Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Dansker står bag stort dopingfirma

Politiet og Skat har dansk medicinalfirma med adresse i Indien i søgelyset.

Gem til liste

Når politi og toldere hvert år konfiskerer hårde dopingstoffer for millioner af kroner ved Danmarks grænser, stammer en markant del af fangsten fra den danske medicinalvirksomhed Alpha-Pharma Healthcare med hovedsæde i den indiske millionby Mumbai.

Så sent som i oktober beslaglagde Skat 1.600 ampuller med væksthormon fra firmaet – til en værdi på omkring en halv million kroner på det sorte marked.

LÆS OGSÅDopingfangsten sætter rekord i Danmark

Kan give op til to års fængsel
Fangsten af anabole steroider og væksthormon fra det danskejede firma er så omfattende, at myndighederne betragter det som en af de store aktører på det illegale dopingmarked i Nordeuropa.

»Vi kender til firmaer i både Kina og Indien, der producerer doping og sender det til Danmark. Dem efterforsker vi«, siger Michael Ask, leder af Rigspolitiets nationale efterforskningscenter (NEC).

LÆS OGSÅDopingjægere: Danmark er kriminelles smørhul

Al handel med og import af dopingmidler er ulovligt i Danmark og kan give op til to års fængsel.

Michael Ask må ikke udtale sig konkret om Alpha-Pharma Healthcare, men Politiken erfarer, at virksomheden, drevet af danskeren Jacob Sporon-Fiedler, er i politiets søgelys.

Toldere beslaglægger store partier
Ordensmagtens mistanke blev blandt andet bestyrket i februar 2010, afslører en kendelse fra retten i Glostrup. Under en ransagning af bodybuilderen Sten Lorentzens bil og bopæl fandt betjente 120.472 piller og ampuller med hårde dopingstoffer – dele af fangsten var af mærket Alpha-Pharma Healthcare.

Samme Sten Lorentzen havde på det tidspunkt en toppost i Jacob Sporon-Fiedlers indiske firma. I sommeren 2011 stoppede Lorentzen i Alpha-Pharma.

Også Skat har tidligere luftet sin mistanke til virksomheden.

På en nordisk dopingkonference sidste år fortalte Axel Grønkjær, tovholder i Skats dopingindsats, at tolderne havde beslaglagt store partier af firmaets produkter, og at »oplysninger fra Anti Doping Danmark og norsk og svensk told indikerer, at det er danskere, der står bag Alpha-Pharma«.

Det ønsker Skat ikke at uddybe i dag. Til gengæld viser dokumenter indhentet på det indiske selskabsregister i Mumbai, at det netop er tilfældet. Af de officielle papirer fremgår det, at den 31-årige dansker Jacob Sporon-Fiedler stiftede Alpha-Pharma Healthcare i december 2005 og stadig er direktør i firmaet.

44.000 har prøvet steroider
Dokumenter fra Indien viser også, at Alpha-Pharmas produkter er godkendt i landet. Medikamenter med navne som Parabolin, TestoRapid og Induject-250 sælges angiveligt af firmaet til apoteker i Mellemøsten og Sydøstasien.

Men produktlisten kan også tilfredsstille dopingmisbrugere i den vestlige verden - herunder Danmark, hvor en undersøgelse i 2010 anslog, at 44.000 danske mænd har prøvet anabole steroider. Det mener den danske antidopingmyndighed.

LÆS OGSÅDoping har spredt sig fra cykeleliten til veteranerne

»I hvert fald er alle deres produkter enten anabole steroider og væksthormoner, der bygger muskler op, eller stoffer, der bekæmper bivirkninger ved misbrug af steroider«, siger Lone Hansen, direktør i Anti Doping Danmark, der rådgiver Skat og politiet, når de henvender sig i forbindelse med dopingsager – det har de gjort flere gange om Alpha-Pharma.

Direktør afviser ulovlig handel
Mere end 25 netbutikker med speciale i illegalt salg af steroider har Alpha-Pharma i varesortimentet. Skat beslaglægger store mængder af firmaets produkter på vej ud af Danmark, hvilket giver myndighederne en mistanke om, at landet har en central rolle i distribution af stofferne.

Alpha-Pharma Healthcares direktør, Jacob Sporon-Fiedler, afviser, at hans firma har noget at gøre med det illegale dopingmarked. Men han har svært ved at forklare, hvorfor hans varer så flyder på det illegale dopingmarked:

»Jeg har ikke kendskab til det, du refererer til, men hvis det er sådan, at vores produkter bliver misbrugt, så er jeg ked af det. Det tager jeg selvfølgelig afstand fra«.

PolitikenPlus
 • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

  Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.774 kr. Køb
 • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
 • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

  Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb