Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Dansker står bag stort dopingfirma

Politiet og Skat har dansk medicinalfirma med adresse i Indien i søgelyset.

Gem til liste

Når politi og toldere hvert år konfiskerer hårde dopingstoffer for millioner af kroner ved Danmarks grænser, stammer en markant del af fangsten fra den danske medicinalvirksomhed Alpha-Pharma Healthcare med hovedsæde i den indiske millionby Mumbai.

Så sent som i oktober beslaglagde Skat 1.600 ampuller med væksthormon fra firmaet – til en værdi på omkring en halv million kroner på det sorte marked.

LÆS OGSÅDopingfangsten sætter rekord i Danmark

Kan give op til to års fængsel
Fangsten af anabole steroider og væksthormon fra det danskejede firma er så omfattende, at myndighederne betragter det som en af de store aktører på det illegale dopingmarked i Nordeuropa.

»Vi kender til firmaer i både Kina og Indien, der producerer doping og sender det til Danmark. Dem efterforsker vi«, siger Michael Ask, leder af Rigspolitiets nationale efterforskningscenter (NEC).

LÆS OGSÅDopingjægere: Danmark er kriminelles smørhul

Al handel med og import af dopingmidler er ulovligt i Danmark og kan give op til to års fængsel.

Michael Ask må ikke udtale sig konkret om Alpha-Pharma Healthcare, men Politiken erfarer, at virksomheden, drevet af danskeren Jacob Sporon-Fiedler, er i politiets søgelys.

Toldere beslaglægger store partier
Ordensmagtens mistanke blev blandt andet bestyrket i februar 2010, afslører en kendelse fra retten i Glostrup. Under en ransagning af bodybuilderen Sten Lorentzens bil og bopæl fandt betjente 120.472 piller og ampuller med hårde dopingstoffer – dele af fangsten var af mærket Alpha-Pharma Healthcare.

Samme Sten Lorentzen havde på det tidspunkt en toppost i Jacob Sporon-Fiedlers indiske firma. I sommeren 2011 stoppede Lorentzen i Alpha-Pharma.

Også Skat har tidligere luftet sin mistanke til virksomheden.

På en nordisk dopingkonference sidste år fortalte Axel Grønkjær, tovholder i Skats dopingindsats, at tolderne havde beslaglagt store partier af firmaets produkter, og at »oplysninger fra Anti Doping Danmark og norsk og svensk told indikerer, at det er danskere, der står bag Alpha-Pharma«.

Det ønsker Skat ikke at uddybe i dag. Til gengæld viser dokumenter indhentet på det indiske selskabsregister i Mumbai, at det netop er tilfældet. Af de officielle papirer fremgår det, at den 31-årige dansker Jacob Sporon-Fiedler stiftede Alpha-Pharma Healthcare i december 2005 og stadig er direktør i firmaet.

44.000 har prøvet steroider
Dokumenter fra Indien viser også, at Alpha-Pharmas produkter er godkendt i landet. Medikamenter med navne som Parabolin, TestoRapid og Induject-250 sælges angiveligt af firmaet til apoteker i Mellemøsten og Sydøstasien.

Men produktlisten kan også tilfredsstille dopingmisbrugere i den vestlige verden - herunder Danmark, hvor en undersøgelse i 2010 anslog, at 44.000 danske mænd har prøvet anabole steroider. Det mener den danske antidopingmyndighed.

LÆS OGSÅDoping har spredt sig fra cykeleliten til veteranerne

»I hvert fald er alle deres produkter enten anabole steroider og væksthormoner, der bygger muskler op, eller stoffer, der bekæmper bivirkninger ved misbrug af steroider«, siger Lone Hansen, direktør i Anti Doping Danmark, der rådgiver Skat og politiet, når de henvender sig i forbindelse med dopingsager – det har de gjort flere gange om Alpha-Pharma.

Direktør afviser ulovlig handel
Mere end 25 netbutikker med speciale i illegalt salg af steroider har Alpha-Pharma i varesortimentet. Skat beslaglægger store mængder af firmaets produkter på vej ud af Danmark, hvilket giver myndighederne en mistanke om, at landet har en central rolle i distribution af stofferne.

Alpha-Pharma Healthcares direktør, Jacob Sporon-Fiedler, afviser, at hans firma har noget at gøre med det illegale dopingmarked. Men han har svært ved at forklare, hvorfor hans varer så flyder på det illegale dopingmarked:

»Jeg har ikke kendskab til det, du refererer til, men hvis det er sådan, at vores produkter bliver misbrugt, så er jeg ked af det. Det tager jeg selvfølgelig afstand fra«.

PolitikenPlus
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.000 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb
 • Chart | Art Fair Messen blev allerede i sit første år en stor succes med over 11.000 besøgende i den sidste weekend i august 2013.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Bulldog Det var en varm sommerdag i 2006. På benzintanken midt i København holdt en amerikanerbil.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Twin Peaks Bluray Boks David Lynch' legendariske serie er endelig ude i en ultimativ Bluray boks med hele serien, filmen Fire Walk With Me og en masse hidtil uset ekstra materiale.

  Pluspris 440 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Håndklæder Håndklæder i bambus kvalitet, 3 stk. i en pakke. Helt lette og fine håndklæder, som også kan brugers som tæpper, dug eller plaid.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 250 kr. Køb