Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Borgerne i Udkantsdanmark er lykkelige

Faktisk er de lykkeligere end storbyboerne, viser nye undersøgelser.

Gem til liste

Borgerne i yderområderne i Danmark, også kaldet Udkantsdanmark, lever og har det godt.

På trods af al snak om tilbagegang og flugt fra land til by er borgerne i landdistrikterne og i de små samfund lige så tilfredse med deres liv som alle andre.

LÆS OGSÅKære selvfedsdanskere, nu har vi hørt nok på jer

Det viser to nye undersøgelser, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har fået foretaget.

»Undersøgelserne viser, at de, der bor ude i Vandkantsdanmark, generelt har det godt og er glade for at bo der«, siger Carsten Hansen (S), der er minister for by, bolig og landdistrikter og slet ikke vil bruge ordet ’Udkantsdanmark’ eller høre tale om rådne bananer, som yderområderne også er blevet kaldt.

»Man genfinder slet ikke den store elendighed, man ellers ofte hører om«.

Mere lykke i udkanten
Den ene undersøgelse, som Center for Landdistriktsforskning har foretaget, viser endda, at borgerne i landområderne er mere lykkelige end borgerne i de danske storbyer. 48 procent af borgerne på landet føler sig »meget lykkelige«. I storbyerne er det under 40 procent.

»Der er bedre tid i yderområderne, man kender hinanden, man har et netværk, og man ved, hvordan naboen har det«, siger Carsten Hansen.

LÆS OGSÅUdkantsdirektør: 'Dem mod os'-debatten er unuanceret

Han mener, at undersøgelserne svarer godt til den debatartikel, som den 34-årige projektleder Carsten Ege Møller skrev i Politiken for tre uger siden. Han er sammen med kone og tre børn flyttet fra Aarhus til Ringkøbing og gav i sit debatindlæg klar besked til det, han kaldte storbyernes »selvfedsdanskere«:

»Nu er det slut. Nu er det på tide, at I får et skud af jeres egen medicin«, skrev Carsten Ege Møller, der var træt af at høre om, at det umuligt kunne være til at holde ud at bo i de mindre byer og på landet. Vi har selv valgt det, og »man kan sagtens få en dejlig, fredelig og spændende hverdag ved at bo i Udkantsdanmark«.

Det er det, de to nye undersøgelser dokumenterer.

»Livet i udkantsområderne er ikke så ringe endda. På de fleste mål – generel tryghed, lykke/tilfredshed med tilværelsen og mange andre – finder vi ikke den store elendighed i udkantsområderne. De er i en vis forstand bedre end deres rygte«, skriver forfatteren bag den ene undersøgelse, professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

Lykkeland
Undersøgelsen, der er baseret på svar fra 6.000 personer, viser, at borgerne i udkantsområderne vurderer deres tilfredshed med tilværelse til 7,10 på en skala fra 1 til 10. Borgerne i bykommunerne giver stort set samme karakter, nemlig 7,17.

Selv på de områder, hvor Jørgen Goul Andersen skriver, at man kunne have ventet en »vis desperation« i udkantsområderne, nemlig frygten for faldende boligpriser og risikoen for arbejdsløshed, tager borgerne på landet og i de små byer roligt. De er ikke mere bekymrede end danskerne i byerne.

LÆS OGSÅThorning sender penge fra by til land

Der er dog forhold, som de ellers tilfredse borgere ikke er glade for. Den længere afstand til politistationen og sygehuset, som er skabt med de seneste års reformer, har skabt en større utryghed. Afstanden til politikere og embedsmænd til rådhuset tager borgerne dog ikke så tungt, fremgår det. Men »stor afstand til dagligvarehandel opleves som et problem«.

Der skal stadig ydes en indsats
Samlet set er der, skriver Jørgen Goul Andersen, »kvaliteter og ressourcer« i udkantsområderne, der uden for krisetider vil kunne få områderne til at blomstre.

»Man skal formentlig være varsom med at aflive udkantsområderne for tidligt og forestille sig en fremtid som en slags rekreative områder for den produktive befolkning«, skriver Jørgen Goul Andersen.

Det betyder ikke, at der ikke er problemer, og at der ikke skal gøres en indsats i yderområderne, siger Carsten Hansen.

Ministeren kan fra sine ture rundt i landet berette om, hvordan man i Brønderslev, Bagenkop, på Ærø, i Klitmøller og i Næstved på forskellig vis har gjort meget for at gøre byer og landdistrikter attraktive for både borgere og virksomheder.

»Vi skal skabe nogle rammer på Christiansborg, men det er dybest set en kommunal opgave at lave en politik, der gør områderne attraktive«, siger Carsten Hansen.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • And Den lå i vejkanten og er fotograferet i lyset af Martin Lehmanns billygter. Smuk var den. Og helt stille.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.495 kr. Køb
 • Frilandsand til jul Ænderne går frit rundt på beplantede græsarealer og har adgang til frisk vand og kan søge skygge under træerne. De fodres med majs og korn og ellers spiser de, hvad de finder af vegetation udendørs.

  Pluspris 325 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Spil: Blitz Blitz er et lysende hurtigt bestsellerspil, der vindes af den, som hurtigst kan aflæse kortene og snuppe den rigtige genstand.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
 • Chips Der sker altid noget, når man fokuserer på individet.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb