Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Soldater: Yngre officerers krav er forfriskende

Menige soldater og befalingsmænd støtter krav om bedre udvælgelse af chefer.

Gem til liste

En officer kan ikke alt.

Og det er en illusion at tro, at alle danske hærofficerer gennem et stramt tilrettelagt karriereforløb både skal uddannes til at lede en kaserne i Danmark og føre et kompagni kampsoldater under en offensiv i Helmand eller andre fjerne egne.

Det fremgår af 350 officerers krav til nytænkning af officersrollen.

Officeren kan ikke alt
Og det har de fuldstændig ret i, mener både de menige soldater og den store gruppe af befalingsmænd.

»Der er i dag en basisopfattelse i hele systemet af, at officeren kan alt. Det er forfriskende, at de nu selv gør op med den tanke«, siger formanden for konstablernes fagforening, HKKF, Flemming Vinther.

Han er også begejstret for, at officererne i deres arbejdspapir ’Rigtig mand til jobbet’ peger på, at det i fremtiden skal være muligt hurtigt at fjerne en officer, der ikke er i stand til at klare sin opgave.

Dem vi tager til chefposterne, er selvfølgelig de bedste, vi har på det tidspunkt

Michael Lollesgaard, brigadegeneral

»Det er et stærkt krav. Det er helt klart en af forsvarets svagheder, at de ikke er gode nok til at tage konsekvenserne over for lederne. Det er de ellers ikke bange for på vores niveau«, siger formanden for konstablerne.

De rigtige chefer
Jesper Hansen er formand for Centralforeningen af Stampersonel, der organiserer befalingsmændene. Han er bekymret over, at officersgruppen i deres arbejdspapir sår tvivl om de beslutninger, der bliver taget ved fronten, og om de rigtige mennesker er på de rigtige poster.

»Vi må have en forventning om, at de, der bliver udtaget til en post, også er de rigtige«, siger Jesper Hansen.

Officererne ønsker selv en bredere helhedsvurdering af deres evner, før de bliver udpeget til nye poster.

LÆS OGSÅ350 officerer i opgør med forsvarstop

Et af forslagene er at lave såkaldte 360-graders evalueringer, hvor både menige og befalingsmænd vurderer deres chefs styrker og svagheder. Det forslag får fuld opbakning fra begge grupper.

»Det vil give en kontant afregning fra medarbejderne, hvis man vil høre på deres syn på cheferne«, siger Jesper Hansen.

Det kan gøres bedre
Chefen for Hærens Operative Kommando (HOK), generalmajor Agner Rokos, vil ikke kommentere de yngre officerers krav og forhandlingerne i den interne arbejdsgruppe.

Men det vil brigadegeneral Michael Lollesgaard. Han har ansvaret for uddannelsen af soldater og officerer og har fungeret som ’sparringspartner’ for officererne.

»Jeg er ikke enig i alt, der er kommet frem, men jeg synes, at det er fint, at vi nu arbejder med det internt«, siger han.

LÆS OGSÅDOKUMENTATION Læs officerernes interne arbejdspapir - 'Rigtig mand til jobbet'

Officererne skriver reelt, at det ikke altid har været de rigtige, der er blevet udnævnt til chefer i Helmand?

»Nu er jeg ikke med i udvælgelsen af cheferne. Det er HOK’s ansvar. Men dem vi tager til chefposterne, er selvfølgelig de bedste, vi har på det tidspunkt. Sådan er det. Jeg kan ikke afvise, at der har været ledelsesmæssige sager ude på missionerne, men vi tager de bedste folk, vi har. Vi sender dem jo ned i krig«, siger Michael Lollesgaard.

Er de yngre officerer så galt afmarcheret?

»Der er formentlig ting, der kan optimeres og gøres bedre. Det kan da godt være, at der har været nogle uheldige eksempler, men det er noget, der kan optimeres, og det arbejder vi med. Derfor synes jeg heller ikke, at der er noget dommedagsagtigt i det her«, siger brigadegeneralen.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb