Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Vicepolitiinspektør: Dna-sporet er ikke nok i sig selv

Mordopklaringer kræver den rigtige henvendelse - borgere kan hjælpe politiet.

Gem til liste

De fire uopklarede drabssager

 • Laila Virtanen myrdet 22. marts 1985: Den 35-årige svenske prostituerede blev fundet myrdet på en massageklinik ved Istedgade på Vesterbro i København.
 • Erna Jensine Østergaard Larsen, myrdet 22. juli 1985: Den 80-årige pensionist blev slået ihjel i sin lejlighed i Københavns Nordvestkvarter.
 • Hanne With, myrdet 1. januar 1990: Den 23-årige prostitueredeblev fundet myrdet i sin lejlighed på Fensmarkgade på Nørrebro i København.
 • Stine Geisler, myrdet 4. juni 1990: Den 18-årige gymnasieelev blev fundet myrdet i en baggård i Teglgårdsstræde i Indre By i København.

Kender du til oplysninger, der kan hjælpe i efterforskningen, kan du kontakte Københavns Politi på 33 14 14 48 eller nærmeste politi på 114.

Dna-spor kan ikke gøre det alene, og det kræver derfor de rigtige henvendelser, hvis politiet skal opklare gamle drabssager ved hjælp af ny dna-teknik.

Siden Københavns Politi i går fortalte TV 2's kriminalmagasin, Station 2, om resultaterne med nye dna-teknikker i forbindelse med blandt andet drabssager, har poitiet modtaget otte henvendelser fra borgere.

Det overgår vicepolitiinspektør Jens Møllers forventninger.

Kræver den rigtige henvendelse
Jens Møller, hvad kræver det, hvis I skal pågribe gerningsmændene?

»Det kræver, at vi får den rigtige henvendelse fra borgerne i Danmark. En person, der stiller op i den anden ende af dna-profilen«, siger han og tilføjer:

»Man kan sige: De her personer er ikke kendt i vores dna-register, så havde vi fået det at vide. Vi skal være så heldige, at det er nogle mennesker, der laver en form for forbrydelse, hvor man vil sikre deres dna og så klinger den ud og siger; ham der lavede det her røveri for to dage siden, han har også lavet et drab for tyve år siden.«

LÆS OGSÅ Eks-drabschef: Jeg har otte mistænkte til Stine-mordet

Og det gør den automatisk?

»Ja, det gør den, hvis politiet i forbindelse med en nuværende efterforskning sikrer deres dna og sender ind«.

Dna

Udviklingen over tid

Tidligere: Blod, sæd, spyt eller andre biologiske spor var nok for at retsgenetikere kunne lave en komplet dna-profil.

I dag: Kriminalteknikere kan åbne gamle sager ved hjælp af såkaldt PCR-teknik der blot skal bruge en mikroskopisk mængde dna.

De små stykker dna mangedobles ved en kædereaktion, så stykket kopieres i flere millioner eksemplarer i løbet af et par timer og en komplet dna-profil kan skabes.

Københavns Politi har genåbnet 17 sager. I seks af tilfældene er efterforskningen sat i gang og i fire af disse har der vist sig dna-spor, der muligvis kan hjælpe til at opklare sagen.

Forbrydelsen skal dog være omfattet af de regler, der sikrer, at politiet må sikre dna-spor.

Undersøger Stine Geislers sag
Jens Møller fortæller, at politiet undersøger mistænkte og andre personer i for eksempel det brutale mord på den 18-årige gymnasieelev Stine Geisler i 1990.

I sagen om Stine Geisler er der dog tale om en såkaldt blandingsprofil fundet på nogle ledninger. Og derfor kan politiet ikke være sikker på, at det er gerningsmandens dna, selv om det er muligt.

I flere af de andre sager har efterforskerne en forventning om, at der helt sikkert er tale om gerningsmandens dna.

LÆS OGSÅ Politi på Sjælland vil endevende seks gamle mordsager

Hvor stor en hjælp er dna?

»Dna kan ikke stå alene, så selv om vi får en henvendelse og tager ud og sikrer os den pågældendes dna, og det viser sig, at det er den rigtige person, så skal vi stadig finde et eller andet, der forbinder personen til gerningsstedet eller den person, der er dræbt«, siger Jens Møller.

Og hvis de ting harmonerer, åbner politiet en efterforskning mod personen.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb