Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Romaer presser asylcentre

Serbiske romafamilier topper asylstatistikken trods få chancer for ophold.

Gem til liste

Asyltallet stiger

Antallet af asylansøgere stiger markant og ventes i 2012 at ende på omkring 6.000 mod knap 4.000 ansøgninger sidste år. De tre største grupper er fra Somalia, Syrien og Afghanistan. Men inden for de seneste måneder har serbiske romafamilier toppet listen. I alt har 348 serbere søgt om asyl i år.

Kilde: Nationalt Udlændingecenter, Rigspolitiet

De seneste måneder har romafamilier fra EU-kandidatlandet Serbien, og ikke krigshærgede lande som Afghanistan og Syrien, udgjort den største gruppe flygtninge herhjemme.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet.

»Asylmønstret har ændret sig meget i 2012. Vi bruger store ressourcer på at behandle serbernes sager, fordi der som regel er tale om romafamilier på op til otte mennesker. Samtidig er udsendelsen af dem forbundet med store praktiske problemer, fordi nogle familiemedlemmer går under jorden, mens andre sidder fængslet og venter på at blive sendt ud«, siger Claus Birkelyng, der er vicepolitiinspektør i Nationalt Udlændingecenter under Rigspolitiet.

Søger om humanitært ophold
I år har ingen serbere fået asyl, fordi sagerne i løbet af et par uger bliver hastebehandlet af politiet og Udlændingestyrelsen som »åbenbart grundløse«.

Serbere skal ikke søge asyl i Danmark

Jacob Bjerregaard (S), udlændingeordfører

Men herefter søger mange serbiske ansøgerne i stedet om humanitært ophold og kan på den måde blive i Danmark i de gennemsnitligt seks måneder, som sagsbehandlingen tager.

Her bor familierne i landets asylcentre, der i forvejen mangler pladser.

I år har 5 af 348 serbere fået humanitært ophold, og det er en stor belastning for det danske asylsystem, vurderer seniorforsker i europæisk flygtningeret ved Dansk Institut for Internationale Studier, Thomas Gammeltoft-Hansen:

»Det er helt klart et problem, at flygtningestrømmen fra Serbien optager pladser i asylsystemet. Især hvis der efterfølgende søges og gives afslag på humanitær opholdstilladelse, for så forlænger det sagsbehandlingen yderligere«.

Dog påpeger Gammeltoft-Hansen, at nogle romaer rent faktisk er forfulgt: »Man også anerkende, at der er et problem i forhold til især romaerne, som i visse tilfælde kan betyde, at de bør få beskyttelse«, siger han.

Opgaven skal prioriteres højere
Målt på asylsøgere i EU ligger Serbien nu på niveau med Irak og Afghanistan, viser tal fra FN. Det har fået flere EU-lande til at kræve visumfriheden suspenderet for Serbien.

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer, har svært ved at se, hvordan myndighederne kan gøre andet end at prioritere opgaven højere:

»Selv om romafamiliernes ansøgninger om asyl i Danmark er udsigtsløse, har folk krav på at få deres sag behandlet. Det er ofte meget syge mennesker, der bliver dårligt behandlet i deres hjemland. Så er Serbien heller ikke bedre, selv om det er et EU-ansøgerland«.

LÆS ARTIKEL
Flygtninge kan ryge ud og ind af asylcentre

Regeringen har for nylig fået vedtaget en asylpakke, der betyder, at børnefamilier, der har fået endeligt afslag på asyl, i de fleste tilfælde vil kunne flytte ud af centrene efter seks måneder, selv om de ikke samarbejder om deres hjemsendelse. Ifølge Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, sender lempelserne et internationalt signal om, at Danmark igen er værd at rejse til som asylansøger, og det er forklaringen på udviklingen:

»Man kan ikke fortænke dem i at tage til det land, hvor de får de bedste vilkår. Men Venstre er hamrende modstandere af regeringens lempelser, der har fået asylansøgertallet til at stige markant«.

Den »sædvanlige grammofonplade«
Socialdemokraternes udlændingeordfører, Jacob Bjerregaard, kalder Venstres kritik for den »sædvanlige grammofonplade«. Han henviser til, at problemet med romaerne eksisterer i andre europæiske lande. Samtidig arbejder regeringen på at få halveret sagsbehandlingstiden.

»Serbere skal ikke søge asyl i Danmark. Det får de ikke noget ud af, og det bliver vi nødt til at forklare den serbiske regering. Vi har nok at gøre med at få skabt plads til de syrere, der flygter fra borgerkrigen. Det er med til at undergrave asylsystemet for de mennesker, der vitterligt har brug for asyl«, siger Jacob Bjerregaard.

--------

Præcisering: Det fremgik af en tidligere version, at børnefamilier kan flytte ud af asylcentrene efter seks måneder, selv om de ikke samarbejder om deres hjemsendelse. Men de familier, der sigtedes til, er ikke de familier, der er ved at få deres asylsag behandlet. Vi skrev om de familier, der har fået afslag på asyl, men som typisk har været så længe i landet efter et endeligt afslag, at de lever op til et andet krav, der giver dem ret til at flytte ud af centrene efter 12 måneder, selv om de ikke samarbejder om deres hjemsendelse.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb