Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Kommune fik flere advarsler i omfattende misbrugssag

Gentagne gange blev Esbjerg Kommune underrettet om muligt seksuelt misbrug.

Gem til liste

Dybt bekymrede lærere underrettede gentagne gange Esbjerg Kommune om muligt seksuelt misbrug i den såkaldte Esbjerg-sag. Det afslører DR's nyhedsmagasin 21Søndag.

Advarslerne kom løbende over to et halvt år. Alligevel skred kommunen først for alvor til handling, da manden blev anholdt.

En af landets førende eksperter i kommunal sagsbehandling kalder forløbet rystende.

»Man kunne have forhindret de overgreb, der fandt sted i de tre år, der gik, inden man fik sagen undersøgt tilstrækkeligt og handlet«, siger Karin Kildedal, socialrådgiver og lektor på Aalborg Universitet til 21Søndag.

I sådan en sag, hvor der har været en underretning, der handler om seksuelt misbrug, er det klart at alle underretninger derefter bør ses i det lys

Karin Kildedal, socialrådgiver

Udvalgsformand: Ikke godt nok
Esbjerg-sagen er blevet betegnet som en af de groveste misbrugssager herhjemme. Den nu 41-årige JA blev i oktober 2010 idømt syv års fængsel for overgreb på mindst otte børn. Overgrebene inkluderede fuldbyrdet voldtægt af et mindreårigt barn og strakte sig over 19 år.

Selv om Esbjerg Kommune i en redegørelse til Socialministeriet i oktober 2011 har erkendt, at sagsbehandlingen kunne have været bedre, har der ifølge kommunen ingen alarmerende underretninger været:

»Der er ikke nogen steder, som jeg ser det, når jeg kigger tilbage, at alarmklokkerne kunne have ringet, uanset hvad. Det er faktisk helt almindelig sagsbehandling, der ikke har været god nok«, sagde Hans Erik Møller (S), formand for Esbjerg Kommunes børne- og familieudvalg til DR Syd 18. november 2011.

LÆS OGSÅEsbjergsag om sexovergreb fortsætter i dag

Samtidig har Hans Erik Møller løbende afvist, at man skulle være blevet advaret om JA's seksuelle overgreb på børn:

»Ikke ud fra hvad jeg ved, der er ikke kommet underretninger om seksuelle krænkelser og så handler man selvfølgelig ikke ud fra det«.

Advaret i 2008
Men 21Søndag kan afsløre, at Esbjerg Kommune gentagne gange i løbet af to et halvt år blev advaret om JA's seksuelle krænkelser.

Hidtil har Esbjerg Kommunes redegørelse til Socialministeriet om sagsforløbet kun været offentliggjort i en stærkt censureret udgave. Men 21Søndag har fået adgang til redegørelsen i sin fulde ordlyd. Og den viser et helt andet billede end det, kommunen har tegnet i offentligheden.

LÆS OGSÅ Mor: Jeg henvendte mig om overgreb i 2008

Ifølge redegørelsen får kommunen den første underretning af seksuel karakter fra børnenes skole i januar 2008.

En underretning Esbjerg Kommune ikke gør noget ved, da politiet ikke rejser sigtelse.

Flere advarsler
Men det er ikke den eneste advarsel, kommunen får det år. Både i juni og december 2008 kommer der yderligere advarsler fra skolen. Her får kommunen blandt andet at vide, at JA's ene søn har sagt, at han har besøgt en pædofilidømt mand med sin far.

Ifølge Karin Kildedal er de mange advarsler så tydelige, at kommunen bør reagere:

»I sådan en sag, hvor der har været en underretning, der handler om seksuelt misbrug, er det klart at alle underretninger derefter bør ses i det lys«, siger hun til 21Søndag.

Alligevel sker der intet, og tiden går. I juni 2009 kommer endnu en advarsel. Her fortæller skolen, at man mistænker JA for seksuelle overgreb på sine børn.

Kommune: Troværdig bortforklaring
Og i september 2010 fortæller skolen om et af de overgreb, JA senere bliver dømt for. Men kommunen vurderer, at JA's bortforklaring af episoden er troværdig, og kommunen gør ikke mere.

LÆS OGSÅAnklaget for 23 års overgreb på børn: I dag falder der dom i Esbjergsagen

Halvanden uge senere varetægtsfængsles JA. I alt får Esbjerg Kommune altså mindst fem advarsler om JA's seksuelle krænkelser af børn. Alligevel færdiggør Esbjerg Kommune først en undersøgelse af forholdene i familien, efter at JA er blevet anholdt.

»Det er meget uprofessionelt ikke at handle på så alvorlige underretninger, som der har været tale om i den her sag«, siger Karin Kildedal.

Kommune beklager
Formanden for Børne- og familieudvalget i Esbjerg Kommune, Hans Erik Møller (S), kalder sagen yderst kritisabel.

»Jeg håber så sandelig, at vi har fået ryddet op«, siger Hans Erik Møller, der på kommunens vegne »virkelig beklager« hele hændelsesforløbet.

»Hvis det var muligt at skrue historien tilbage og gøre det om, så ville jeg meget gerne have gjort det, men det kan jeg ikke«, siger han til 21Søndag.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb