Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Forbud mod sexkøb er tæt på at blive lagt i graven

Regeringens juraeksperter advarer mod at indføre forbud mod købesex.

Gem til liste

Fakta

Forbud mod sexkøb?
Straffelovrådet har for lang tid siden afleveret sin vurdering af et eventuelt forbud mod sexkøb til justitsminister Morten Bødskov (S).

Vurderingen og regeringens endelige holdning forventes offentliggjort i næste uge.

Det forbud mod købesex, som både Socialdemokraterne og SF officielt går ind for, og som ligestillingsminister Manu Sareen (R) tidligere har slået på tromme for, hænger i en meget tynd tråd.

Ifølge Politikens oplysninger har Straffelovrådet vendt tommelfingeren nedad i den juridiske undersøgelse af et forbud mod købesex, som regeringen i fjor bad rådet om at udarbejde.

Analysen ventes offentliggjort i næste uge, og i regeringspartierne er der en udbredt opfattelse af, at regeringstoppen vil bruge netop Straffelovrådets konklusion som argument for at lægge et generelt forbud mod købesex i graven. I stedet vil regeringen lancere en række andre initiativer, som skal hjælpe prostituerede og handlede kvinder.

LÆS OGSÅS-SF vil kriminalisere sexkunder trods dårlige erfaringer

Forbud er stadig SF-politik
Af samme grund er sagen en særdeles øm tå i regeringspartierne, hvis folketingsgrupper er splittet på kryds og tværs.

Ligestillingsordførerne for S og SF, Rasmus Horn Langhoff og Pernille Vigsø Bagge, lægger vægt på, at partierne officielt går ind for et forbud mod købesex.

Men Vigsø Bagge ser lige nu pessimistisk på mulighederne for at komme igennem med partiets gamle mærkesag: »Jeg kunne godt forestille mig, at det bliver en noget mildere løsning«, siger hun.

LÆS OGSÅVågn nu op: Købesex bør forbydes ligesom i Sverige

Går SF ind for et forbud mod sexkøb, uagtet hvad Straffelovrådet når frem til?

»Ja, altså, SF har jo det som vedtaget politik fra SF’s hovedbestyrelse, og det har vi ikke lavet om på siden da«.

Bekymring om Bødskov
Ifølge Politikens oplysninger var spørgsmålet om et forbud mod købesex på dagsordenen i regeringstoppens hjertekammer, Koordinationsudvalget, i denne uge. Men konklusionen fra mødet er ikke sivet ned til folketingsgrupperne endnu.

Særligt i S og SF vil en afvisning af et forbud gøre ondt på mange. Socialdemokraterne vedtog i 2009 efter en hed intern debat, at partiet officielt ønsker et forbud. Nuværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) var dengang blandt de markante fortalere for et forbud.

LÆS OGSÅDanskerne vil ikke have forbud mod købesex

Nuværende justitsminister Morten Bødskov (S) har Straffelovrådet under sit ressortområde og stod dengang som markant modstander af et forbud mod købesex. At netop Bødskov har området under sig, beroliger ikke tilhængere af et forbud i de forskellige partier.

Socialdemokraternes beslutning i 2009 kom, fire år efter at SF havde truffet en lignende beslutning.

S' og SF's holdninger er de samme
Ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) står benhårdt på et forbud mod sexkøb.

»Ja, det er Socialdemokratiets holdning, at det sammen med mange andre tiltag er en god måde at hjælpe prostituerede ud af prostitution på«.

Hos de radikale har spørgsmålet flere gange i den sidste måned været til diskussion.

Partiets officielle politik daterer sig til en landsmødebeslutning i 2009, hvor det blev vedtaget, at »Det Radikale Venstre vil arbejde for, at det bliver kriminelt at købe sex hos prostituerede, der opholder sig ufrivilligt i erhvervet«. I øjeblikket har folketingsgruppens medlemmer givet hinanden mundkurv på, indtil der er truffet en formel beslutning i partiet.

LÆS OGSÅKronik: Skal vi tilbyde erhvervspraktik på bordeller?

Men for fire år siden bekendte den nuværende ligestillingsminister, Manu Sareen, klart kulør og sagde i forbindelse med kampagnen ’tagstillingmand.dk’, at »jeg støtter et forbud mod sexkøb, fordi køb af sex grundlæggende er et overgreb og udnyttelse af medsøstre, mødre og døtre i en meget udsat position«.

I oktober i år forklarede han dog i Folketinget, at han ikke længere er sikker på, at et forbud er den rette vej.

Opbakning fra Reden-forstander
En af de mest markante fortalere for et forbud har længe været Dorit Otzen, der gennem mange år har været forstander på Vesterbro-værestedet Reden for blandt andre prostituerede. Hun sætter sin lid til specielt SF og til dels S:

»Jeg håber på, at SF kan være med til at skubbe til den beslutning. Og så er der også mange kræfter i Socialdemokratiet, som går ind for et forbud. Så det håber jeg på. Vi har arbejdet for det i rigtig, rigtig mange år og arbejdet med konsekvenserne. Og jeg synes ikke, det klæder Socialdemokraterne at have den holdning, at kvinder er noget, man kan købe«, siger Dorit Otzen.

PolitikenPlus
 • Samtale før døden En tidsrejse på Betty Nansen viser opgør med nazitiden

  Pluspris fra 100 kr. Alm. pris fra 160 kr. Køb
 • Nytår Det kunne være et billede fra Dallas, Texas. Der kunne være tale om en sen nat i The Lone Star State ? og en cowboy, som ikke lige kunne huske, hvor han havde parkeret sin hest.

  Pluspris 850 kr. Alm. pris 980 kr. Køb
 • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

  Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb
 • Fortiden Oscar-vinderen Asghar Farhadi er tilbage med endnu et syleskarpt og universelt menneskeligt drama med thrillerelementer.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Puslespil med lyd Sjovt og underholdende puslespil med lyd. Når brikken placeres korrekt kommer der en realistisk lyd, som afspejler den figur som brikken viser. Fås i 3 forskellige varianter.

  Pluspris 105 kr. Alm. pris 125 kr. Køb