Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Borgerne i Udkantsdanmark er lykkelige

Faktisk er de lykkeligere end storbyboerne, viser nye undersøgelser.

Gem til liste

Borgerne i yderområderne i Danmark, også kaldet Udkantsdanmark, lever og har det godt.

På trods af al snak om tilbagegang og flugt fra land til by er borgerne i landdistrikterne og i de små samfund lige så tilfredse med deres liv som alle andre.

LÆS OGSÅKære selvfedsdanskere, nu har vi hørt nok på jer

Det viser to nye undersøgelser, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har fået foretaget.

»Undersøgelserne viser, at de, der bor ude i Vandkantsdanmark, generelt har det godt og er glade for at bo der«, siger Carsten Hansen (S), der er minister for by, bolig og landdistrikter og slet ikke vil bruge ordet ’Udkantsdanmark’ eller høre tale om rådne bananer, som yderområderne også er blevet kaldt.

»Man genfinder slet ikke den store elendighed, man ellers ofte hører om«.

Mere lykke i udkanten
Den ene undersøgelse, som Center for Landdistriktsforskning har foretaget, viser endda, at borgerne i landområderne er mere lykkelige end borgerne i de danske storbyer. 48 procent af borgerne på landet føler sig »meget lykkelige«. I storbyerne er det under 40 procent.

»Der er bedre tid i yderområderne, man kender hinanden, man har et netværk, og man ved, hvordan naboen har det«, siger Carsten Hansen.

LÆS OGSÅUdkantsdirektør: 'Dem mod os'-debatten er unuanceret

Han mener, at undersøgelserne svarer godt til den debatartikel, som den 34-årige projektleder Carsten Ege Møller skrev i Politiken for tre uger siden. Han er sammen med kone og tre børn flyttet fra Aarhus til Ringkøbing og gav i sit debatindlæg klar besked til det, han kaldte storbyernes »selvfedsdanskere«:

»Nu er det slut. Nu er det på tide, at I får et skud af jeres egen medicin«, skrev Carsten Ege Møller, der var træt af at høre om, at det umuligt kunne være til at holde ud at bo i de mindre byer og på landet. Vi har selv valgt det, og »man kan sagtens få en dejlig, fredelig og spændende hverdag ved at bo i Udkantsdanmark«.

Det er det, de to nye undersøgelser dokumenterer.

»Livet i udkantsområderne er ikke så ringe endda. På de fleste mål – generel tryghed, lykke/tilfredshed med tilværelsen og mange andre – finder vi ikke den store elendighed i udkantsområderne. De er i en vis forstand bedre end deres rygte«, skriver forfatteren bag den ene undersøgelse, professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

Lykkeland
Undersøgelsen, der er baseret på svar fra 6.000 personer, viser, at borgerne i udkantsområderne vurderer deres tilfredshed med tilværelse til 7,10 på en skala fra 1 til 10. Borgerne i bykommunerne giver stort set samme karakter, nemlig 7,17.

Selv på de områder, hvor Jørgen Goul Andersen skriver, at man kunne have ventet en »vis desperation« i udkantsområderne, nemlig frygten for faldende boligpriser og risikoen for arbejdsløshed, tager borgerne på landet og i de små byer roligt. De er ikke mere bekymrede end danskerne i byerne.

LÆS OGSÅThorning sender penge fra by til land

Der er dog forhold, som de ellers tilfredse borgere ikke er glade for. Den længere afstand til politistationen og sygehuset, som er skabt med de seneste års reformer, har skabt en større utryghed. Afstanden til politikere og embedsmænd til rådhuset tager borgerne dog ikke så tungt, fremgår det. Men »stor afstand til dagligvarehandel opleves som et problem«.

Der skal stadig ydes en indsats
Samlet set er der, skriver Jørgen Goul Andersen, »kvaliteter og ressourcer« i udkantsområderne, der uden for krisetider vil kunne få områderne til at blomstre.

»Man skal formentlig være varsom med at aflive udkantsområderne for tidligt og forestille sig en fremtid som en slags rekreative områder for den produktive befolkning«, skriver Jørgen Goul Andersen.

Det betyder ikke, at der ikke er problemer, og at der ikke skal gøres en indsats i yderområderne, siger Carsten Hansen.

Ministeren kan fra sine ture rundt i landet berette om, hvordan man i Brønderslev, Bagenkop, på Ærø, i Klitmøller og i Næstved på forskellig vis har gjort meget for at gøre byer og landdistrikter attraktive for både borgere og virksomheder.

»Vi skal skabe nogle rammer på Christiansborg, men det er dybest set en kommunal opgave at lave en politik, der gør områderne attraktive«, siger Carsten Hansen.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb