Annonce
Annonce
Danmark

Researchgruppe driver klapjagt i Danmarks højreradikale underskov

'Redox' bevæger sig ubesværet fra politiske paparazzimetoder til efterretningsvirksomhed for at afdække højreradikale bevægelser.

Spørger man Redox om det bedste eksempel på en veludført overvågning af højreradikale kræfter i Danmark, nævner talsmanden, Jonas Jensen, historien om en af de ledende skikkelser fra den voldelige hooligangruppe White Pride i Århus.

White Pride-fyren, som tidligere er dømt for et voldeligt overfald på en ung venstreorienteret på Aarhus Banegård, søgte i sommeren 2009 et job som træner på DBU’s fodboldskole. Det fandt Redox ud af og tippede historien til Ekstra Bladet, som konfronterede træneren og DBU.

En ny generation

  • Redox ønsker hverken at sætte navn eller ansigter på medlemmerne af den organisation, der omtaler sig som en journalistisk researchgruppe, hvis arbejdsområde er den ekstreme højrefløj.
  • Gruppen driver hjemmesiden Redox.dk, hvorfra de leverer nyheder, fakta, baggrundsviden om og analyser af højreradikale bevægelser i Danmark og Nordeuropa. Redox fungerer også som informationskilde for journalister.
  • Ifølge talsperson Jonas Jensen består redaktionsgruppen af cirka ti personer, fortrinsvis unge mænd. Derudover findes en gruppe på omkring 25 personer, der er kilder, researchere eller eksempelvis fotografer.
  • Redox udsprang for cirka fem år siden af den venstreorienterede dokumentationsgruppe Demos. Ifølge Jonas Jensen var der tale om en form for generationsskifte, hvor de nye ønskede at sætte en egen dagsorden.
  • Organisationen betegner sig som uafhængig af politiske partier og bevægelser.

Fodboldskolen gav derefter fodboldtræneren to valgmuligheder. Han kunne enten offentligt lægge afstand til White Pride, eller også skulle han ikke vise sig mere. Manden trak sig fra White Pride.

»Det var en af de fedeste ting, jeg har været med til, det må jeg indrømme. Og vi har ikke set ham i højreekstreme kredse siden«, siger Jonas Jensen fra Redox.

PET har godt styr på det, men...
For Redox-talsmanden er historien et godt eksempel på organisationens berettigelse. Sådan set er organisationen ikke i tvivl om, at PET har ret godt styr på den ekstreme højrefløj i Danmark, men højreradikalisme kan ikke koges ned til et problem, som politiet kan løse alene, lyder det.

»Civilsamfundet har kun mulighed for at løse problemer med højreekstremisme, hvis man ved, hvad det går ud på, hvem der udgør problemet, og hvilke problemer der er tale om«, siger Jonas Jensen.

Derfor bliver Redox’ researchmateriale lagt frem på hjemmesiden i form af artikler, foto og eksempelvis højreradikale meningsudvekslinger fra Facebook eller andre netfora. Fredag offentliggjorde gruppen så en rapport som - efter års researcharbejde - afslører et hidtil ukendt netværk, ORG, hvis mål er at »rense« Danmark for indvandrere.

Et materiale, som Redox har stillet til rådighed for Politiken, som derefter selv har tjekket og arbejdet med oplysningerne.

LÆS MEREDen danske højrefløj er infiltreret af hemmeligt netværk

I rapporten findes materiale og eksempler på fotoovervågning, som går ualmindeligt tæt på medlemmerne af ORG-netværket. Redox har skaffet private foto fra polterabender og sejlture. Der er billeder af afbrændingen af en sort dukke, af politiske møder, personer på vej ind og ud af biler, folk på tankstationer og hemmelige fotograferinger gennem sivene af navngivne personers tilsyneladende afslappede kanotur på Gudenåen.

»Vi arbejder skjult, og hvis opgaven kræver, at vi må gemme os i en busk i otte timer, så gør vi det«, siger Jonas Jensen.

FOTOLeder af ORG brændte sort dukke af

Selv kalder Redox sig en dokumentationsgruppe, som ifølge Jonas Jensen ikke adskiller sig væsentligt fra en gravergruppe på en avisredaktion. Men der er dog væsentlige forskelle. Mindst én person med tilknytning til Redox har siden marts 2010 været sigtet for blandt andet computerhacking i forbindelse med gruppens forsøg på at overvåge personer.

Hvis opgaven kræver, at vi må gemme os i en busk i otte timer, så gør vi det.

Jonas Jensen, talsmand for Redox

Samtidig indsamler og registrerer Redox oplysninger i en efterretningslignende virksomhed, og det kan være i strid med lovgivningen, siger professor i persondataret Peter Blume.

»Hvis det, de gør, er omfattet af en form for udøvelse af politisk ytringsfrihed, så må de sandsynligvis gerne. Men hvis deres materiale ligger på en database, så er det sandsynligvis omfattet af persondataloven, og så begynder det at blive mere tvivlsomt. Hvis der er tale om registreringer af politiske opfattelser og virksomheder, så skal de faktisk have et samtykke«, siger han.

Tidligere PET-chef bekymret
Tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen advarer mod den form for efterretningsindhentning, som gruppen foretager.

»Man skal huske på, at Redox har en politisk agenda, som de ikke lægger skjul på, og derfor kan deres tolkning af efterretningerne være meget problematisk. Der er jo ikke tale om beviser, som kan føres frem i en retssag«, siger han.

LÆS OGSÅRapport om højrefløjen ligner klassisk journalistik - med én stor mangel

Selv ønsker Redox ikke at gå i detaljer med, hvordan de arbejder. Jonas Jensen føler sig overbevist om, at PET overvåger Redox’ arbejde, og i øvrigt har Redox det forhold til myndighederne, at hvis de opdager en trussel, som er under opsejling, så adviserer de politiet.

»Det har vi gjort adskillige gange, og det kommer vi til at blive ved med«, siger han.

Vi vil gerne have mulighed for at sidde upåagtet sammen med 15 nazister i en bus og lytte til, hvad de taler om, uden at blive genkendt.

Jonas Jensen, talsmand for Redox

Tavs om hacking
Han vil heller ikke at fortælle, hvilke personer der er tilknyttet gruppen.

»Det handler ikke om, at vi ikke vil stå ved det, vi gør. Men vi vil gerne have mulighed for at sidde upåagtet sammen med 15 nazister i en bus og lytte til, hvad de taler om, uden at blive genkendt«, siger Jonas Jensen, der heller ikke ønsker at tale om sigtelsen for computerhacking og den efterforskning, som ifølge Politikens oplysninger stadig pågår i PET.

Men hvorfor fortæller I ikke åbent om den sag?

»Vi mener ikke, at den slags juridiske slagsmål skal udkæmpes i offentligheden«, siger Jonas Jensen.

Men er det ikke den åbenhed, I selv arbejder for omkring de højreradikale?

»Vi skriver ikke om personer, som er sigtet for noget. Vi skriver om dem, når de er dømt«.

Norsk terror sker ikke i Danmark
Redox mener, at de gennem deres medievirksomhed bidrager til en konstruktiv debat om højreradikale miljøer i Danmark.

»Efter den forfærdelige hændelse i Norge har vi faktisk talt mange journalister ned, som havde en forestilling om, at det samme var ved at ske i Danmark. Det mener vi ikke. Men vi mener, at medierne ikke har beskæftiget sig seriøst med det problem, som højreradikale udgør«, siger Jonas Jensen.

Kunne du tænke dig at blive ansat i PET?

»Nej, der er andre ting, jeg kunne tænke mig at beskæftige mig med, end at følge højreradikale«

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce