Svuush. Der kommer gang i tøndeslagningen på Københavns museer til Fastelavn.
Foto: Finn Frandsen

Svuush. Der kommer gang i tøndeslagningen på Københavns museer til Fastelavn.

Guider

Fastelavn: Slå katten af tønden på museerne

Så er det ved at være tid til at trække i kostumet og finde køllerne frem. Byens museer hænger tønder op og fortæller historierne bag fastelavnstraditionerne.

Guider

Museum Amager: Den ægte vare

Hvis du vil tilbage til rødderne af de danske fastelavnstraditioner, så skal du og familien til Amager.

Nærmere bestemt øens lokalhistoriske museum, der om nogen kender historien bag, hvorfor vi over hele landet går og dasker til en trætønde med en papkat på, når vinteren går på hæld. For det var oprindelig amagers store hollandske indvandrerbefolkning, der indførte traditionen med tøndeslagning.

Og dengang blev der slået fra hesteryg, og ja, det var en levende kat, der sad derinde, som symbol på mørkets kræfter.

Det og meget mere kan du høre om på Amager Museum, når der er fastelavnsforberedelse søndag den 31. januar. Her bliver hestene gjort klar, for selvom katten er blevet afskaffet, foregår tøndeslagningen stadig til hest. Tønden bliver malet, der er fastelavnsrundvisning på museet, og så kan børnene lave masker, pynte fastelavnsris og fastelavnsboller.

Og så, på fastelavns mandag den 8. februar, går det for alvor løs. Her sadler rytterne op og rider til tønden, der er ophængt i hovedgaden i St. Magleby. Når tønden er nedkæmpet, kåres tøndekongen, og der skåles i punch på museets gårdsplads.

Nationalmuseet: Ned med Kong Vinter!

Det er også fastelavn på Nationalmuseet, som gør det, de er bedst til, når kalenderen skriver højtid: Laver et event, der dykker ned i historien bag vores traditioner, så børnene får mere end bare et par timers underholdning ud af det.

Udover tøndeslagning sætter museet gang i historiske fastelavnslege, og der er fællessang hvor fasten synges ind. For det er jo vel at mærke begyndelsen på den kristne kirkes faste, som fastelavn i sin tid skulle markere, og hvis man går endnu længere tilbage handlede denne forårsfest om de lyse tiders komme.

Alt det kan man høre mere om på Nationalmuseet, og så er der lagt op til dyst mellem Kong Vinter og fru Sommer, hvor børnene kan vælge hvilken side de vil kæmpe på. Oddsene er nu nok i fru Sommers favør. Der er pyntet op med tønder, og alle opfordres til at komme i udklædning.

Cirkusmuseet: Slik, sminke og savsmuld

I udlandet bliver fastelavn de fleste steder til karneval, som er en mere løssluppen og voksen fest end vi bruger det i Danmark.

I karnevallet – carne vale betyder ’farvel til kødet’ – lukker op for vildskaben og det uforudsigelige en enkelt dag, før man underlægger sig fastens strenge diciplin. På den vis har karnevallet et slægtskab med cirkus, hvor man også sætter hverdagens regler ud af spil og sender klovne, prinsesser og vilde dyr ind i manegen med fuld musik.

Så mon ikke det hænger fint sammen, når cirkusmuseet i Avedørelejren holder fastelavnsfest med tilhørende cirkusforestilling?

Det er børn- og ungecirkusset Cirkus Arcus, der giver forestilling når tøndeslagningen er overstået. Og inden da er der sminkeworksshop for alle børn, og kreativt værksted, hvor man kan lave sin egen cirkushat. Desuden er der slikposer til alle deltagende børn, og dukketeater i det tilstødende café Bataljonen. Hele arrangementet er gratis, også sminke og slik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SMK: Masker og malerier

Måske virker det lidt søgt at tale om en særligt spændende fastelavnsæstetik, når man ser tøndeslagningskøen fuld af halvt flyverdragt-tildækkede miniudgaver af Spiderman og Elsa fra ’Frost’.

Men når SMK holder fastelavnsfest den 7. februar er der mulighed at komme på guidet børnerundtur i samlingen på jagt efter fastelavnsmotiver fra før der gik Fætter BR i den. For fastelavn og karneval rummer nogle af kunstens yndlingstemaer, som masker, forvandling og forvrængning.

Derudover holder museet stort fastelavnsværksted på scenen, hvor der skal laves masker og kostumer med inspiration fra museets værker, og i caféen kan man købe fastelavnsboller.

Og selvfølgelig er der også en god, gammeldags omgang tøndeslagning for Elsa, Spiderman og de andre udklædte unger. Endda i skulpturgaden, så flyverdragten kan komme af.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce