodies og hipstere.

Men lad os nu se. I disse sharefood-tider er det måske endda fonduen, der har potentialet til at overvinde os alle. Fordi, helt ærligt. Smeltet ost, ikke? Eller varm rødvin. Behøver vi sige mere?

I København kan du pt. kun få poke bowls på Ferment, selvom Hav2Go sælger en lignende fiskesalat.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce